Zonguldak'ın Gökçebey ilçesinde, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKKA) başvuran İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü "Üreten Kadın, Gelişen Gökçebey" isimli projenin tanıtımı yapıldı.
Gökçebey Belediyesi'ne ait çay bahçesinde düzenlenen "Üreten Kadın, Gelişen Gökçebey" isimli projenin tanıtımı için yapılan açılışa, Kaymakam Bünyamin Bilgin, İlçe Tarım Müdürü Necmi Çelik, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Sekreteri Faruk Tezel, Belediye Başkanı Vedat Öztürk, Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı, Çaycuma İlçe Tarım Müdürü Coşkun Ulutaş, Gökçebey İlçe Tarım Müdürü Sevim Küçükbekir, Çaycuma Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, Gökçebey Ziraat Odası Başkanı Necmi Pazarlı ile mahalle ve köy muhtarları katıldı. Program öncesi Gökçebey'in bundan önceki yıllarda ilçede düzenlenen ve adına "Tavuk Kebabı" denilen 100 teneke tavuğun ateşi yakılmasıyla başlandı. Ardından BAKKA'dan geçen proje kapsamında Veyisoğlu köyünde yapılan iki kümesli ve yaklaşık 30 kadar civciv alacak olan kümeslerin kurdelesi Kaymakam Bünyamin Bilgin, İl Tarım Müdürü Necmi Çelik ve BAKKA Sekreteri Faruk Tezel tarafından kesildi. Burada yapılan açılışın ardından çay bahçesine geçilerek projenin bu zamana kadar nasıl geldiği anlatıldı.
"İLÇEMİZE KÖY TAVUKÇULUĞUNU TEKRAR GERİ GETİRMEK İSTİYORUZ"
Gökçebey İlçe Tarım Müdürü Sevim Küçükbekir projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ilçede bazı köylerde kalan yoksul kadınlara iş vererek köy tavukçuluğunu ilçede yayma girişimlerinde bulunduğunu ve 2005 yılında Zonguldak ilinde çıkan kuş gribi vakasından sonra köy tavukçuluğunun ortadan kalktığını ve bunu bundan sonra ilçede yaymaya çalıştıklarını kaydetti. Küçükbekir, "Gökçebey İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün, Ziraat Odası Başkanlığı ortaklığında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) sunduğu 'Üreten kadın, Gelişen Gökçebey' isimli projesinin açılış töreninde bulunuyoruz. Bu proje ile ilçe merkezimize bağlı köylerde 50 kişiden oluşan köy kadınlarına mini çiftlikler kuruldu. Bu mini çiftliklerin kurulmasına müteakip 30'ar baş civciv verilerek 6 aylık beslenmeleri sağlanacak. Yine bu projemizle 50 adet kadınımıza birinci grup Dağdemirciler köyümüze, ikinci grup Gökçebey Ziraat Odası'nda devam eden İyi Tarım Uygulamaları, hayvan sağlığı, tavuk ve yumurta tavukçuluğu, hijyen ve sanitasyon, ayrıca pazarlama teknikleri konusunda eğitimleri devam etmektedir. Bu proje kapsamında ülkemizde 2005 yılında görülen kuş gribinden sonra yüzde 75 oranında azalan tavukçuluğu tekrar eski hale getirmektir. Yine köylerde duran işsiz kadınlarımıza da iş vererek inşallah üretimlerini sağlamak olacaktır. Bu projede 2015 yılında 8-11 Ocak'ta İstanbul Yeşilköy'de kurulacak olan Exponatura isimli projeye katılarak da tanıtımları yapılacaktır. İnşallah bu proje kapsamında dezavantajlı grup olan kadınlarımız ürettikleri üretimleri yaparak, ürettikleri ürünü satarak geçimlerini sağlamaya katkı sağlayacaklardır. Gökçebey için inşallah hayırlı olur" dedi.
Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Osman Bayraklı ise yaptığı açıklamasında, "Bilindiği gibi 2003 yılında Zonguldak ilimizde kuş gribi vakasıyla karşı karşıya kalmıştık. Bu yüzden köy tavukçuluğu adındaki tüm kümes civcivlerini kapatıp 2014 yılına kadar vatandaşlarımız köy tavuğuna bakamıyordu. BAKKA ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'müzün ortaklaşa proje kapsamında 'Üreten kadın, Gökçebeyli kadın' isimli projemiz BAKKA'dan geçti. Şükürler olsun. Bir gurur verici bir olaydır. 50 fakir kadınımıza çiftlikleri teslim edildi. Başta valimiz, kaymakamımız, belediye başkanlarımız, Gökçebeyli sivil toplum kuruluşlarının ve muhtarların huzurunda açılışımız birliğimiz tarafından yapılmaktadır. Açılış programımız da Veyisoğlu köyünde yapılacak. Oradaki açılıştan sonra yüz teneke tavuğumuzu gelen misafirlerimize ikramda bulunacağız. Bu niyetle Zonguldak'ımın şirin ilçesi Gökçebey'imizde 50 fakir kadınımıza bu kümesleri yaptığımızdan dolayı çok mutluyuz. İnşallah bu çiftlikleri müdürlüğümüz, birliğimiz ve Ziraat Odası takibinde 6 ay takip edeceğiz. Köy tavukçuluğunu sivil toplum örgütleriyle yayacağız. İnşallah bu verimi verdikten sonra artık sırasıyla Devrek, Çaycuma ve diğer yerlerinde projeleri geçerse bu işi tüm Zonguldak'a yaymayı düşünüyoruz" diye konuştu.
Düzenlenen etkinlikte yapılan konuşmaların ardından 100 teneke tavuk yaklaşık iki saat piştikten sonra davetlilere ikramda bulunuldu. - ZONGULDAK
Son Dakika › Güncel › Zonguldak'ta Köy Tavukçuluğunu Yayma Çalışması Başlatıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?