Parion Antik Kenti'ndeki Sırlar Ortaya Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Parion Antik Kenti'ndeki Sırlar Ortaya Çıkıyor

Parion Antik Kenti\'ndeki Sırlar Ortaya Çıkıyor

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde bulunan Parion Antik Kenti'ndeki 8.sezon kazılarında yeni bulgular ortaya çıkarıldı.

23.07.2012 13:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyü sınırları içinde bulunan Parion Antik Kenti'ndeki 8. sezon kazılarında yeni bulgular ortaya çıkarıldı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran'ın başkanlığında gerçekleştirilen ve geçtiğimiz günlerde bulunan Artemis heykeliyle gündeme gelen Parion Antik Kenti'ndeki kazılar sürüyor. Kazılar sırasında kentin "Yamaç Yapısı" olarak anılan bölgede devşirme taşlardan oluşturulan duvar içerisinde bir yazıt parçasına rastlandı. Doç. Dr. Vedat Keleş ve Yrd. Doç. Dr. Şengül Ful'un yaptığı incelemede, iki satırlık yazıt üzerinde geçen "Arkhebios oğlu Iphiades" isminin antik kaynaklarda adı geçen ve Parion'a askeri sefer düzenleyen Abydoslu bir komutan olabileceği düşünülüyor.

M.Ö. 4-3. yüzyıla ait yazıtın ayrıntılı incelemesi sürdürülürken, Parion Antik Kenti'nin bulunduğu Biga'nın Kemer köyü erken Türk yerleşim tarihi de araştırılıyor. Parion gönüllüsü Hattat Reşat Karabıyık ve kazı ekibi üyesi Sanat Tarihçisi Elif Keleş'in Kemer Camii haziresinde ve köy mezarlığında yaptığı çalışmalar, Osmanlı Dönemi Kemer köyü erken Türk yerleşim tarihinin aydınlatılmasını amaçlıyor. Bu çalışmalar sırasında çeşitli boyutlardaki mezar taşları tek tek fotoğraflanıp, yazıtları çözülerek kayıt altına alınıyor. Bu mezar taşları üzerinde rastlanan bazı isimler, Kemer köyü tarihinin aydınlatılması açısından önem taşıyor. Parion kazıları sırasında yapılan bu çalışmalarla adını köyün girişinde yer alan antik Roma su kemerinden alan Kemer köyünün yakın geçmişi de aydınlatılmaya çalışılıyor.

Önceleri küçük bir yerleşim olan ve ilk 1276'da kurulduğu bilinen bugünkü Kemer köyü, eski bir Rum köyü. 1925 yılındaki nüfus değişimiyle Yunanistan'ın Selanik, Dedeağaç ve Vardar kentlerinden getirilen muhacirlerin köye yerleştirildiği biliniyor. - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Parion Antik Kenti'ndeki Sırlar Ortaya Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement