Pınar Selek'e Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis - Son Dakika
Güncel

Pınar Selek'e Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis

Pınar Selek\'e Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada mahkeme, sosyolog Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

24.01.2013 20:53

Mısır Çarşısı'nda 7 kişinin öldüğü 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin davada mahkeme, sosyolog Pınar Selek'e ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Selek hakkında daha önce 2 kez beraat kararı verilmişti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme, akşam saatlerinde kararını açıklamıştı. Daha önce iki kez beraat kararı veren mahkeme, sosyolog Pınar Selek'in 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına' çarptırılmasına hükmetti. Selek hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme müebbet kararını oy çokluğu ile aldı. Daha önce Pınar Selek hakkında iki kez beraat kararı veren mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, karara şerh koyarak Selek'e beraat kararı verilmesi yönünde oy kullandı. Oy çokluğuyla alınan kararda Selek ve Öztürk'ün Mısır Çarşısı Ünlüoğlu Büfesi'ndeki patlama eylemini icra ettikleri ifade edildi.

Kararda "Türkiye topraklarından bir kısmı üzerinde etnik kökene dayalı olarak bir devlet kurmak amacına ulaşmak için öncelikle ülke topraklarının belli bir kısmında bulunan vatandaşların egemen Türk Devleti tarafından sömürüldüğü ve haklarının kısıtlandığı hususunda inandırdıkları kişileri örgütleyerek, bu amaca yönelik eylemlere katılmalarını sağlamak suretiyle, yoğun bir terör faaliyeti başlatan yasadışı silahlı PKK terör örgütüne katılarak, siyasi eğitim alan, örgüt içerisinde "Leyla" Kod adlarını kullanan ve dosya kapsamında bomba yapımı ve kullanımı konusunda da eğitim aldığı saptanan sanık Pınar Selek'in, PKK terör örgütünün talimatı ve amacı doğrultusunda diğer sanık Abdulmecit Öztürk ile birlikte, örgütsel bağlılık ve örgütün ülke genelindeki organik bütünlüğü içerisinde 09.07.1998 günü gerçekleştirdiği ve 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan "Mısır Çarşısında bulunan Ünlüoğlu Büfesine bomba konulması ve patlatılması" eyleminin doğurduğu vahim sonuçlarla birlikte değerlendirildiğinde, 765 sayılı TCY'nın 168. maddesinde yaptırıma bağlanmış olan örgüt üyeliği suçunu aşan ve Devlet topraklarından bir kısmını Devlet idaresinden ayırma amacına yönelik matuf fiil niteliğinde bulunduğundan, eylem kül halinde 765 sayılı TCY'nın 125. maddesindeki suçu oluşturmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Mahkeme sanıkların "devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak vahamet arzedici nitelikteki silahlı eyleme katıldıklarını" belirterek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

İki sanığında yargılama aşamasında herhangi bir pişmanlık emaresi göstermediklerini ifade eden mahkeme verilen cezada her hangi bir indirime gidilmediğini belirtti.

Mahkeme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Abdülmecit Öztürk'ün 2008 yılında verilen kararda 12 yıl 6 ay ceza aldığını ve bu cezanın da Yargıtay'da temyiz edilmediğini hatırlattı. Bu durumun sanık lehine kazanılmış hak teşkil ettiğini vurgulayan mahkeme cezayı 12 yıl 6 aya indirdi.

Selek'in suçu yönünden

adli kontrol hükümlerinin de yetersiz kalacağını belirten mahkeme, Selek hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Selek hakkında verilen karara muhalefet eden Mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu 8 bomba imha uzmanının olay yerinde yaptıkları incelemeler sonucu düzenledikleri 10 Temmuz 1998 tarihli inceleme tutanağında; olay yerinin patlamadan sonraki ilk halinin bozulduğu, bomba unsuru veya patlayıcı maddeye rastlanmadığına dair tutanakları olduğunu belirtti.

Mahkemenin patlamanın sebepleri ile ilgili olarak birçok kez bilirkişi incelemesi yaptırdığını hatırlatan başkan, bu incelemelerde söz konusu çelişkilerin bütün uğraşmalarına rağmen giderilemediğini vurguladı.

Başkan Yılmazabdurrahmanoğlu şerh yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Buna göre hangi sanığın bu olaya katıldığından daha önemli ve öncelikle mısır çarşısındaki bu patlamanın bombadan mı yoksa, başka bir sebepten mi kaynaklandığı yönünde tespitin ve öncelikle isnat edilen suçun oluşması için en önemli unsur durumunda olan patlamanın bir bomba sonucu meydana geldiğinin tespit edilememiş olması, bu husustaki şüphe, delil durumu nazara alınarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk'e isnat edilen Mısır Çarşısı patlamasına ilişkin atılı suçu işlediklerine dair mahkumiyetlerine yeterli kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden her iki sanığın bu suçtan beraatlarına ve bu nedenle sanık Pınar Selek hakkında çıkartılan yakalama emrine dair sayı çoğunluğun görüşüne muhalif olduğuma dair diğer hususlarda ise verilen kararın oy birliği ile verildiğine dair muhalefet şerhimdir."

DAVANIN GEÇMİŞİ

Mısır Çarşısı'nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza

Mahkemesi'nde yapılan yargılamada Pınar Selek, patlamanın bombamı yoksa LPG'nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle 8 Haziran 2006 yılında beraat etmişti. Beraat kararını veren mahkeme heyetine Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu başkanlık etmiş heyette Necat Ede ve Selda Kutluata yer almıştı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek'in yine beraatına karar vermişti. Mahkemenin 23 Mayıs 2008 tarihinde verdiği ikinci kararında ataması çıkan Hakim Necdet Ede'nin yerine Hakim Mehmet Karababa yer almıştı.

Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Pınar Selek'in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararı onaylanmıştı.

Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011'de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Bu heyette mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, ile üye hakimler Mehmet Karababa ve Mehmet Erdoğan yer almıştı.

Mahkeme 22 Kasım 2012'de görülen duruşmada söz konusu direnme kararının usüle aykırı olduğu gerekçesiyle direnmekten vazgeçmişti.

Direnme kararından vazgeçildiği celsede mahkeme başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu salık sorunları nedeniyle katılmamıştı. Direnme kararının vazgeçildiği celsede mahkemeye yeni atanan Hakim Mehmet Hamzaçebi heyete bakanlık etmiş Mehmet Erdoğan ve Vedat Dalda da üye hakim olarak yer almıştı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Pınar Selek'e Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement