Reyhanlı çiftçisi, mısırını 40 kilometre uzaklıktaki depoya götürüyor
Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay), (DHA) - HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde mısır hasadı başladı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) ilçedeki depolarının dolu olması nedeniyle çiftçiler ürünlerini en az 40 kilometre uzaklıkta TMO'nun kiralık depolarına götürmek zorunda kaldığını söyledi.
Reyhanlı'da bu yıl 35 bin dekarlık bir alanda mısır ekimi yapıldığını belirten Necmeddin Zaroğlu, hasadın üretici açısından sancılı başladığını söyledi. TMO'nun hem mısır alım fiyatını açıklamadığını hem de Reyhanlı'daki depoların dolu olması nedeniyle çiftçilerin ürünlerini Kırıkhan, Antakya ve İskenderun'daki TMO'ya ait kiralık lisanslı depolarına götürmek zorunda kaldığını ifade eden Zaroğlu, "Mısırın fiyatı açıklanmadı ve bununla birlikte Reyhanlı'daki TMO'nun depolarının dolu olması nedeniyle çiftçiler ürününü en az 40 kilometre uzaklıktaki depolara götürmek zorunda bırakılmıştır. Mağdur duruma düşen üretici ürününü satmak için tüccarın kucağına düşmüştür" diye konuştu.
HAZIRLIK YAPILMALIYDI
TMO'nun alım yaparken mısır nem oranına baktığını ve oranı 14'ün üzerinde olan mısırları almadığını da öne süren Zaroğlu, şunları söyledi:
"Bu noktada çiftçinin zorunlu olarak çareyi tüccara gidiyor. Çiftçi çok büyük sıkıntılar yaşamak zorunda bırakılmıştır. Bununla ilgili olarak hükümetimizin bir an önce fiyatı açıklaması gerekmektedir. Buğday sezonunda olduğu gibi mısır sezonunda da sıkıntı yaşanıyor. Oysa hasadın tarihi bellidir. Bu zaman içerisinde Reyhanlı TMO depoları boşaltılabilirdi. Çiftçiler de diğer depolara gitmek zorunda kalmayacağı gibi nakliye ile ek külfete girmeyecek, parası cebinde kalacaktı. Çiftçi zaten mağdur durumdadır. Ayrıca kurutma tesisi de olmalıdır. Hükümetin sorunlara çözüm bulmasını bekliyoruz."
KOYUNLARA MERA ALANI OLDU
Öte yandan hasadı yapılan mısır tarlaları koyunlara mera alanı oldu. Çobanlar, yem sıkıntısı yaşadıklarını hasat yapılınca bunu fırsat bilerek hayvanlarını otlatmak için tarlalara getirdiklerini söyledi. Öğrenci olan ancak kendilerine ait hayvanlarını otlatmak için mısır tarlasına getirdiğini söyleyen 14 yaşındaki Yusuf Göz, hayvanların yemlendiklerini, daha sonrada elde edilecek süt ile peynir yaparak satacaklarını Göz, "Burada mısır hasadı yapılıyor. Geriye kalanlarda hayvanlarımıza yem oluyor. Hayvanlarımız da kısmetini alıyor" dedi.
TMO'nun depolarının buğdayla dolu olduğu öğrenilirken, yetkililer de konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Reyhanlı Çiftçisi, Mısırını 40 Kilometre Uzaklıktaki Depoya Götürüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?