RTÜK Başkanı Dursun: YSK'nın Alacağı Kararı Bekleyeceğiz - Son Dakika
Güncel

RTÜK Başkanı Dursun: YSK'nın Alacağı Kararı Bekleyeceğiz

RTÜK Başkanı Dursun: YSK\'nın Alacağı Kararı Bekleyeceğiz

Van'da bulunan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Dursun, yerel seçimler öncesi yayın kuruluşlarının uyması gereken kurallarla ilgili değerlendirmede bulundu.

04.12.2013 11:30  Güncelleme: 11:38

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, yerel seçimler öncesinde radyo ve televizyonların yapacağı yayına ilişkin, "Seçim döneminde farklı dil ve lehçelerde propaganda yapılması konusunda YSK'nın alacağı kararı bekleyeceğiz" dedi.

Van'da bulunan RTÜK Başkanı Prof. Dr. Dursun, yerel seçimler öncesi yayın kuruluşlarının uyması gereken kurallarla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Seçimlerin yönetim ve denetim görevinin Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) yetkisinde olduğunu anımsatan Dursun, YSK tarafından şu ana kadar seçim döneminin başlatılmadığını ve yılbaşından itibaren başlatılmasını beklediklerini söyledi.

Dursun, süreç başlamadan önce seçim sırasında ve seçim döneminde yayın kuruluşlarının yayınlarında uymaları gerekli olan ilkeler ve dikkat edilmesi gereken konulara ilişkin bazı kararlar alındığını bildirerek, bu kararların yayınlandığını ifade etti.

-Yayın kuruluşları sürekli bilgilendirilecek

RTÜK olarak YSK ile diyaloglarının olduğunu anlatan Dursun, bu çerçevede seçim dönemi başlamadan önce radyo ve televizyonların, uymaları gerekli olan seçim yasakları ve ilkelerle ilgili ilanlarını beklediklerini dile getirdi.

Dursun, ilanların ardından yayın kuruluşlarıyla ülkenin belli bölgelerinde toplantılar yaparak seçim yasaklarıyla ilgili bilgilendirme çalışması yürüteceklerine değinerek, YSK'nın da önümüzdeki günlerde ülke genelinde ve bölgelerde yayın yapan kuruluşların listesini açıklayacağını belirtti.

YSK'nın, seçim döneminde kuruluşların yapacağı ihlallerle ilgili uygulayacağı müeyyidelerin farklı olduğuna işaret eden Dursun, şunları kaydetti:

"Yerel bir radyo ya da televizyonun ihlaliyle, ulusal bir radyo televizyonunun ihlali aynı müeyyideleri gerektirmiyor. Seçim döneminde radyo ve televizyonların işleyecekleri yayın ihlallerine ilişkin olarak dosyaların değerlendirilmesi YSK'nın yetkisindedir. Ancak RTÜK, bu dönemde YSK'nın yayımladığı ilkelere aykırı yayın yapan kuruluşların izlenmesi ve belirlenmesi yetkisine sahip. Biz buna ilişkin ihlal raporlarını düzenliyoruz, üst kurulda değerlendiriyoruz ve sonuçlandırmak üzere YSK'ya gönderiyoruz. YSK bunlara uygulanacak müeyyideleri belirliyor ve ilan ediyor.

Ulusal düzeyde yayın yapan kuruluşlarla ilgili olarak YSK, bölge ve yerel düzeyde yayın yapan kuruluşlarla ilgili olarak da il seçim kurulları yetkilidir. Onlara giden raporlar, sonuçlandırılıyor. Önümüzdeki günlerde YSK'nın alacağı kararlara ve yayımlayacağı seçim yasakları gibi hususlara, yayıncılar tarafından dikkat edilmesi gerekiyor."

-Farklı dil ve lehçelerde yayın

Türkiye'de farklı dil ve lehçelerde yayınların yapıldığını ve bu yayını yapan kuruluşlarrın kendilerine müracaat ettiğini dile getiren Dursun, RTÜK'ün müracaatları değerlendirerek gerekli izinleri verdiklerini vurguladı.

Dursun, şu anda çoğunluğu radyo olan 30'a yakın kuruluşun farklı dil ve lehçelerde yayın yaptığına dikkati çekerek, bunların bir kısmının uydu yayını, bazılarının da karasal yayın yaptıklarını bildirdi.

Kullanılar diller arasında Kürtçenin Kurmanci lehçesi ile Zazaca ve Arapça'nın yer aldığını söyleyen Dursun, konuşmasına şöyle devam etti:

"Farklı dil ve lehçelerde propaganda yapılması konusunda YSK'nın alacağı kararı bekleyeceğiz. YSK, seçim döneminde yasaklarla ilgili bir düzenleme yapar mı, onu ileriki günlerde göreceğiz. Ama şu var, nasıl ki normalde yayınların Türkçe yapılması esassa, sanıyorum seçim döneminde de seçim propagandalarının Türkçe yapılması esastır ancak Türkçe dışındaki dillerde de yapılabilme imkanı var. Ama hangi dillerde, nasıl yapılacağı, bunların nelere uygun olacağı konusuda YSK'nın bir düzenleme yapmasını bekliyoruz. Düzenleme çerçevesinde biz de bunları takip edeceğiz." - Van

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel RTÜK Başkanı Dursun: YSK'nın Alacağı Kararı Bekleyeceğiz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement