SEK'ten Çocuklara Sağlıklı Beslenme Kılavuzu - Son Dakika
Güncel

SEK'ten Çocuklara Sağlıklı Beslenme Kılavuzu

SEK\'ten Çocuklara Sağlıklı Beslenme Kılavuzu

Yeni dönemde çocukların sağlıklı gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan SEK, ailelere yönelik beslenme kılavuzu hazırladı.

13.09.2012 10:23

İlk kez okula başlayan 66 aylık çocuklar dahil ilk ve ortaöğretim çağındaki 17 milyon öğrenci yeni öğrenim döneminin heyecanını yaşarken, çocukların sağlıklı zihinsel ve bedensel gelişiminde ailelere de büyük görev düşüyor.

Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli tarafından hazırlanan çalışmada, çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi için başta süt ve süt ürünleri olmak üzere dört temel gruptaki besinlerin önemine dikkat çekiliyor. Kümeli, günde iki bardak sütün 6 yaşında bir çocuğun kalsiyum ve fosfor ihtiyacının tümünü, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının tamamına yakınını, günlük protein gereksiniminin ise yüzde 70'ini karşıladığını belirtiyor.

Bu yıl, 373 bini ilk kez okulla tanışan 66 aylık minikler olmak üzere ilk ve orataöğretim çağındaki yaklaşık 17 milyon öğrenci yeni eğitim ve öğretim dönemine başlamanın heyecanı içinde. Haftanın beş günü yüksek enerji temposuyla hareket eden çocukların başarılı bireyler olarak topluma kazandırılabilmesinde eğitimin yanı sıra ailelere de önemli görevler düşüyor.

Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, Tat Konserve Sanayii A.Ş. çatısı altında bulunan SEK adına yaptığı çalışmada, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı ve fiziksel aktiviteye göre düzenlenmesi gereken beslenmenin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Taylan Kümeli çalışmada, özellikle dört grupta yer alan besinlerin, çocukların öğünlerine dengeli bir şekilde dağıtılmasına dikkat göstermeleri konusunda aileleri uyarıyor.

Bunların başında süt ve süt ürünlerinin geldiğine işaret eden Kümeli, kalsiyum açısından zengin süt ve süt ürünlerinin kemik ve dişlerin sağlıklı gelişmesinde, hücrelerin çalışmasında önemli rol oynadığını belirtiyor. Günde iki bardak sütün 6 yaşında bir çocuğun kalsiyum ve fosfor ihtiyacının tümünü, B2 ve B12 vitamin ihtiyacının tamamına yakınını, günlük protein gereksiniminin ise yüzde 70'ini karşılayacağını ifade eden Kümeli, çocukların sağlıklı beslenmesi konusunda milyonlarca aileye kılavuzluk önerilerde bulundu.

Okul öncesi çağda çocuğun beslenme alışkanlıklarını aile etkilerken, okul çağında arkadaşlar, reklamlar gibi etkenler nedeniyle çocuk yanlış beslenme alışkanlıkları kazanabiliyor.

Çocuğun yaşına, cinsiyetine göre yeterli ve dengeli beslendiğinin en önemli göstergesi ise çocuğun büyüme ve gelişmesi olarak ifade ediliyor. Büyümenin yeterliliği, çocuklarda yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanmasıyla anlaşılıyor.

Çocukların beslenmesinde sağlıklı bir çizginin oluşması; besin çeşitliliğinin sağlanması, sağlıklı vücut ağırlığının korunması, tüm besin gruplarının dengeli tüketimi, yağ ve şeker tüketiminin sınırlanması, vitamin ve minarallerin yeterli düzeyde alınmasıyla sağlanıyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel SEK'ten Çocuklara Sağlıklı Beslenme Kılavuzu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement