Kaybolmaya yüz tutan odun sobalarını cami ve kiliseler için üretiyor
MARDİN'in Midyat ilçesinde dedesinden öğrendiği odun sobacılığı mesleğini hayatta tutmaya çalışan son soba ustası Abdulkadir Arbağ, Daha önce Müslüman ve Süryani ustalardan oluşan 20-30'a yakın soba imalatçısı vardı. Bugün bu işi yapan sadece bir tek ben kaldım. İlçede apartmanların yapılması, kaloriferli evlerin yaygınlaşmasından dolayı odun sobaları artık tercih edilmiyor. Yaptığım odun sobalarını yoğunlukla cami ve kiliselere veriyoruz dedi.
Midyat ilçesinde 40 yıla aşkındır odun sobacılığı mesleğini sürdüren Abdulkadir Arbağ, kaybolmaya yüz tutmuş mesleğini yaşatmanın mücadelesini veriyor. Dedesi ve babasından öğrendiği mesleği ayakta tutmaya çalışan Arbağ, Midyat'da daha önce sayıları 30 dolayında olan Müslüman ve Süryani ustalarının olduğunu dile getirerek, bugün ilçede odun sobacılığı üretimini tek başına yaptığını söyledi.
Arbağ, ilçede ısınma ısınma ihtiyacının kalorifer ve kömür sobasıyla giderildiğinden ötürü odun sobalarına ihtiyaç duyulmadığını anlatarak, ürettiği sobaları cami, kilise ve köy evlerinde kullanıldığını söyledi. İlçeye turist olarak gelenlerin sobalara büyük ilgi duyduğunu anlatan Arbağ, Dedemizden, kalan bu mesleği yapıyoruz. Daha önce Müslüman ve Süryani ustalardan 20-30'a yakın soba imalatçısı vardı. Bugün bu işi yapan sadece bir tek ben kaldım. İlçede apartmanların yapılması, kaloriferli evlerin yaygınlaşması, kömür sobalarının tercih edilmen dolayı artık odun sobaları kullanılmıyor. Bu sobaları daha çok köylerimizde yaşayan vatandaşlar tercih ediyor. Sobalarımız tarih olmuş. Midyat'a özgü sobalar olduğu için yatay şeklinde oluyor. Her tarafta bu sobalar yapılmıyor. Bu işin zahmeti, el ile yapılmasıdır. Bu sobaların tüm imalatını biz kendimiz yapıyoruz. Sadece düz sacını dışarıdan getiriyoruz. Her sene 400-500 adet yapıp satıyoruz. Bu şekilde ekmeğimiz çıkıyor. Bunu keyiften süs eşyası olarak alanlarda İstanbul'a, İzmir'e, Avrupa'ya götürenler var. Biz bunları toptan dışarıya satmıyoruz. Ancak şehirdeki vatandaşlarımız için üretim yapabiliyoruz. Çünkü yapımı çok zahmetli olan sobalardır. Fakat buna rağmen el emeği ve alın teri çok fazla var, daha önceleri çok çok daha zahmetliydi. Soba fiyatlarımız çeşitlerine ve büyüklüklerine göre 100 ila 350 TL arasında değişiyor. Camiler, kiliseler ve büyük misafir odaları için de bu odun sobaları tercih ediliyor dedi.
Son Dakika › Güncel › Mardin Kaybolmaya Yüz Tutan Odun Sobalarını Cami ve Kiliseler İçin Üretiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?