HAYAT KALİTESİ ARTIRILMALI
Menopoza giriş yaşının dünya genelinde 44 – 52 arasında, Türkiye'de ise 45 – 47 yaş civarında görüldüğünü anlatan Dr. Karaca, "Günümüzde ortalama yaşam süresinin 80'li yaşlara yaklaştığı göz önüne alınacak olursa kadın hayatının önemli bir kısmının menopoz sonrası dönemde geçtiği anlaşılabilir" diye konuştu. Bu uzun süreçte hayat kalitesinin artırılmasının amaçlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Karaca, menopozun yarattığı olumsuz etkiler, olumsuzluklara karşı alınabilecek tedbirler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
MENOPOZ NEDİR?
Kelime anlamıyla 'son adet' demek olan menopoz, kabaca yumurtalıkların üreme fonksiyonuyla ilgili hormonları üretmeyi sonlandırmasıyla birlikte adetten kesilme olarak tanımlanabilir. Ancak bu değişimler bir günde ortaya çıkmaz. Kanama düzensizliklerinin başlaması menopoza geçiş döneminin önemli belirtilerinden biridir. Genellikle adetler arası süre uzaması izlense de zaman zaman özellikle de erken dönemlerde iki adet arası sürelerde kısalma ile de kendini gösterebilir.
İŞ YAŞAMINI ETKİLİYOR
Ateş basması ve gece terlemeleri menopoz döneminin en çok rahatsızlık veren belirtilerindendir. Bu durumun nedeni azalan östrojen hormonunun beyindeki ısı merkezini etkilemesidir. Gece gelen ateş basmaları uyku problemlerine de yol açabilir. Özellikle çalışan kadınlar; ateş basması, terleme ve ayaklarda yanma gibi şikayetlerin iş yaşamlarını etkilemesinden dolayı medikal destek talep etmektedir. Genellikle bir yıl içinde şiddeti azalarak geçen bu şikayet, kadınların yüzde 20'sinde 5 yıl ve daha fazla sürebilir. Sinirlilik, dikkat eksikliği ve duygusal iniş çıkışlar gibi psikolojik problemler yine bu dönemde sıkça tecrübe edilebilir.
SAÇLARDA SEYRELME
Östrojen değerlerinin azalması idrar yolları ve vajinada da etkilerini gösterir. Vajinada incelme, kuruluk, enfeksiyon artışı, ağrılı cinsel ilişki, cinsel istekte azalma, idrar kaçırma ve sık idrara gitme isteği gibi belirtiler ortaya çıkartabilir. Ayrıca deri, saç foliküllleri ve ter bezlerindeki östrojen etkinliği ortadan kalktığından ciltte kuruma, kırışıklarda belirginleşme, saçlarda incelme ve seyrelme izlenebilir. Çene, dudak üstü gibi bölgelerde tüylenmeler oluşabilir.
KEMİK ERİMESİ, KALP VE İNME…
Menopozal dönem öncesinde hormonların kemik üzerindeki olumlu koruyucu etkileri menopozla birlikte ortadan kalkacağından kemik erimesi (osteoporoz) önemli bir problem olarak karşımıza çıkabilmektedir. Osteoporozla birlikte özellikle omurga ve kalçada kırık riski artışı ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirebilir. Yine hormonların kalp üzerindeki koruyucu etkileri azalmasıyla kalp-damar hastalıkları ve inmede artış gözlenebilir.
MENOPOZA KARŞI…
•Sağlıklı-dengeli beslenmeye dikkat edilmeli, yağlı-şekerli gıdalardan uzak durulmalı. Menopozal dönemde günlük kalori ihtiyacı azaldığından kilo almaya yatkınlık kaçınılmazdır. Kalsiyumdan zengin beslenme kemik erimesinin önüne geçilmesinde yardımcı olacaktır.
•Düzenli egzersizler yapılması yüksek kan lipit düzeyleri, kemik erimesi, sıcak basmaları üzerine olumlu yansıyacaktır.
•Sigara kalp hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığa davetiye çıkarttığından uzak durulmalı
•Düzenli jinekolojik kontrollere gidilmeli. Pap smear testi, meme ve kemik kontrollerini aksatmamalı.
•Hormon tedavisi ve alternatif tedaviler hakkında hekimle görüş alışverişi yapılmalı.
TEDAVİ ŞEKİLLERİ
•Hormon tedavisi:
Hormon tedavisi sıcak basmaları ve gece terlemelerini azaltmada en etkin tedavidir. Hormon tedavisi başlanırken olası yan etkiler özellikle de meme ve genital organlar üzerine olan kanseröz etkileri hastayla beraber değerlendirilmeli, tedavisi kişiselleştirilmeli,en düşük doz ve en kısa süreli tedavi protokolü belirlenmelidir.
•Vajinal östrojen tedavisi:
Daha ziyade sistemik hormon tedavisi kullanmak istemeyen ancak vajinal kuruluk,cinsel isteksizlik,ağrı ve idrar kaçırma şikayeti olan hastaların kullanabileceği preparatlardır.
•Osteoporoz tedavisi:
Kemik kaybı özellikle menopoz sonrası ilk yıllarda belirgindir. Düzenli egzersiz, kalsiyumdan zengin beslenme kemik kitlesinin korunmasına yardımcı olacağı gibi kalsiyum-d vitamini içeren preparatların başlanması da faydalıdır. Kemik dansitometre ölçümleri ile kemik erimesi düzeyi ve kırık riski belirlenerek bifosfonat, kalsitonin gibi tedaviler başlanabilir.
•Ayrıca çeşitli durumlarda tibiolon, antidepresan, serm tedavileri de verilebilir.
TAMAMLAYICI – ALTERNATİF TEDAVİ
Black cohosh (cimifuga racemosa), evening primrose (çuha çiçeği yağı), don quai, soya izoflavonları gibi bitkisel östrojen kaynakları üzerine çalışmalar devam etmektedir. Menopozal belirtiler üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Bu preparatların kullanılması ile ilgili kararları doktoruna danışıp almanız faydalı olacaktır.
Son Dakika › Güncel › Menopozla Barışmak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?