ABDULLAH YILDIZ - Kırşehir'de, dağlardan, ovalardan topladığı 32 ayrı renkteki toprağı sıvama yöntemiyle sanat eserlerine dönüştüren Recep Dündar'ın yaptığı dinozor heykelleri ilgi görüyor.
Kırşehir'de beyaz eşya tamiri yaptığı iş yerinin bir kısmını atölyeye çeviren ve işinden arta kalan zamanlarında renkli topraklardan hayvan, insan ve doğa figürlü heykeller yapan Dündar, eserlerinin hiçbirinde boya kullanmıyor.
Dağlardan ve ovalardan topladığı 32 çeşit toprağı elekten geçirdikten sonra zerdali ağaçlarından elde ettiği tutkalla karıştıran Dündar, bugüne kadar Hacettepe Üniversitesi, Atatürk Kültür Merkezi, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Tabiat Tarihi Müzesi ve Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesi başta olmak üzere 15 farklı yerde kişisel sergi açtı.
Dündar, çocukluğunda çamurdan ve topraktan yaptığı oyuncakların zamanla kendisini bu alandaki çalışmalara yönlendirdiğini anlattı.
Sanatın, içindeki bir hazine olduğunu sonradan keşfettiğini ve iş yerinin bir kısmını atölyeye çevirdiğini belirten Dündar, "İş yerimden arta kalan zamanlarda sanatla uğraşmaya başladım. Sanat bana göre ruhun derinliklerinde gizli bir hazinedir. Onu keşfetmek gerekiyor. Çocukluğumda oyuncaklarımı çamurdan topraktan kendim yapar, pencerelerimizde sergilerdim. Bu sanat benim ruhumda sonraları daha da derinleşti." dedi
Uzun süredir devam ettiği renkli topraklardan heykel yapma sanatında iyi gelişmeler elde ettiğini anlatan Dündar, 150'ye yakın eserini 15 yerde kişisel sergi açarak sergileme imkanı bulduğunu dile getirdi.
Dündar, eserlerinin Kırşehir'in en büyük otelinde turistlere sergilendiğini, içlerindeki dinozor ve ilk insan heykellerinin çok dikkat çektiğini söyledi.
"Eserlerimde boya kullanmıyorum"
Eserlerini sıvama tekniğiyle yaptığını belirten Dündar, bunun için dağlardan ve ovalardan 32 çeşit toprak topladığını kaydetti. Dündar, çamur halindeki toprağı demirden yaptığı iskelete sıvadığını aktararak, "Eserlerimde boya kullanmıyorum. Dağlardan, ovalardan topladığım renkli toprakları eliyorum. İçine zerdali ağaçlarından temin ederek sıvılaştırdığım zamk dediğimiz tutkalları karıştırarak çamur elde ediyorum. Hiç bir boya kullanmadan renkli çalışmalar ortaya çıkarıyorum. Dağlardan ovalardan topladığım renkli toprakları çamur haline getirip bu ürünleri çalışıyorum." şeklinde konuştu.
MTA Tabiat Tarihi Müzesindeki sergisinde dinozor heykellerinin yetkililerin dikkatini çektiğini anlatan Dündar, şunları söyledi:
"Biri atölyemde, diğeri otelde sergilenen iki dinozor betimlemesi yaptım. MTA Tabiat Varlıkları Müzesinde Dünya Müzeler Günü doyasıyla sergi açmıştım. Yaptığım dinozorlardan birisini de oraya götürdüm. Çok beğendiler. Yetkililerden 'dinozor heykelleri yapabilir misin' diye bir teklif geldi. Müdürü o zaman bana, 'Dünyada 300 farklı dinozor çeşidi var, bunu yapabilir misin' dedi. Ben de 'Resimlerini getirin yapayım' dedim. Bendekileri de resimlere bakarak yapmıştım. Tamamen doğal ve renkli topraktan sıvama çalışması. Bana imkan verilirse dünyada yaşamış 300 çeşit dinozoru çamurdan yaparım. Bu da eşi olmayan bir çalışma olur ve dünyaya güzel bir mesaj verilir. 300 çeşit dinozorun çamurdan temsili betimlemelerini yapmak istiyorum."
Son Dakika › Güncel › Renkli Topraklardan Dinozor Heykelleri Yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?