İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, yaptığı açıklamada Türkiye genelinde koyun ve keçi yetiştiricilerin "Otlatma Yönetmeliği"ni beklediğini, yönetmeliğin çıkması ile birlikte keçilerin ormanda otlatılmasına yönelik yasal engelin tamamen ortadan kalkacağını bildirdi.
Keçilerin ormanda otlatılmasını yasaklayan yasa maddesinin değiştirilmesi için verdiği mücadele ile bilinen İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, keçilerin ormanda otlatılması yasağının kaldırılması ile ilgili sona yaklaşıldığını bildirdi.
Türkiye genelinde koyun ve keçi yetiştiricilerin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan "Otlatma Yönetmeliği"ni beklediğini yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle keçilerin ormanda otlatılmasına yönelik yasal engelin tamamen ortadan kalkacağına dikkat çekti.
İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer konuyla ilgili yaptığı açıklamada 50 yıl önce çıkan bir yasayla keçilerin ormanlık alanda otlatılmasını yasaklandığını yapılan girişimler sonucu Torba Yasasına yapılan ilave madde ile keçilerin ormanda otlatılmasına izin verildiğini hatırlattı.
"Otlatma Yönetmeliği"nin yayımlanmadığı için ormanda keçilerin otlaması ile ilgili hala daha sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Türer: "Koyun ve keçi yetiştiricilerin girişimleri sonucu ormanlık yalanlara girmeleri yasak olan keçilerin artık belirlenen ormanlık alanlarda otlatılmasına izin verilecek. Yasal engelin tamamen ortadan kalkması için "Otlatma Yönetmeliği"nin yayımlanması gerekiyor. Yönetmelikte son aşamaya gelindi. Tutarlı ve özverili çalışmaları nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu başta olmak üzere bütün bakanlık çalışanlarına teşekkürü borç biliyoruz" dedi.
Hazırlıkların son aşamaya geldiği Otlatma Yönetmeliğine göre bir keçinin ayağa kalktığında başının yetişmediği ormanlık alanlarda otlatılmasına izin verileceğini bildiren Başkan Türer: "Fidanlık alanlarda otlatmaya biz de karşıyız. Koyun ve keçi yetiştiricisi için orman varlığı çok önemlidir. Hiçbir koyun keçi yetiştiricisi fidanlık alanların zarar görmesine izin vermez. Otlatma Yönetmeliğine göre bir keçi ayağa kalktığında başının erişemediği ormanlık alanlarda otlatılmasına izin verilecek. Keçilerin otlatılmasına izin verilen ormanlık alanları her yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenecek. Yönetmeliğin uygulanması ve uygulama konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunda koyun ve keçi yetiştiricileri birlikleri de yetiştiriciyi bilinçlendiren ve yönlendiren bir rol üstlenecektir" dedi.
Keçicilikte Bir Ormancılık Faaliyeti
Klasik keçi yetiştiriciliğinin de bir orman faaliyeti olduğunun bilimsel kamuoyu tarafından kabul edildiğini belirten Türer: "Keçinin bilinenin aksine ormanlık alanlar için zarar değil yarar olduğunu ispatlayan çok sayıda bilimsel araştırma var. Eğer keçilerin otlatılmasına izin verilseydi geçtiğimiz yıllarda yaşanan birçok orman yangını felaketi ya yaşanmayacak ya da bu kadar büyük alanı etkilemeyecekti. Keçilerin ağaçların diplerindeki kuru otları yiyerek ve patika yollar açarak ormanda yangın çıkmasını, çıkan yangınların ise büyümesini engelleyen bir yönü var. Ayrıca ormanlık alanlarda hayvan otlatan çobanlar her zaman ormanların gönüllü bekçileridir. Çıkan orman yangınlarını ilk haber veren de ilk müdahalede bulunan da onlardır" dedi.
Son Dakika › Güncel › 'Otlatma Yönetmeliği' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?