AB Dönem Başkanı Slovakya'nın ev sahipliğinde başkent Bratislava'da gerçekleştirilen gayriresmi AB liderler zirvesinin ardından "Bratislava Deklarasyonu ve Bratislava Yol Haritası" yayımlandı.
Bratislava zirvesinde 27 üye ülkenin kendisini AB'nin mevcut durumuna birlikte teşhis koymaya adadığı belirtilen deklarasyonda, bir üyenin ayrılma kararı almasına rağmen diğer bütün üyeler için AB'nin vazgeçilmezliğini koruduğu ifade edildi.
Avrupa kıtasındaki savaşlardan ve derin bölünmelerin ardından AB'nin barışı ve demokrasiyi sağlamlaştırdığı ve ülkelerin refahını artırdığı vurgulanan deklarasyonda, birçok ülkenin ve bölgenin halen benzer başarılara ulaşmak için çabaladığı kaydedildi. Deklarasyonda, "Bizler, 27 üye ülke ile birlikte ortak tarih inşa etmek üzere AB'yi başarılı yapmaya kararlıyız. AB, mükemmel değildir ancak karşı karşıya kaldığımız tehditleri bertaraf etmek için en iyi araçtır. Bizim, sadece barış ve demokrasiyi garanti altına alan değil, aynı zamanda halklarımızın güvenliğini garanti altına alan AB'ye ihtiyacımız var. Bizim, yaşamak, okumak, çalışmak ve refahımızı artırmak gibi ihtiyaç ve isteklerimize daha iyi hizmet eden ve zengin Avrupa kültür mirasından faydalanan AB'ye ihtiyacımız var." ifadeleri yer aldı.
İnsanların güveneceği ve destek vereceği çekici bir AB vizyonu sunmakla yükümlü olduklarına dikkat çekilen deklarasyonda, buna ulaşmak için istek ve kapasitenin var olduğu vurgulandı.
Gelecek aylar için temel önceliklerin üzerinde geniş tartışmalar yapıldığı belirtilen deklarasyonda, bu temelde Avrupa Konseyi, AB Konsey Başkanlığı ve AB Komisyonu'nun "Bratislava Yol Haritası" olarak adlandırılan bir çalışma programı eklediği kaydedildi.
-"Bratislava Yol Haritası"
AB Konseyi, AB Dönem Başkanı Slovakya ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan "Bratislava Yol Haritası" adlı belgede, AB'nin yakın döneme ilişkin hedefler ve somut önerileri sıralandı.
Göç krizinde atılacak adımlarda temel hedef, "Gecen yıl yaşanan kontrolsüz göç dalgasının bir daha asla tekrarlanmaması" olarak belirlenirken, düzensiz göçmenlerin sayısının daha da azaltılmaya çalışılacağı bildirildi.
Diğer hedefler ise AB'nin dış sınırlarında kontrolün tümüyle tesis edilmesi, uzun dönemli bir göç politikası üzerinde AB üyeleri arasında konsensüs sağlanması, AB üyelerinin sorumluluk ve dayanışma ilkelerini uygulaması olduğu belirtildi.
AB- Türkiye mutabakatına tam destek
AB'nin yol haritasında, göç krizine çözüm bulmada AB ile Türkiye arasında varılan mutabakat, önlemler arasında ilk sırada yer aldı.
AB'nin Türkiye ile varılan mutabakatın uygulanmasına dönük taahhütlerine tümüyle bağlı olduğu, AB'nin kaçak göçle mücadelede Batı Balkan ülkelerine destek vermeye de devam edeceği ifade edildi.
Belgede, AB ülkelerinin Bulgaristan'a kaçak göçle mücadele kapsamında Türkiye sınırında alacağı önlemler için derhal yardım sağlama taahhüdü verdiği de kaydedildi.
-Terörle mücadele önlemleri
AB'nin Bratislava yol haritasında, terörle mücadele alanında AB ülkeleri arasında bilgi paylaşımı ve işbirliğinin geliştirilmesi istendi.
AB'nin dış sınırlarında güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılması önerilirken, AB'ye girişte Avrupa vatandaşları dahil tüm kişilerin durumunun, ilgili veri tabanlarında incelenmesi öneriliyor.
Seyahat Bilgi ve İzin Sistemi'nin (ETIAS) kurulmasıyla, AB'ye seyahat edecek kişilerin kimlik bilgilerinin önceden kontrol edilmesi, gerekli hallerde vizeden muaf kişilerin de AB'ye girişinin engellenebilmesi öngörülüyor.
Belgede ayrıca AB'ye üye ülkelerin, gençlerin radikalleşmesine karşı daha etkili önlemler almaları, gerekli hallerde ülkeye giriş yasağı ve sınır dışı gibi uygulamaların daha kararlı bir şekilde uygulanmasının önemine dikkat çekiliyor.
Savunma alanında etkin işbirliği
Almanya ve Fransa'nın ortak önerisiyle Bratislava Yol Haritası'na eklenen savunma ve güvenlik alanında işbirliği başlığında, AB üyesi ülkeler arasında işbirliğinin daha da güçlendirilmesi çağrısı yapılıyor.
Belgede, AB liderlerinin Aralık ayında düzenleyecekleri zirvede, savunma alanındaki imkanların nasıl ortak ve daha etkili bir şekilde kullanılabileceğinin ele alınacağı, bu konuda uygulamaya dönük somut bir planın kararlaştırılacağı ifade ediliyor.
Yol Haritası belgesinde, ekonomi ve sosyal kalkınma başlığı altında da özellikle işsizlikle mücadele, gençler için istihdam imkanlarının geliştirilmesi, yatırımların arttırılması için önlemler sıralanıyor.
Belgede ayrıca alınan kararların uygulanmasının gözden geçirilmesi için mekanizmanın genişletilmesi ile üye ülke ve kurumların iletişimi ve işbirliği öngörülüyor.
Son Dakika › Güncel › Slovakya'daki AB Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?