Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, 2009'da göreve geldiklerinde, olası bir depremde sıkıntı yaşanabilecek konut oranının yüzde 85 olduğunu belirterek, "Şu anda biz bu oranı belli bir noktaya indirerek çok ciddi mesafe katettik. Esenler'de, 100 bin civarında problemli ve yenilenmesi gereken konut vardı. Bir taraftan kamunun, bir taraftan özel sektörün, bir taraftan da vatandaşın kendi yaptığı dönüşümle beraber yaklaşık 24 binin üzerinde konut ya yenilendi ya da yenilenme sürecine girdi" dedi.
Esenler Kentsel Dönüşüm Konutları önünde düzenlenen basın toplantısında konuşan Göksu, Marmara Depremi'nin üzerinden 16 yıl geçtiğini anımsatarak, bu ve 2012'de yaşanan Van Depremi'nin ardından konutların durumunun Türkiye'de en çok konuşulan konulardan olduğunu belirtti.
Esenler'in kentin orta noktasında 18,5 kilometrekare yüzölçümü olan, yaklaşık 500 bin insanın yaşadığı bir ilçe olduğunu dile getiren Göksu, buradaki konutların büyük bölümünün de riskli yapılardan oluştuğunu kaydetti.
Göksu, ilçede 30 bin 89 binanın bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"2009 yılında göreve geldiğimizde olası bir depremde sıkıntı yaşanabilecek konutların oranı yüzde 85'di. Şu anda biz bu oranı belli bir noktaya indirerek çok ciddi mesafe katettik. Esenler'de, 100 bin civarında problemli ve yenilenmesi gereken konut vardı. Bir taraftan kamunun, bir taraftan özel sektörün, bir taraftan da vatandaşın kendi yaptığı dönüşümle beraber yaklaşık 24 binin üzerinde konut ya yenilendi ya da yenilenme sürecine girdi. Yani deprem riskiyle ilgili 24 bin konut bu riskten kurtarılmış oldu. Yani 150 bine yakın nüfusu depremde oluşabilecek risklerinden kurtarmış olduk."
"Arzumuz, olası bir depremden önce tedbirimizi almak"
Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında yıkımı gerçekleştirilen konutların çok ciddi sorunlarının olduğuna işaret eden Göksu, yapımı tamamlanan bazı konutların hak sahiplerine teslim edildiğini, bir bölümününde de aralık ayı itibarıyla oturumların başlayacağını söyledi.
Göksu, Esenler'de şu anda yenilenmesi gereken yaklaşık 70 bin konutun bulunduğunu ifade ederek, bunların yaklaşık 45 binini belediyeye tahsis edilen askeri bölge olarak bilinen alana taşımak suretiyle yenileyeceklerini anlattı.
Riskli konutların yıkılması suretiyle boşalan alana da dünyanın kentsel dönüşümle üretilmiş birinci, büyüklük itibarıyla üçüncü, Türkiye'nin ise ilk ve en büyük şehir parkını inşa edeceklerini belirten Göksu, böylece bu çerçevede yeni bir şehir kurgulayacaklarını ifade etti.
Esenler Belediye Başkanı Göksu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Arzu ettiğimiz şey şudur; hızlı bir şekilde inşallah olmaz ama olası bir depremden önce tedbirimizi almak. Biz üzerimize düşen her türlü gayreti yapmaya çalışıyoruz. Ancak depremle ilgili tedbir alması gereken sadece kamu değil. Bizzat vatandaşımızın da ivedilikle bu konuda tedbir alması gerekiyor. Devlet her türlü katkıyı üretecek ama bu işi hep birlikte üstlenip ileriye taşımalıyız. Eğer yapamazsak yarın acıları Allah korusun birlikte çekeriz. Biz deprem endeksli kentsel dönüşüm çalışmaları anlamında yaklaşık 100 bin konutun 24 binini dönüştürmüş, birçoğunun içine insanımızı yerleştirmiş bir belediye olarak diyoruz ki 17 Ağustos ile ilgili olarak üzerimize düşen büyük gayretin, uğraşın karşılığını almaya başladık. Bu uğraşa, gayrete de devam ediyoruz ve edeceğiz. İnşallah Esenler'de deprem riskiyle ilgili sıkıntı kalmayıncaya kadar konutlarımızı vatandaşımızla el ele vererek dönüştürmeye devam edeceğiz."
Basın toplantısının ardından, Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi tarafından afet tatbikatı yapıldı. Tatbikat sırasında bir afet ve acil durum aracı da ekibin hizmetine verildi.
Son Dakika › Güncel › Marmara Depremi'nin 16. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?