Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı

SIW Konseyi Başkanı Hajji: "63 ülkede kızlar yüksek oranda okula gidememe riski altında. Gelişmekte olan ülkelerde kadınlar daha az güvenlik sağlayan işlerde çalışıyor. Maaşlarda da dengesiz...

08.11.2013 17:16

Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi (SIW) Başkanı Ouafa Hajji, "63 ülkede kızlar yüksek oranda okula gidememe riski altında. Gelişmekte olan ülkelerde kadınlar daha az güvenlik sağlayan işlerde çalışıyor. Maaşlarda da dengesizlik var" dedi.

CHP Kadın Kolları ev sahipliğinde Taksim Hilton Otel'de düzenlenen, Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı başladı. İki gün boyunca devam edecek toplantıda, "Bin yıl Kalkınma Hedefleri, Milenyum Kalkınma Hedefleri ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi ile Arap Baharı" konuları ele alınıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SIW Başkanı Hajji, kadın haklarının korunması konusunda Türk kadınlarının faaliyetlerini takdir ettiğini ve Türkiye'de kadın haklarının birçok ülkeden önce kabul edildiği ama günümüzde bazı saldırılara maruz kalındığını söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarının, kadın hakları konusunda dünya genelinde çok ilerleme kaydedildiğini gösterdiğini dile getiren Hajji, buna rağmen yapılması gereken çok şey olduğunu kaydetti.

Hajji, dünya çapında yoksulluk oranının yüzde 50 azaldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"700 bin kişi yoksulluktan çıktı. İçilebilir su kaynaklarının geliştirilmesi, tüberküloz ve sıtma gibi hastalıklarla ile ilgili ciddi gelişmeler oldu. Ayrıca, yetersiz beslenme oranı yüzde 14'lere indi. Parlamentoda yer alan kadın vekil sayısında artış ve anne ölümlerinde ciddi düşüş var. 5 yaş altı çocuk ölümlerinde ciddi düşüş var. Ancak 100 milyon çocuk yetersiz beslenme altında. Kadınlar karar alma mekanizmalarına tam olarak katılamıyor. 63 ülkede kızlar yüksek oranda okula gidememe riski altında. Gelişmekte olan ülkelerde kadınlar daha az güvenlik sağlayan işlerde çalışıyor. Maaşlarda da dengesizlik var."

Dünyada zor bir dönemden geçildiğini vurgulayan Hajji, yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini, bazı ülkelerde yaşanan politik kriz ve iklim değişiklikleri sorunlarının yaşandığını anlattı.

CHP milletvekili Bilgehan

CHP Ankara milletvekili Gülsün Bilgehan da kadın haklarını elde etmek ve korumak için mücadele içinde olduklarını söyledi.

Kadın hakları konusunda çok başarılı ülkeler olmasının yanında birçok ülkede kadınların benzer sorunları yaşadığını aktaran Bilgehan, "Kırmızılı kadını hatırlıyorsunuz. Türkiye'de yaz boyunca, tamamen çevre duyarlılığı ve özel hayatını korumak için mücadele eden kadınların simgesi oldu. Onun fikirleri ve görüntüsü hep gözümüzün önünde olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin yanı sıra başka ülkelerde de kadınların haklarını korumak için mücadele ettiğini belirten Bilgehan, şunları kaydetti:

"Mesela Mısır'da kadınlar özgürlüklerini kazabilmek için mücadele etmeye devam ettiler. Yemen'de zorla evlendirilen bir küçük kızın kan kaybından ölmesinin acısını yaşadık. Rusya'da da çevre bilinciyle direnen kadınlar var. Durum çok iyi değil. Avrupa'ya bakarsak, iki önemli ülkede seçimler oldu. Bunlarda kadınlar iktidara geldi ama sosyalist değil, muhafazakar kadınlar. Sosyalist kadınlar olarak bu sonuçları da konuşacağız. Neden dünya muhafazakarlaşıyor, kadın erkek eşitsizliği artıyor? Bunları da ele alacağız."

Bilgehan, Türkiye'de kadınların son dönemde daha çok sorun yaşadığını savunarak, kılık kıyafet ve yaşam tarzı üzerine saldırıların arttığını sözlerine ekledi.

Programa, açılış konuşmalarından sonra verilen aranın ardından  "Milenyum Kalkınma Hedefleri ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi" isimli oturumla devam edildi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sosyalist Enternasyonal Kadın Konseyi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement