Rusya Devlet Başkanı Putin'in Yıllık Basın Toplantısı - Son Dakika
Son Dakika Logo

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Yıllık Basın Toplantısı

Rusya Devlet Başkanı Putin\'in Yıllık Basın Toplantısı
19.12.2013 15:45

Putin, 2013 yılını değerlendirdi 4 saat 15 dakika süren ve 1327 gazetecinin katıldığı basın toplantısında Putin, dış politikadan ekonomiye, iç politikadan kültür alanına kadar gazetecilerin sorularını cevapladı Putin: "Rusya, Ukrayna'nın AB entegrasyonuna karşı değil" "İskenderler, çevremizde olan tehditlere karşı verebileceğimiz tek ve en etkili cevap değil" "Biz Snowden ile çalışmıyoruz ve çalışmadık.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB) ile olan ilişkilerine ve entegrasyonuna karşı olmadığını söyledi.

Putin, Moskova'da 1327 gazetecinin katıldığı yıllık büyük basın toplantısında basın mensuplarının, dış politikadan ekonomiye, iç politikadan kültür alanına kadar sorularını cevapladı.

Rusya liderinin 4 saat 15 dakika süren basın toplantısına Rus ve dünya medyası yoğun ilgi gösterdi.

"Zor günlerinde Ukrayna halkına yakın akrabamız gibi destek olmalıyız"

Ukrayna'nın AB entegrasyonuna karşı olmadıklarının altını çizen Putin, böyle bir durumda kendi ekonomik çıkarlarını korumak zorunda olacaklarını ifade etti.

Putin, "Biz Ukrayna'nın AB entegrasyonuna karşı değiliz. Ukrayna'ya sadece kendi ekonomimizi korumak zorunda olduğumuzu söylüyoruz. Ukrayna ile serbest ticaret alanımızı bu şartlar altında bırakamayız. Eğer Ukrayna kapılarını AB'ye açarsa biz kapılarımızı Ukrayna kapatmak zorunda kalırız" ifadesini kullandı.

Rusya lideri, Ukrayna'ya sattığı doğalgaz fiyatında indirime gitmesinin ve bu ülkenin devlet tahvillerine 15 milyar dolar yatırma kararı almasının, bu ülkenin AB ile anlaşmayı askıya almasıyla ilgisi olmadığını belirtti.

Ukrayna'ya gaz satışında indirime gidilmesinin tek nedeninin, bu ülkeye zor günlerinde yardım ve destek sağlamak olduğunun altını çizerek, "Size hiçbir ironi yapmadan konuşuyorum. Biz kardeş ülke ve kardeş halk sözünü çok kullanıyoruz. Eğer biz bu sözü gerçekten kullanıyorsak, zor günlerinde Ukrayna halkına yakın akrabamız gibi destek olmalıyız" dedi.

Putin, bir soru üzerine, Ukrayna ile Rusya arasında 2009 yılında imzalanan gaz satış anlaşmasının ekonomik standartlarda olduğunu ifade etti.

"İskenderler, çevremizde olan tehditlere karşı verebileceğimiz tek ve en etkili cevap değil"

Putin, son günlerde Rusya'nın Kaliningrad'a yerleştirdiği haberleriyle gündeme gelen İskender füzelerini değerlendirdi. ABD'nin Avrupa'da taktik silahlarının olduğunun altını çizen Putin, "Biz Avrupa füze kalkanı sisteminin bizim askeri varlığımız için tehdit oluşturduğunu birçok kez söyledik. Bu duruma reaksiyon göstermek zorundayız" değerlendirmesinde bulundu.

İskender füzelerinin Kaliningrad'a yerleştirilmesi kararının henüz alınmadığını belirten Putin, "İskenderler, çevremizde olan tehditlere karşı verebileceğimiz tek ve en etkili cevap değil. İskender füzeleri kendi segmentinde dünyanın en etkili silahı olmasına karşın verebileceğimiz tek ve en etkili cevap değil" diye konuştu.

"Snowden ile görüşmedim"

Putin, Rusya'nın ülkesinden sığınma alan Edward Snowden'dan bilgi almaya çalışmadığını belirtti. Snowden'la, Rusya topraklarında bulunduğu sürece Amerika karşıtı propaganda yapmayacağı konusunda anlaştıklarını hatırlatan Putin, "Size profesyonel dille söyleyeceğim. Biz Snowden ile çalışmıyoruz ve çalışmadık. Çalıştığı servisteki Rusya bölümü hakkında sorular sormuyoruz" diye konuştu.

Snowden'ın ABD Ulusal Güvenlik Ajansının (NSA) telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdırmasından sonra Obama'yı kıskanmaya başladığını ifade ederek, "Obama'ya gıpta ile bakıyorum çünkü bu onu yapabilir (casusluk skandalı) ve ona hiçbir şey olmaz" dedi.

Putin, hükümetin icraatlarına "geçer" notu verdi

Hükümetin iş yükünün ağır ve kolay olmadığını kaydeden Putin, "Ben hükümetin çalışmasına geçer notu verdiğimi söyledim" ifadesini kullandı.

Dört yıl başbakan olarak görev yaptığını hatırlatan Putin, "Rusya Başbakanlığı'nda ne kadar büyük bir iş hacmi oluştuğunu tahmin bile edemezsiniz. Başbakan, hangi bakanlıkta ne iş yapıldığını takip edemiyor, bu imkansız" diye konuştu.

Öte yandan Putin, bir gazetecinin, "Halefiniz olarak kimi gösteriyorsunuz" sorusuna cevap vermekte zorlandı ve "Söylenecek bir şey yok" demekle yetindi.

"Navalnıy'den çekinseydik, seçimlere katılmasına müsaade etmezdik"

Putin, muhalif ve Kremlin karşıtı gösterilerin kilit ismi olarak gösterilen Aleksey Navalnıy'ı Moskova belediye başkanlığı seçiminde siyasi bir tehlike olarak değerlendirmediklerini ifade etti.

Vladimir Putin, "Eğer o siyasi bir tehdit oluştursaydı, seçimlere katılmasına müsaade etmezdik. Bunu yönetimle değil, politik ve hukuki olarak sağlardık" diye konuştu.

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ile seçim döneminde muhalif adayları isim isim değerlendirmediğini kaydeden Putin, bir belediye başkanının devlet başkanıyla politik konuları konuşmasının gayet normal olduğunu dile getirdi. - Moskova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rusya Devlet Başkanı Putin'in Yıllık Basın Toplantısı - Son Dakika


Advertisement