İş yerlerinde ve evlerde meydana gelen kazalarda gözün hasar gördüğü en büyük etkenlerin başında gözün kimyasal maddeye maruz kalmasının geldiğini söyleyen uzmanlar, bu tür durumlarda gözün temiz su ile uzun süre yıkandıktan sonra muhakkak bir göz doktoruna başvurulması gerektiğini belirttiler.
Özel fuar Hastanesi'nde görevli Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Kurt, göz sağlığı hakkında yaptığı açıklamada, gözün çok hassas bir organ olduğunu ve bunun içinde göz sağlığına çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Toplumda en sık görülen göz hastalıklarının başında miyop rahatsızlıklarının geldiğini, bununla birlikte astigmatizma ve hipermetropi rahatsızlıklarının da sıklıkla karşılaşılan göz rahatsızlıkları olduğunu belirten, Kurt, şöyle devam etti:
"Bununla birlikte 40 yaş üstü hastalarda yakını görememe sorunları ile sık sık karşılaşıyoruz. Gözde tedavisi mümkün olmayan yeterli sonuç alınamayan hastalıkların başında retina grubu hastalıkları geliyor. Bunlardan sayabileceğimiz halk arasında tavuk karası olarak bilinen (Retinitis Pigmentosa) hastalığın çok etkin bir tedavisi yok. Göz sağlığı çok önemli olmasına karşın göz rahatsızlıklarından ölüm sebebi diye bir şey yok, ancak göz tümörleri dediğimiz bir grup var ve bunlar ikiye ayrılıyor. Erişkinlerde ve çocuklarda görünenleri. Özellikle de çocuklarda görünenleri can kaybına yol açabiliyor. Bunlar temel gözden köken alıp daha sonra vücuda yayılan tümörlerdir."
GÖZ KİMYASAL MADDELERDEN KORUNMALI
Göz sağlığı konusunda iş hayatında ve özellikle evlerde ev hanımlarının gözün zarar gördüğü kazalarla da sıklıkla karşılaşıldığından bahseden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Kurt, "İş hayatında ve özellikle evlerde temizlik yaparken genellikle göze zarar verebilecek birçok kimyasal maddeye maruz kalabiliyoruz. Genelliklede bu kuvvetli kimyasalları da sanayilerde görüyoruz. Bu kimyasallara maruz kalmış kişilerde bu sorun körlüğe kadar gidebiliyor. Gözün kimyasala maruz kaldığında aslında yapılacak şey çok basit ve ortak.
Çok hızlı bir şekilde göz hekimine gidilmeli, öncesinde ise göz mümkün olduğunca uzun süre temiz bir su kaynağı ile temizlenmeli. Daha sonra ağrı kesici alıp, gözü kapatarak göz hekimine başvurulmalı. Bu tür durumlarda ne kadar doğru tedavi uygulansa da iş maalesef
kök hücre ve kornea nakillerine kadar gidebiliyor. Evlerde ise genelde sıklıkla ev hanımlarının karşılaştığı göz kazalarının başında göze temizlik yaparken kimyasal madde sıçraması, yada yemek yaparken kızgın yağ sıçraması. Bu durumda da yapılacak şey aynı göz yüzeyini mümkün olduğunda temiz bir suyla yıkamak" diye konuştu.
GÖZE GİREN YABANCI MADDELERE ÇIPLAK GÖZLE MÜDAHALE EDİLMEMELİ
Göz sağlığında bir başka dikkat edilmesi gereken konunun ise göze yabancı cisim kaçması olduğunu söyleyen Dr. Kurt, bu konu hakkında ise şöyle konuştu:
"Halk arasında da çapak geldi diye adlandırılıyor. Böyle durumlarda hastalar kesinlikle göz yüzeyine müdahale etmemeliler.
Hastalar bu tür yabancı cisimleri kağıt parçası, pamuk yada kağıt para kenarları ile çıkartmaya çalışıyorlar. Bunu kesinlikle yapmasınlar. Çünkü göz çok hassas bir durum. Özellikle bu tür yabancı cisimlerin çarptığı gözün saydam kısmı yani kornea 500 mikron (yarım santimetre) kalınlığında olan bu kısımdan yabancı maddeleri çıplak gözle almak göze çok ciddi zararlar verebiliyor. Hatta bazen gözün delinmesine kadar yol açabiliyor." - AFYONKARAHİSAR
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Göz Sağlığına Dikkat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?