Mehmet Tosun - Ankara Barosunca şiddet gören kadın ve çocuklar için kurulan "Alo Gelincik Hattı"nı, 2 yılda 13 bin mağdur aradı.
Baro tarafından 2011'de başlatılan "Gelincik Projesi", tecavüze uğrayan, psikolojik, sosyolojik ve fiziki şiddete maruz kalan kadın ve çocukların dertlerine derman oluyor.
Bu kapsamda, 7 gün 24 saat hizmet veren "444 43 06" numaralı "Alo Gelincik Hattı"nı 2 yılda 13 bin kadın ve çocuk arayarak yardım istedi. Şiddet gören bin 800 kadın ise Gelincik Merkezi'ne şahsen başvuru yaptı.
Başvuruları değerlendiren Gelincik Merkezi, bin 500 kadına avukat tahsis etti, 500 kadını ise sığınma evine yerleştirdi. Merkez, 15 kadının eğitimini üstlenirken, 152 kadına ise psikolojik destek sağladı.
Gelincik Projesi Başkanı Avukat Hilal Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şiddet gören kadın ve çocuklara yönelik yaklaşık 2 yıldır sürdürdükleri projenin büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Şiddet gören kadın ve çocukların yaralarını sarmaya çalıştıklarını vurgulayan Akdeniz, eğitimsizlik, yaptırımların yetersizliği ve gelir düzeyinin düşüklüğünün şiddet olaylarını arttırdığını ifade etti.
Türkiye genelinde, Gelincik Merkezi'ne gelen telefonların büyük bir çoğunluğunu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden vatandaşların oluşturduğunu belirten Akdeniz, merkeze, Ankara'dan yapılan başvuruların ise daha çok Altındağ ve Mamak'tan geldiğini kaydetti.
-Yurt dışından da ilgi var-
"Alo Gelincik Hattı"na Almanya, Fransa başta olmak üzere Türklerin çok yaşadığı ülkelerden de telefon geldiğini belirten Akdeniz, sadece Türkiye'de değil, yurt dışında da şiddet gören kadın ve çocuklara yardımcı olduklarını kaydetti.
Yurt dışından arayan mağdurlara destek vererek, yabancı ülkelerin ilgili makamlarıyla temasa geçtiklerini anlatan Akdeniz, "Yurt dışında da olsa şiddet gören vatandaşlarımız var. Bu insanların sorunlarına çözüm bulmak için Gelincik Hattı'nı bilmeleri bizi sevindiriyor. Onları en doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz" ifadesini kullandı.
Şiddet olaylarının en aza indirilmesi temenni ettiklerini dile getiren Akdeniz, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için eğitimin okullardan başlaması gerektiğini söyledi.
Akdeniz, aile içi şiddete yönelik cezaların ağırlaştırılarak, kanunların uygulanmasına özen gösterilmesinin de şiddet olaylarını azaltacağını vurguladı.
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Şiddet Mağdurları Gelincik'i Aradı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?