Pasaport Kanunu Yürürlükte - Son Dakika
Güncel

Pasaport Kanunu Yürürlükte

İçişleri Bakanlığı Pasaport Kanunun Uygulanmasına Dair Kanun Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

14.08.2014 10:37  Güncelleme: 10:48

İçişleri Bakanlığı Pasaport Kanunun Uygulanmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Pasaportların şekil ve muhtevalarının tespiti ile pasaport ve pasaport yerine geçerli belgelerin düzenlenmesini belirleyen yönetmeliğe göre, diplomatik pasaport, hususi pasaport, hizmet pasaportu, umuma mahsus pasaport, yabancılara mahsus pasaportun yanı sıra pasaport yerine pasavanlar, idari mektuplar ve hudut geçiş belgeleri, gemi adamı cüzdanları, demiryolu ve hava ulaşım araçları memur ve mürettebatına verilen belgeler ile seyahat belgesi ve benzeri belgeler geçerli olabilecek.

Pasavan ve idari mektup, antlaşmalarla tespit edilen hudut bölgesi içerisinde oturan Türk vatandaşlarına karşı taraf hudut bölgesi içerisinde meydana gelen acil ve zorunlu işlerini takip edebilmek için hudut komisyonlarının belirlediği sürelere göre hudut makamları tarafından düzenlenecek. Hudut geçiş belgesi, hudut makamlarının hududa ilişkin konularda görüşmek üzere karşı taraf topraklarına geçmelerini sağlamak üzere belirli sürelerde düzenlenir.

Gemi adamı cüzdanları da Genel Müdürlükçe yetki verilmiş il emniyet müdürlükleri ile liman başkanlıklarının bulunduğu yetkilendirilmiş ilçe emniyet müdürlükleri/amirlikleri tarafından kayıt ve tahkikat işlemleri yapılarak tasdik edilecek. Uçak mürettebatı belgesi müracaatları ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından alınarak, tamamlanan müracaatlar tahkikat işlemleri için il emniyet müdürlüğüne gönderilecek.

Pasaport müracaatında, T.C. Kimlik Numarası bulunan nüfus cüzdanı, son altı ay içerisinde çekilen 2 adet biyometrik fotoğraf, pasaport değerli kağıt bedeli ödendi makbuzu, umuma mahsus pasaportlar için harç bedeli ödendi makbuzu, 7 yaşını bitirmiş müracaat sahiplerinden polis makamlarınca verilen parmak izi alındı belgesi istenecek.

Pasaport değerli kağıt bedeli ödendi makbuzu ile umuma mahsus pasaportlar için harç bedeli ödendi makbuzu konsolosluklarda yapılan işlemlerde istenmeyecek.

Türkiye adına verilen pasaportların şekli ve muhtevası Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı(ICAO) Makinede Okunabilir Seyahat Belgeleri Standartları (MRTD) çerçevesinde 9303 sayılı belge ve eklerine uygun olarak, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ile Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü arasında önceden yapılmış ve bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden sonra yapılacak protokoller çerçevesinde düzenlenecek.

En geç iki yıl içerisinde tamamlanmak kaydıyla gerekli fiziki ve teknik altyapı oluşturuluncaya kadar dış temsilciliklerde 7 yaşını bitirmiş müracaat sahiplerinden polis makamlarınca verilen parmak izi alındı belgesi istenmeyecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Pasaport Kanunu Yürürlükte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement