MHP'li Şandır: Bu Yasa Tuzak Yasa - Son Dakika
Güncel

MHP'li Şandır: Bu Yasa Tuzak Yasa

MHP\'li Şandır: Bu Yasa Tuzak Yasa

MHP Grup Başkanvekili Şandır, 13 ili Büyükşehir kapsamına alan Belediye Yasa Tasarısı için "Oslo'da verilen sözlerin gereği mi böyle bir yasa çıkartıyorsunuz?" diye sordu.

07.11.2012 16:03  Güncelleme: 16:09

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Genel Kurulu'nda bulunan ve 13 ili Büyükşehir kapsamına alan Belediye Yasa Tasarısına "Bu yasa kimin ihtiyacı? Oslo'da verilen sözlerin gereği mi böyle bir yasa çıkartıyorsunuz? Bunun cevabı verilmelidirMHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, TBMM Genel Kurulu'nda bulunan ve 13 ili Büyükşehir kapsamına alan Belediye Yasa Tasarısına "Bu yasa kimin ihtiyacı? Oslo'da verilen sözlerin gereği mi böyle bir yasa çıkartıyorsunuz? Bunun cevabı verilmelidir. Bu yasa tuzak yasadır" dedi.

TBMM'de konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Şandır, yerel seçimlerin 29 Mart 2014'te yapılacağını hatırlatarak, "Bu sebeple bu yasanın aklıselimle, sağduyuyla hükümet tarafından geri çekilmesi, muhalefetin itirazları, tepkileri, beklentileri doğrultusunda yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi.

Bu yasa sonucunda, bir yandan seçilmiş cumhurbaşkanı, bir yandan seçilmiş başbakan ve vilayetin tamamına hükmedebilen seçilmiş belediye başkanlarıyla ülkenin yönetileceğini belirten Şandır, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu sistem Türk idare yapısına, cari hukuka, Anayasamıza göre tanzim edilen Türk idare sistemine aykırıdır. Bu çok radikal, köklü bir değişimdir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş hukukunu değiştiren bir adımdır. Türkiye vilayetler yapısına, bölge yapısına doğru değiştirilmektedir. Mevcut yasalarla hangi hizmet yapılamıyor da, hükümet böyle bir değişikliğe ihtiyaç duymaktadır? Hükümet bunun cevabını vermek durumunda, bu cevabı veremiyorlar."

-"TUZAK YASADIR"-

Bu yasanın farklı niyetleri ve amaçları gerçekleştirmek için ortaya konulduğunun altını çizen Şandır, şöyle devam etti:

"Bu yasa kimin ihtiyacı? Oslo'da verilen sözlerin gereği mi böyle bir yasa çıkartıyorsunuz? Bunun cevabı verilmelidir. Oslo görüşmelerinde PKK'ya bu yönde bir söz verildiği ifade edilmektedir. PKK zaten baştan beri yerel özerklik ifade etmektedir, bunun için KCK yapılanmasını kurduğu bilinmektedir. Acaba bu yasayla KCK'nın talebine mi cevap veriyorsunuz? PKK'nın talebine mi, İmralı'nın talebine mi cevap veriyorsunuz? Bu yasa asla masum bir yasa değildir. Bu yasa silah zoruyla toplumu ve ülkeyi bölemeyen bölücülere siyaset yoluyla hukuk kurarak bu ülkenin bölünmesine alt yapı hazırlayan bir yasadır.

