Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, YÖK Başkanı Çetinsaya'yı Ziyaret Etti - Son Dakika
Güncel

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, YÖK Başkanı Çetinsaya'yı Ziyaret Etti

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, YÖK Başkanı Çetinsaya\'yı Ziyaret Etti

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretim haklarının iyileştirilmesine ilişkin YÖK'e "Doçentlerimize verilen 3 bin 369 TL olan maaşlarının Ocak 2014 itibariyle 4 bin 98 liraya, yardımcı doçent maaşlarının da 2 bin 701 liradan 3 bin 430"...

28.10.2013 17:03

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretim haklarının iyileştirilmesine ilişkin YÖK'e "Doçentlerimize verilen 3 bin 369 TL olan maaşlarının Ocak 2014 itibariyle 4 bin 98 liraya, yardımcı doçent maaşlarının da 2 bin 701 liradan 3 bin 430 TL'ye ve son olarak araştırma görevlilerinin maaşlarının da 2 bin 203 liradan 2 bin 932 liraya yükseltilmesini istiyoruz" talebinde bulundu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'yı ziyaret etti.

YÖK Binası'nda gerçekleşen ziyaretin ardından Gündoğdu ve Çetinsaya, öğretim elamanlarının mali ve özlük haklarının iyileştirilmesine ilişkin hazırlanan çalıştay raporunu konu alan ortak bir basın açıklaması yaptı. YÖK Ana Binası Beyaz Salon'da gerçekleştirilen toplantıda, Gündoğdu konularının akademisyenlerin mali sıkıntıları ve bu sıkıntılara yönelik yaptıkları tespitler ve çözüm önerilerinin olduğunu kaydederek, "Eğitim de hizmet kolu olarak olarak yetkili sendikayız. Genelde toplu sözleşmede yetkili konfederasyonuz. Toplu sözleşme masasına standart bir taleple gitmiştik ama bunun üniversiteler boyutuyla çok daha farklı yönlerinin olduğu bir gerçekle karşılaştık ve toplu sözleşmede taraflarla birlikte çalışılması diye Kamu işveren heyet başkanı sayın Faruk Çelik ile aldığımız istaşari karar doğrultusunda YÖK Başkanımızla bunu paylaştık. Şuana kadar sendika ve konfederasyon olarak üç çalıştay yaptık. Birinde sayın başkanın görevlendirdiği YÖK'ten arkadaşlarımızda vardı. Geçen hafta Pazartesi günü de YÖK Başkanımızla bir araya gelerek, bunun tespiti gerekçeleri ve yapılmasının zorunluluğu üzerinde neredeyse yüzde 100 bir mutabakata vardık. Bir hafta içerisinde de raporumuzu daha da zenginleştirerek bugün kamuoyunun önüne çıkmış olduk" diye konuştu.

"ÜNİVERSİTE SAYILARINI ARTTIRILMASININ YANINA ÜNİVERSİTELERE KİMLİK VE DERİNLİK KAZANDIRACAK AKADEMİSYENLERİN YETİŞTİRİLMESİ GİBİ YENİ BİR BAŞLIK AÇMAMIZ LAZIM"

Nicelik olarak Türkiye'nin üniversitelerde bir sorunu olmadığını belirten Gündoğdu şöyle devam etti:

"Bu iktidar döneminde 101 yeni üniversitenin açıldığını görüyoruz ama nitelik olarak sorun devam ediyor. Dünya ekonomisi içerisinde dünyanın en büyük 17. ekonomisine sahibiz ama ilk 100'de üniversitemiz yok. Bunu mevcut durumu eleştirmek için değil ama akademisyenlere doğru bakışın onları mali açıdan rahatlatmanın Türkiye'ye katacağı katma değerin altını çizmek adına söylüyorum üniversite sayılarını arttırılmasının yanına üniversitelere kimlik ve derinlik kazandıracak akademisyenlerin yetiştirilmesi gibi yeni bir başlık açmamız lazım. Akademisyenlerin yetiştirilmesi buna mevcut akademisyenleri elde tutma mecburiyetini de eklememiz lazım. Akademisyenliğe gelmiş arkadaşlar müfettiş yardımcılığı, müfettişlik, uzman yardımcılığı, uzmanlık, kaymakamlık gibi başkaca bakanlıkların sınavlarını takip eder konumda olunca sıkıntı oluyor ve burada nitelik boyutuyla yetişmiş insana ulaşmak zor oluyor. Bir diğer gerçekte mevcutları elimizde tutmak ve dışarıda yetişmiş olanları da üniversitelere çekmek. Bunların hepsi bir dünyada akademisyenlerin maaşları ve Türkiye'nin durumu, ülkemizde üniversitedeki akademisyenlerle diğer meslek erbabının maaşları ve karşılaştırması. Üniversitelerin kendi içerisinde kamu ve özel üniversitelerde akademisyenlerin maaşlarının karşılaştırılması dediğimizde her üç başlığa baktığımızda da devlette kamuda üniversitede çalışan okutmanından profesörüne akademisyenlerimizin maaşlarının çok geride olduğunu görüyoruz. Dünyayla kıyasladığımız da zaten mesleğe girişte baştan bir sıkıntı var. Çin gibi Ermenistan, Rusya, Kazakistan, Letonya, Meksika gibi ülkeler bizden de geri ama araştırma görevliliğinde 20'nin üzerinde ülke bizden ileride, yardımcı doçentlikte de yine 20'ye yakın ülkenin bizden çok daha önde olduğunu görüyoruz."

