Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika
Güncel

Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Afrika Birliği gözlemci heyetinin raporundan: "Seçim öncesi muhaliflere yönelik gözaltı operasyonları düzenlendi" "Medya yanlıydı ve özel basına alan açılmadı"

09.06.2014 21:46

Mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimini izleyen Afrika Birliği gözlemci heyeti, seçimin "sakin atmosferde" yapıldığını ancak seçim öncesi muhaliflere yönelik gözaltı operasyonları düzenlendiğini belirtti.

Birliğin Mısır'daki seçime ilişkin yayımladığı 12 sayfalık raporda, "Seçimlerin sakin bir atmosferde yapıldığı" ifade edildi.

-"Sınırlı hak ve özgürlükler çerçevesi"

Yüksek Seçim Kurulu'nun çabaları ve alınan güvenlik önlemlerinden övgüyle söz edilen raporda, 45 kişilik heyetin, ülkedeki 261 seçim merkezini ziyaret ettiği aktarıldı.

Raporda, seçim öncesi halk gösterilerinin bastırılması ve özellikle Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensuplarına yönelik gözaltı operasyonlarına ilişkin eleştirilere de yer verildi.

Seçim kanununun, bu eylemlerin bastırılmasında etkili olduğu savunulan raporda, insan hakları bildirilerinde yer alan katılım için temel ilkelerin ihlal edildiği, bu nedenle seçimlerin "sınırlı hak ve özgürlükler" çerçevesinde yapıldığı aktarıldı.

-"Medya yanlıydı ve özel basına alan açılmadı"

Raporda, "Seçim öncesi atmosfer karışıktı. Muhaliflere gözaltı operasyonları düzenleniyor, haklarında müebbet hapis cezaları veriliyordu. Bununla beraber seçim işlemleri sırasında alınan güvenlik önlemleri barışçıl çerçevedeydi. Seçim merkezlerinde yeterli sayıda bulunan güvenlik güçleri, sorun çıkarmadıkları gibi seçmenler için korku kaynağı da olmadılar" ifadesine yer verildi.

Anayasanın siyasi güçlere özgürlük hakkı tanıyan 230. maddesinin ihlal edildiği öne sürülen raporda, "Medyanın yanlı olduğu ve özel basına alan açılmadığı" kaydedildi.

Adaylar adına çalışan gözlemciler dışında sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin sayıca azlığına işaret edilen raporda, oy verme işlemi "genel olarak iyi" yönünde nitelendirildi.

-"Seçim mahkemesi kurulsun"

Raporda, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda, seçimde yaşanan anlaşmazlıklar konusunda Yüksek Seçim Kurulu'na nihai yetki veren 7. maddenin iptal edilmesi tavsiye edildi, adayların, YSK'nın kararlarını temyize götürebileceği "Seçim mahkemesi"nin kurulması teklifinde bulunuldu.

Raporda ayrıca adayların finans kaynaklarına açıklık getirilmesi ve seçim kampanyalarındaki harcamalarda şeffaflık çağrsı yapıldı.

Raporda son olarak, "54 milyon seçmeni olan Mısır'da, seçime katılımın yüzde 44 olduğu ve bunun da önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin gerisinde kaldığı" vurgulandı.

Mısır'da darbe sonrası yapılan ve katılımın düşük olduğu seçimde cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi, dün, Anayasa Mahkemesi'nde düzenlenen yemin töreniyle görevi geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'dan devralmıştı. - Addis Ababa

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement