Malatya'dan Kars'a gelerek 9 yıl önce birlikte okuduğu sınıf arkadaşı fizyoterapist K.K.'yı nişandan vazgeçirmek için rehin alan, daha sonra serbest bırakan ve teslim olmadan önce bıçakla kendi şah damarını kesen 26 yaşındaki İskender P., olay yerinde bir kişinin havlu ile tampon yapması sonucu ölümden döndü. İskender P., tesadüfen oradan geçen ambulansla hastaneye nakledildi ve yaşama şansı yüzde 5-7 dolayında olmasına karşın doktorların büyük çabası ile yoğun bakımdan çıktı.
Karadağ Mahallesi'ndeki Özel Rehabilitasyon Merkezi'ne 26 Haziran perşembe günü giren 30 yaşındaki İskender P., görevli fizyoterapist 26 yaşındaki K.K. ile görüştü. Malatya'dan geldiğini ve 9 yıl kadar önce aynı sınıfta okuduklarını anlatan İskender P., kendisini hatırlamayan K.K.'yı üzerinde bulunan bıçakla rehin aldı. Bodrum kata indiklerini gören Rehabitasyon Merkez Müdürü B.E.'yi yaralayan İskender P., müdahale edilmesi halinde K.K.'ya zarar vereceğini söyledi. İhbar üzerine sevk edilen ve merkezin çevresini saran polisler yaptıkları görüşmeler sonucu fizyoterapistin serbest kalmasını sağladı. Teslim olmadan önce bıçakla kendi boğazını kesen İskender P., müdahale etmek isteyen bir polis memurunu da yaraladı.
Halk arasında 'şah damarı' kesisi olarak bilinen ve hayatta kalma şansı doktorlara göre yüzde 5-7 dolayında olan İskender P.'ye şans eseri orada bulunan bir kişi bilinçli bir ilk yardım uyguladı. Kimliği henüz belirlenemeyen kişinin yaraya havluyu tampon olarak kullanması yaşama şansını artırdı. Şans eseri o sırada olay yerinden geçmekte olan bir ambulans, polis tarafından durdurularak yaralanın hızla Devlet Hastanesi'ne transferini sağladı. ÇOK ŞANSLI
Kalp Damar Cerrrahisi Uzmanı Op. Dr. Yılmaz Zorman ve KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Erol Yıldırım tarafından acil serviste ilk müdahale yapılan hasta, şah damarı olarak bilinen karotis arter kesisi teşhisi ile hızlı bir şekilde ameliyathaneye nakledildi. Acil şartlarda ameliyata alınan hastanın şah damarı başarılı bir operasyon ile dikildi. Kars Devlet Hastanesi'nde ilk defa riskli bir operasyonun başarı ile gerçekleştirilmiş olduğuna dikkati çeken Kalp Damar Cerrrahı Op. Dr. Yılmaz Zorman, şöyle dedi
Bu gibi durumlarda önemli olan hastaya doğru ilk yardım prosedürünün uygulanması ve hızlı transferinin sağlanmasıdır. Hastanın kanayan damarına tampon (baskı) yapılarak acil servise transferinin yapılması hastanın hayatını kurtarmasında önemli etken oldu. Halk arasında şah damarı olarak tabir edilen damar, kalbe çok yakın olduğu için çok fazla risklidir. Çok büyük bir şans eseri hastaya ilk yardım eğitimi almış bilinçli bir kişi tarafından o bölgeye lokal (tampon) uygulanıyor. Derhal bölgedeki en yakın ambulans tarafından hastaneye getiriliyor. Sonra bizlerin uyguladığı başarılı operasyon sonrasında genç bir hastanın yaşamı devam ediyor. Kesi bölgesine lokal tampon uygulaması çok önemlidir. O arkadaşı görüp, tanışıp, tebrik etmek isterim. Halkımızın ilk yardım konusunda bilinçli olması kayıplarımızı daha düşük seviyelere indirecek. Acil karotis kesilerine yapılan ameliyatlarda hastanın sağ kalım yüzdesi en iyi merkezlerde bile yüzde 5 ile 7'dir. Dr. Erol Yıldırım'la başarıyı sağladık.
İskenden P.'nin hayatta kalmasını sağlayan iki doktordan KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Erol Yıldırım da Boyun kesiği ile gelen genç hastamızın iyileşmesinde ilk yardım çok önemliydi. Hızla şah damarı kesisini tamir ederek hastayı yoğun bakıma aldık. Hastanın her hangi bir sıkıntısı yok. Kars Devlet Hastanesin'deki imkanlar çerçevesinde başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Şah Damarını Kesen Rehineciyi Tesadüfler Hayata Döndürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?