"PROFESÖRLERE VERİLEN MAAŞIN 4 BİN 702 TL'DEN 2014 YILI OCAK AYI İTİBARİYLE 5 BİN 431 TL'YE ÇIKARILMASINI TALEP ETTİK"

Üniversitelerde görev yapan profesörlere verilen maaşın 4 bin 702 TL'den 2014 yılı ocak ayı itibariyle 5 bin 431 TL'ye çıkarılmasını talep ettiklerini ifade eden Gündoğdu, "Doçentlerimize verilen 3 bin 369 TL olan maaşlarının Ocak 2014 itibariyle 4 bin 98 liraya, yardımcı doçent maaşlarının da 2 bin 701 liradan 3 bin 430 TL'ye ve son olarak araştırma görevlilerinin maaşlarının da 2 bin 203 liradan 2 bin 932 liraya yükseltilmesini istiyoruz. Bu rakamlar verildiğinde rekabet eden bir akademisyen ailesine kavuşacağız. Diğer sektörlerle kendini kıyaslayan akademisyenlerin gönlü alınacak. Bu artışla özel üniversitelerle kısa vadede rekabet edilebilir bir yolculuğa başlandığı gösteren bir motivasyon üretecek. Başbakanımıza ve diğer bakanlarımıza çağrım bilim üreten üniversite isteğini 2023 ve 2071 vizyonunu bu vizyona uygun maaşlarla bu yolculuğu yapmalıyız geçinemeyen akademisyenden hizmet beklemek çok sağlıklı değil" değerlendirmesini yaptı.

"SIRA ÖĞRETİM ELEMANLARININ NİTELİĞİNİ ARTTIRMAYA GELMİŞTİR"

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya da, somut olarak belirtilen talepleri desteklediğini belirterek, "Eğitim- Birsen'e rapor için teşekkür ediyorum. Üniversitelerin yarınları için çalışmaya herkesi davet ediyorum. Türkiye fiziki imkanlar olarak dünyada son derece ileridedir. Dünya üniversiteleri giderek mali olarak dar boğaza gidiyor. Ülkemizdeki üniversiteler imkanları ile gelişiyor. Sıra öğretim elemanlarının niteliğini arttırmaya gelmiştir. Hep birlikte bu sürecin takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

Gündoğdu'nun, YÖK Başkanı Çetinsaya'ya, Memur Sen Konfederasyonu Eğitim Bir Sen Eğitimciler Birliği Sendikası tarafından hazırlanan 'Öğretim Elemanlarının Mali Hakları' başlıklı sunduğu rapor, 27 sayfa ve 5 bölümden oluşuyor. Raporda, üniversiteler, görev yapan öğretim elemanları ve mali hakları ile ilgili genel değerlendirmeler, Türkiye'de akademisyenlerin başlangıç maaşına ilişkin değerlendirmeler ve bazı ülkelerdeki maaşlarla kıyaslama yer alıyor.

Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Gündoğdu ve Çetinsaya, bir gazetecinin bundan sonraki sürecin nasıl olacağı ve toplu sözleşmeyle mi halledilebileceğini sorması üzerine şu cevabı verdiler:

"Toplu sözleşmede taraflarla görüşülmesi ve sonra karara bağlanması diye aldığımız karar maddelerinden birisi akademisyenlerin durumu. Akademisyenlerin mali hakları da Kamu Personeli Danışma kurulunda görüşülecek. Kasım ayı içerisinde bu toplantıyı yapacağız. 130 bin öğretim elemanını kapsıyor."

İşaret dilinin üniversitelerde seçmeli ders olarak verilmesine yönelik sorulan soru üzerine ise Çetinsaya, "Özürlüler meselesi, engelliler meselesi bizim en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi. O bakımdan bu işaret dili dersi de bu konuda yaptığımız. Bilinçli olarak yaptığımız politikalardan bir tanesi. Bu konuyla ilgili bütün kurumlarla çok yakın çalışıyoruz. Bunun bir paket olarak, bir bütün olarak düşünüyoruz. Bu sadece sembolik olarak bir dersle kalmayacak, engellilerle ilgili politikalarımızı bir bütün olarak değerlendireceğiz" cevabını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, YÖK Başkanı Çetinsaya'yı Ziyaret Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement