Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada her yıl yaklaşık 24 milyar ton toprağın erozyonla kaybedildiğini belirterek, "Ülkemizde erozyonla taşınan toprak miktarını 500 milyon tondan 168 milyon tona indirdik" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünyada her yıl 24 milyar ton toprağın erozyonla kaybedildiğini belirterek, "Bakanlık olarak yürüttüğümüz Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile toprak kayıplarını azaltarak ekolojik dengeyi yeniden sağlamayı, erozyonun sosyoekonomik etkilerini en aza indirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda ülkemizde erozyonla taşınan toprak miktarını 500 milyon tondan 168 milyon tona indirdik" diye konuştu.
DÜNYANIN TOPRAK KAYBI DAKİKADA 45 BİN TON
Dünyadaki toprak kaybı dakikada 45 bin tonu bulurken, Türkiye'de her yıl yaklaşık 168 milyon ton verimli üst toprak erozyonla denizlere ve göllere taşınıyor. Günümüzde ülkelerin çoğunluğunun erozyon tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
"Yapılan araştırmalara göre dünyada her yıl yaklaşık 24 milyar ton toprak erozyonla kaybediliyor. 1970'li yıllarda Türkiye'de erozyonla taşınan toprak miktarı yılda 500 milyon ton iken gerçekleştirdiğimiz erozyon kontrolü ve ağaçlandırma çalışmaları sonucu 168 milyon tona indi. Biz bu rakamı 2023 yılında 130 milyon tona indirmeyi hedefliyoruz."
"EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANIYLA TOPRAK KAYIPLARINI EN AZA İNDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Orman ve Su İşleri Bakanlığının koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşlarla hazırlanan Erozyonla Mücadele Eylem Planının önceki yıl uygulamaya geçirildiğini bildiren Eroğlu, "Eylem planını 2017 yılına kadar sürdüreceğiz. Plan kapsamında erozyon riskinin yüksek olduğu alanlar öncelikli olmak üzere ülke genelinde erozyonla mücadele etmek ve erozyonla kaybolan toprak miktarını asgari seviyeye indirmeyi, nehir havzalarında yapılacak erozyon kontrolü çalışmaları ile sel riskini azaltmayı gaye edindik. Alınacak erozyon kontrolü tedbirleri ile de baraj ve göletlerin ömrünü uzatmayı, içme suyu temin edilen havzalarda suyun kalite ve miktarını artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Yapılacak erozyon kontrolü çalışmalarıyla topraktaki organik madde miktarını koruyarak toprak verimliliğini artırmayı planladıklarını dile getiren Veysel Eroğlu şunları kaydetti:
"Küresel ısınma, iklim değişikliği ve çölleşmenin ülkemiz üzerindeki menfi tesirlerini azaltmayı hedefliyoruz. Ar-Ge nitelikli çalışmalar ile erozyonla mücadelede yeni teknik geliştirerek, erozyon izleme sistemi oluşturmayı, kurumsal kapasiteyi, kurumlar arası işbirliğini geliştirerek ülke kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmayı planladık. Eğitim, tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleriyle de halkımızın tabii kaynakları koruma ve erozyonla mücadeleye katılımını sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
"ÜLKELER EROZYON TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA"
Erozyonun toprağın çeşitli etkenlerle aşınıp, taşınıp, birikmesi olduğunu belirten Eroğlu, "Dünyada erozyon sebebiyle 110 ülke çölleşme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yapılan hesaplamalarla, dünyada çölleşme ve erozyonun önüne geçebilmek için yılda 42 milyar dolar harcanması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Bakan Eroğlu, özellikle Türkiye'deki tahribatı büyük boyutlara ulaşan su erozyonunun, erozyon çeşitleri içerisinde en önemlisi olduğunu ve su erozyonundan sonra diğer erozyon çeşitlerinin rüzgar, çığ, heyelanlar, dalga ve buzul olarak sıralanabilineceğini ifade etti. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?