Rize'nin İkizdere İlçesi Meşe Köyü'nde bu yıl 9.'su düzenlenen Petran Kayak Şenliği ilginç karelere sahne oldu.
Rize'nin 2 bin 200 rakımlı Meşe Köyü (Petran Yaylası'nda) düzenlenen şenliğe amatör ve profesyonel çok sayıda kayakçı katılmak için Rize'ye geldi.
Türkiye'nin bir çok bölgesinden meraklılarında katıldığı şenlikte bölgede 200 yıldır 'üzme tahtası' diye kullanılan, son 9 yıldır 'petranboard' ismi verilen kayak tahtaları ilgi odağı oldu. Meşe köyü sakinlerinin 'petranboard' ismini verdikleri yarı ilkel kayak tahtaları ile profesyonel kayakçılara taş çıkartmaları dikkat çekerken, tahtayı kullanmakta güçlük çeken amatör kayakçıların kazaları da ilginç görüntüler oluşturdu. Tahta ile kayma cesareti gösteremeyenler ise yanlarında getirdikleri naylonlar ile kaydılar.
Yıllardır 'üzme tahtası' ismini verdikleri tahtalarla kayak yapan köy sakini "Çocukluktan beri bu üzme tahtası ile kayıyorum. 400 Yıllık bir mazisi var ama ben çocukluğumdan beri bu tahtayla kayarım. Bizim için bir risk teşkil etmiyor ama bilmeyen için zor tabi" dedi.
Petranboard için İkizdere'nin Meşeköyü'ne gelen Ayşegül Memişoğlu ilk kez yaptığı Petranboard'u "İlk görünce çok korktuk ama gerçekten harika. Herkes denemeli bence. İlk defa kayıyorum, kesinlikle muşambayı bırakın bununla kayın" ifadeleri ile anlattı. Köyde misafir olan kayakçılar ise petranboardın kendileri için ilginç bir tecrübe olduğunu belirttiler.
"PETRAN SNOWBOARD'UN ANA VATANIDIR"
İkizdere Belediye Başkanı Hasan Kösoğlu ise yaptığı açıklamada "Snowboard'un Avrupa'da 50-60 yıllık bir tarihçesi var. Hatta ilk yaptığımızda Avrupa'dan snowboard yapan sporcular buraya geldiler ve itiraf ettiler. Bizde 50-60 yıldır yapılmakta olan snowboard sizde bu tahtayla 200 yıldır yapılıyor. Petran, snowboarun ana vatanıdır. Geçmişte bu tahta ulaşım amacı ile kullanılıyordu. Artık eğlence spor amaçlı kullanılıyor" dedi.
İkizdere Kaymakamı Halil İbrahim Kazar ise "9 yıldır kutlanıyor belki ama baya bir geçmişi var bu işin. Ben de biraz okudum araştırdım. Uzme tahtası denilen şey çam ağacından yapılıyor. Eskiden daha iyi kayması için sobanın üzerinde yakılarak altına iç yağı ve vernik sürülürmüş. Maksat hem bu geleneği sürdürmek, hem de insanları bir araya toplayabilmek. Sadece Rize'den değil memleketin bir çok yerinden, üniversitelerden, snowboard kulüplerinden olsun insanlar buradalar. Biz mutluyuz onlar da mutlu" diye konuştu. - RİZE
Son Dakika › Güncel › Rize'de Kayak Şenliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?