Cumhurbaşkanlığının 5+5 ve seçimle yapılmasını Anayasa değişikliği olarak 367'ye tepki olarak bu Meclis'ten geçirdiler. Şimdi önümüzdeki süreç kaos. Çünkü halkın seçtiği cumhurbaşkanı, halkın seçtiği başbakan İktidar çatışması en önemli gündem olacak. Bunu aşabilmek için başbakan şimdi başkanlık sistemini tezgahlamaya çalışmaktadır. Bu yasa Başbakanın Başkan olabilmek için Türkiye'yi eyalet alt yapısına dönüştürecek hukuki alt yapıyı karşılayan bir yasa. Böylelikle Türkiye'yi dönüştürmek iddiasında olanlar bir yandan milletimizi bölerek, etnik temelde ayrıştırarak, bir yandan devletimizin siyasi birliğini parçalayarak, bir diğer yandan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş hukukunu değiştirerek Türkiye'yi dönüştürmek istiyorlar. MHP olarak biz meseleyi böyle anlıyoruz. Böyle olup olmadığının cevabını hükümetten bekliyoruz."

Yasanın "bir ihanet yasası' olduğunu ifade eden Şandır, "Görüşmelerine engel olmak için İçtüzüğün tanıdığı tüm imkanları kullanarak, hukuk çerçevesinde muhalefet yapacağız" dedi. Muhalefet olarak yasa tasarısı için uzlaşma imkanlarının bütünüyle bitmediğini de söyleyen Şandır, "MHP olarak birçok konuda itirazımız var ama "Büyükşehir Belediye Başkanının yetkilerinin mülki hudutları kapsaması' hükmünün değiştirilmesi halinde, biz diğer itirazlarımızı görüşmeye hazırız. Uzlaşma arayışı bizden, diyalog arayışı yine bizden gelmektedir" diye konuştu.

-SİNE-İ MİLLET-

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin yasanın geçmesi halinde sine-i millete dönme çağrısıyla bulunduğunu hatırlatılan Şandır, "O Sayın Yeniçeri'nin şahsı kanaati, fikri ve tavrı olacaktır. Siyasetçi topluma karşı sorumludur. "Kızdım istifa ediyorum, küstüm oynamıyorum, gücüm yetmedi öyleyle artık yokum' deme şansına sahip değildir. MHP olarak milletin yüklediği görevin gereği olarak bu Meclis'te sonuna kadar olacağız" derken, başkanlık sistemine ilişkin sorulara da "Biz başkanlık sistemine karşıyız" cevabını verdi.

Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasında dün yaşanan "bedevi' tartışmasını yakışıksız bulan Şandır,

"Bizim kültürümüzde başa bağlılık vardır. Askerde 'hizaya gel' emri en baştaki ere göre verilir. Türk siyasetinin siyaset etme kültürünün ahlakını, üslubunu Sayın Başbakan bozmuştur. Türkiye'ye de yakışmamıştır, siyasete de, siyasi partilere de, Başbakana da, ana muhalefet partisi başkanına da bu mecazi küfürler yakışmamıştır. MHP bu üslubun dışındadır" dedi.

-ABD SEÇİMLERİ VE OBAMA-

Obama'nın yeniden ABD Başkanı seçilmesi ve Suriye politikasının nasıl gelişeceğine ilişkin bir soruları da cevaplayan Şandır, "Biz ilk günden bu yana Suriye'ye askeri müdahale yapılmaması gerektiğini, uluslararası askeri bir müdahaleye Türkiye'nin katılmaması gerektiğini ve Türkiye'nin topraklarının kullandırılmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Türkiye'yi yönetenlere bu konuda taraf değil arabulucu olmalarını öneriyoruz. Ama AKP iktidarı ve Dışişleri Bakanı'nın, Beşar Esad'ın gitmesine endeksli dış politikasıyla bugün maalesef çamura batmış durumdayız Ne Beşar Esad gidiyor, ne iç savaş duruyor. ABD Rusya ve İran'ın bu meseleyi kendi aralarında çözecekleri yönünde bir beklenti var. Suriye'deki iç savaştan en büyük zararı oradaki 3.5 milyon Türkmen görüyor. Ümit ediyoruz ki Obama'nın seçilmesi hem dünyaya hem Türkiye'yi hem de bölgeyi bu konuda rahatlatır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel MHP'li Şandır: Bu Yasa Tuzak Yasa - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement