Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında ortaya çıkan sözde "Sıkıyönetim Mahkemelerinde Görevlendirme Listesi"nde adı geçen 31 eski askeri hakim ve savcının "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs"ün de arasında bulunduğu kimi suçlardan yargılanmasına devam edildi.
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya sanıklar ile sanık ve müşteki avukatları katıldı.
Sanıkların staja başlamalarından görevden el çektirildikleri tarihe kadar ödenen maaş, yolluk, iaşe gideri, ikramiye ve benzerinin bildirilmesi için Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Kanunlar Genel Müdürlüğüne yazılan müzekkerenin henüz yanıtlanmadığını bildiren Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan, bazı sanıklara ait dijital materyaller üzerinde yapılan inceleme sonuçlarının ise dosyaya gönderildiğini kaydetti.
Buna göre, sanıklardan Numan Biber'in dijital materyallerinde "Betül de sohbete gitti" mesajı olduğu, disk imajında Fetullah Gülen ve vaazlarının isimlerinin geçtiği bulgulara rastlandı.
Sanık Berkan Doğan Üneş'in cep telefonunda "Kakao Talk" uygulaması yüklendiği ve 21 Nisan 2016'da silindiği, yine sanık Ramazan Aktaş'ın cep telefonunda da "Kakao Talk" kullanıldığı belirlendi.
Sanık Muhammed Tekinşen'in Youtube geçmişinde 10 Ağustos 2015'te Fetullah Gülen'e ait videoyu açtığı, sanık Emin Veli İnan'a ait harddisk'te Fetullah Gülen'e ait vaazların bulunduğunun belirlendiği, sanık İsmail Savcı'nın telefonunda Gülen'in resminin bulunduğu, diğer sanıklara ait dijital materyallerde ise FETÖ/PDY'ye ilişkin herhangi bir veriye ulaşılamadığı kaydedildi.
Tanık beyanları
Duruşmada "tanık" olarak dinlenen Doğan Uysal, darbe girişiminin öncesindeki günlerde, beraber çalıştıkları Yalçın Dilsizoğlu adlı kişinin, "Cemal Yurtseven'in '15 Temmuz'a kadar askeri hakim-savcı kararnamesinin mutlaka çıkacağından' bahsettiğini" söylediğini anlattı.
"Alakalı mıdır, değil midir bilmiyorum ama '15 Temmuz'a kadar kararname garanti çıkacak' lafı, o gece çıkan sıkıyönetim ataması yönünde bir intiba uyandırdı. Bunun dışında bilgim yok" diyen Uysal, Yurtseven'in üsteğmen rütbesinde Askeri Adalet İşleri Başkanlığında görev yaptığını, geçmişte üsteğmen rütbesinde kimsenin o görevde bulunmadığını, bu sebeple "cemaate mensup olduğu yönünde, 15 Temmuz öncesinde dedikodular olduğunu" kaydetti.
Sanık Cemal Yurtseven söz alarak, "Dilsizoğlu İstanbul'a tayin istiyordu. Bana sürekli kararnamenin ne zaman çıkacağını soruyordu. Ben, '15 Temmuz'a kadar kararname mutlaka çıkacak' demedim ama 'Temmuz ortasında kararname çıkar' demiş olabilirim. Önceki yıllarda da zaten 10 Temmuz'da, 14 Temmuz'da ve 18 Temmuz'da çıkmış. Dilsizoğlu tanık olarak dinlensin. Ayrıca benim bulunduğum görevde daha önce de üsteğmen ve yüzbaşılar görev yaptı. Benden sonra görev yapanlar da üsteğmenler" diye konuştu.
Tanık olarak dinlenen Zafer Yağlıoğlu da emekli hakim albay olduğunu, son olarak Askeri Yargıtay üyeliği yaptığını bildirerek, "2009'dan itibaren 8 yıl Askeri Yargıtay üyesiydim. Kapanana kadar görevim devam etti. Sanıklar 2009'dan sonra mesleğe kabul edilen kişiler. Sanıkları doğrudan tanımam. Örgüt üyeliği veya sınav sorularının elde edilmesi konusunda bilgim yok" dedi.
Sanık Yurtseven, Yağlıoğlu'nun, soruşturma aşamasındaki ifadesinde, "FETÖ ile alakalı olduğunu düşündüğünüz isimler var mıdır?" sorusu üzerine kendisinin de arasında olduğu 20-25 ismi beyan ettiğini anlatarak, " Bugünse kimseyi tanımadığını söylüyor. Beni tanır mı?" sorusunu yöneltti.
Yağlıoğlu, sanıkların çoğunu dosyalarından tanıdığını ancak birebir çalışmadıklarını ifade etti. Yurtseven'in de yalnızca bir kez odasına geldiğini söyleyen Yağlıoğlu, geçmişte "Bu yapıdan kişiler kimlerdir" diye tartışılırken, Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmayda görevli askeri hakim ve savcıların "bu yapıdan olduklarının" konuşulduğunu kaydetti.
Duruşmada, geçmişte askeri yargı içinde yer alan başka bazı kişiler de tanık olarak dinlendi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Abdullah Ünal hakkında çıkartılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar verdi. Bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesini de kararlaştıran heyet, davayı erteledi.
İddianamede, sanıklar hakkında "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra "silahlı terör örgütüne üye olmak", "terör örgütü faaliyeti kapsamında zincirleme resmi belgede sahtecilik" ve "zincirleme nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 45 yıl 7'şer aya kadar hapis cezası isteniyor.
Son Dakika › Güncel › Sıkıyönetim Listesindeki Hakim ve Savcılar Yargılanıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?