Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarlarından Mersin'in Silifke ilçesinde, çilek hasadının yoğunlaşmasıyla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan yöreye gelen tarım işçilerinin çocukları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'ndan habersiz yaşıyor.
Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan ve yılda 20 bin dönüm araziden 80 bin ton hasat yapılan Silifke ilçesine Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş'tan gelen işçiler, gün boyunca tarlada çalışırken beraberinde getirdikleri küçük çocukların bakımını ise yine kendilerinden birkaç yaş büyük ablaları yapıyor.
Anne ve babaların gün boyu çilek tarlasında çalışması ile çadırlarda çocuklar kalıyor. Çocuklar oynayacak bir oyuncak bulamadığından bazı zaman küçük kanalda yüzerek zaman geçiriyor ya da kız çocukları ip atlıyor, erkek çocuklar ise top oynuyor. Üzerlerine ve ayaklarına giyecek bir şey bulamayan çocuklar gün boyu oynayarak zaman geçiriyor.
Çoğu çocuk gibi bayramlık elbise ve giyecek ayakkabı bile bulamayan tarım işçilerinin çocukları hayatlarında her şeye rağmen gülmeyi eksik etmiyorlar.
Çilek üretiminde Doğu Akdeniz'in en yoğun bölgesi olan Silifke ilçesine gelerek çadırlarını kuran tarım işçileri, denizin, kumun tadını çıkarmak bir yana ilkel çadırlarında adeta yaşam mücadelesi veriyorlar.
Banyo yapacakları suyu da yemeklerini de odun ateşinde pişiren tarım işçisi kadınların da erkeklere oranla daha fazla çalıştıkları gözleniyor. Tarlalardan gelir gelmez çadırların temizliğini yapan, çamaşır yıkayan, ardından yemek ve ekmek pişiren kadınların her şeye rağmen yüzlerinden tebessümün eksik olmadığı görülüyor. - MERSİN
Son Dakika › Güncel › Bu Çocukların Bayramı Yok - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?