Ordu'nun Dereleri 'Hes Tehdidinde' - Son Dakika
Güncel

Ordu'nun Dereleri 'Hes Tehdidinde'

Ordu\'nun Dereleri \'Hes Tehdidinde\'

Ordu'nun dereleri 'HES tehdidinde' Ordu'da özel sektör tarafından dereler üzerine kurulan 9'u faaliyette 13 Hidroelektrik Santrali'nden (HES) sonra 17 HES'in daha yapılması planlanıyor.

24.02.2016 10:42

Ordu'nun dereleri 'HES tehdidinde'

Ordu'da özel sektör tarafından dereler üzerine kurulan 9'u faaliyette 13 Hidroelektrik Santrali'nden (HES) sonra 17 HES'in daha yapılması planlanıyor. Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin, kurulan ve bundan sonra kurulması planlanan 17 HES'le derelerin tehdit altında olduğunu ileri sürerek, Bu HES'ler doğayı olumsuz etkileyecek. Dereler yok olacak, tarım alanları ve flora bundan olumsuz etkilenecek dedi.

Ordu'da dereler üzerine kurulan 247 MW kurulu güce sahip, yıllık enerji üretim kapasitesi 792 milyon kilowatt saat (kwh) 9 adet HES'te enerji üretimi yapılırken, inşaat aşamasında toplam 174 MW kurulu güce sahip, yıllık enerji üretimi 533 milyon kwh olan 4 adet HES bulunuyor.

Üretimde olan Darıca 1 HES, Ordu ve Boztepe HES (Mesudiye Melet ırmağı), Murat, General HES (Mesudiye Baldıran deresi), Piro HES (Fatsa Elekçi deresi), Ağkolu HES (Ulubey Sapderesi) Irmak HES (Çatalpınar Bolaman ırmağı), Umut 1, 2, 3 HES'in (Akkuş Karakuş deresi) yıllık enerji üretim kapasitesi ise 792 milyon kilowatt saat olarak bildirildi. Halen inşaatı süren ve bu yıl sonuna kadar bitirilerek üretime geçmesi planlanan Kuzey 1 ve 2 HES (Kabataş Keşlek-Bolaman ırmağı), Kozbükü HES (Ulubey Melet ırmağı), Darıca 2 HES (Kabadüz Turnasuyu) ve Atilla HES'le (Fatsa Bolaman ırmağı) birlikte 13'e çıkacak olan üretimdeki HES sayısıyla yıllık enerji üretimininde bin 325 GWh'ye çıkarılması hedefleniyor.

Planlama aşamasında olan, dereler üzerine kurulacak yılda 1 milyar 79 milyon kwh enerji kapasiteli 17 HES projesinin de tamamlanmasıyla, diğer 13 HES'le birlikte yıllık enerji üretim miktarının ise 2 milyar 405 kwh olacağı kaydedildi. Fatsa Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Resul Şahin. mevcut HES projelerine 17 HES projesinin ilave edilmesiyle derelerin büyük tehditle karşı karşıya kalacağını söyledi. Özel sektör tarafından yapılacak HES'lerin olumsuzluklarına dikkat çeken Şahin, Bu HES'ler doğayı olumsuz etkileyecek. Dereler yok olacak, tarım alanları ve flora bundan olumsuz etkilenecek. Yer altı suları derelerden besleniyor, bunlar tünellerle alınınca derelerde kalp görevi gören kalbi yok etmiş olacaksınız. Derelerde, tepelerde su olmayacak. Derelerde yumurtlama yapan balıkların nesli tükenecek, bir çok olumsuzluklar olacak. HES'lerin yapılması yaşam alanlarını da yok edecek. Şuanda halen 9 HES çalışır aktif durumda. 17 HES daha yapılması planlanıyor, çalışması sürüyorö dedi.

ARTVİN İLE ORDU ARASINDA 750 HES PROJESİ VAR

Artvin ile Ordu arasında dere ve ırmaklar üzerinde 750'ye yakın HES projesi olduğunu, HES'ler için 'olumlu' verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarının yargıya taşınarak burada 'yürütmeyi durdurma' verilmesi halinde proje değişikliği yapılarak yeniden HES çalışmalarının sürdürüldüğünü de ileri süren Resul Şahin şöyle devam etti

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projelendirilmiş 17 HES var, yakın zamanda ÇED raporunu alarak faaliyete geçmek istiyorlar. Bununla ilgili bizim çalışmamız sürüyor. Daha önceki yapılan HES'lerde doğaya çok büyük etkileri olduğunu gördük. Aslında Arvin'le Ordu arasında 750 tane HES projesi var. Ordu'da 9'u aktif durumda. Bolaman, Melet ve Turnasuyu üzerine 17 HES planlaması da bulunuyor. Bunlar içinde mahkemece durdurduğumuz HES'ler de var. Mesela Gölköy Direkli'de Erkan HES. Daha önce mahkeme kararıyla ÇED raporunun iptaline yönelik açtığımız davada oraya yürütmeyi durdurma kararı verildi. Şimdi orada proje değişikliği yapılarak tekrar karşımıza geliyor. Bunlarla ilgili yaptığımız bütün çalışmalar hukuk adına duvara çarpıp bize geri dönüyor. Aslında orada yaşam alanlarındaki insanlar, canlı türleri incelenmiyor. Koruma altındaki olan su samurları da olumsuz etkileniyor. Onların yaşam alanları da yok ediliyor.

Özel sektör tarafından yapılacak 17 HES projesinin ise; Akkuş Karakuş deresi, Mesudiye melet ırmağı, Ulubey Kızılen deresi, Ünye Kutluca Akçay deresi, Korgan Güllü dere, Aybastı Yakacık deresi, Gölköy Madrese, Karadere, Fatsa Bolaman ırmağı, Kabataş Direkli ırmağı, Altınordu Turnasuyu ile Çukurköy deresi üzerine kurulması planlanıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ordu'nun Dereleri 'Hes Tehdidinde' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement