Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, ".tr" uzantılı web sitelerine yapılan siber saldırılarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1992 yılından bu yana ".tr" üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye adlarının yönetimi ve koordinasyonunu sürekli olarak geliştirirken, aynı zamanda uluslararası standartlarda ve sorunsuz olarak yürütmektedir. Sunuculara yönelik muhtemel siber saldırılara ilişkin önlemleri, en son teknoloji ile aralıksız olarak sağlamaktadır. Saldırıya ilişkin gerekli önlemler tüm ilgili devlet kurumları ve Telekom Operatörleri'yle işbirliği içerisinde alınmıştır" denildi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörlüğü, ".tr" uzantılı web sitelerine yapılan siber saldırılarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, şöyle denildi:
"Değerli Basın Mensubu, Kamuoyunun bilgisi dahilinde olan ve ".tr" uzantılı web sitelerine yapılan siber saldırılarla ilgili sizi bilgilendirmek isteriz. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 1992 yılından bu yana ".tr" üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye adlarının yönetimi ve koordinasyonunu sürekli olarak geliştirirken, aynı zamanda uluslararası standartlarda ve sorunsuz olarak yürütmektedir. Sunuculara yönelik muhtemel siber saldırılara ilişkin önlemleri, en son teknoloji ile aralıksız olarak sağlamaktadır. 14 Aralık 2015 Pazartesi günü, ".tr" alan adlarından ilgili IP adreslerine ulaşılmasını engellemek amacıyla, ülke dışındaki bazı platformlar tarafından DNS sunucularına yönelik, ülke dışı ve ülke içindeki güvenlik açığı bulunan bilgisayar sistemleri kötüye kullanılarak uluslararası kaynaklara geçecek boyutta, yoğun bir siber saldırı başlatılmıştır. Bu tür siber saldırılar daha önce ABD ve birçok Avrupa ülkesinde de yaşanmıştır. ODTÜ, yaşanan bu yoğun siber saldırının ilk anından itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) ve Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) yetkilileriyle yoğun bir şekilde iletişim ve koordinasyon içerisinde bulunmuştur. Saldırıya ilişkin gerekli önlemler tüm ilgili devlet kurumları ve Telekom Operatörleri'yle işbirliği içerisinde alınmıştır. Yurt içi ve yurt dışında 5 ayrı noktada konuşlanmış bulunan 6 sunucuyla verilen hizmet, saldırı sırasında 11 sunucuya (pratikte 20) ANYCAST teknolojisi dahil edilerek sürdürülmüş, DNS sistemi bu saldırı sırasında hiçbir zaman tamamen devre dışı kalmamış ve hizmet vermeye devam etmiştir. İnternet teknolojisini ve alt yapısını ülkemize kazandıran ODTÜ, siber güvenlik alanında akademik katkılarıyla ülkemize hizmet veren çok sayıda öğretim üyesi ve uzman personeli bünyesinde barındırmaktadır. ODTÜ Enformatik Enstitüsü'nde, NATO işbirliği de dahil olmak üzere, birçok ülkenin ağ uzmanlarına siber güvenlik alanında eğitimler verilmektedir. Konuyla ilgili iletişim ve koordinasyon, ilgili tüm kurum ve yetkililerle düzenli olarak sürdürülmekte ve yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak düzenli bilgi verilmektedir." - Ankara
Son Dakika › Güncel › ODTÜ'den Siber Saldırılarla İlgili Açıklama - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?