Steinmeier ve Ashton, Ukrayna'daki Gelişmeleri Ele Aldı - Son Dakika
Güncel

Steinmeier ve Ashton, Ukrayna'daki Gelişmeleri Ele Aldı

Steinmeier ve Ashton, Ukrayna\'daki Gelişmeleri Ele Aldı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: "Gözlemciler konusunda görüşmeler çok hassas bir aşamaya geldi" AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Ashton: "Avrupa’nın kalbindeki bu büyük krize mümkün olan en kısa sürede çözüm bulmamız gerekiyor"

02.05.2014 16:19

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ukrayna'nın doğusunda alıkonulan gözlemcilerin serbest bırakılması için çabaların sürdüğünü belirterek, "Gözlemciler konusunda görüşmeler çok hassas bir aşamaya geldi. İlgili tüm taraflardan mümkün olan en yüksek hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz" dedi.

Steinmeier, Berlin'e davet ettiği Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile Dışişleri Bakanlığında yapacağı görüşme öncesinde düzenlenen ortak basın toplantısında Ukrayna konusundaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı İsviçre'nin Konfederasyon Başkanı Didier Burkhalter ile bu sabah Bern'de yaptığı görüşmede, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeleri ve Slavyansk kentinde alıkonulan gözlemcilerin durumunu ele aldıklarını belirten Steinmeier, "Son olayları hepimiz çok yakından takip ediyoruz. Gözlemcilerin serbest bırakılmasını sağlama konusunda ilgili tarafların yoğun çabaları var" dedi.

Steinmeier, aralarında 3 Alman asker ve 1 Alman çevirmenin de bulunduğu gözlemciler konusunda taraflara çağrıda bulunduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Gözlemciler konusunda görüşmeler çok hassas bir aşamaya geldi. İlgili tüm taraflardan mümkün olan en yüksek hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz. Gerekli ölçüde kendilerini sınırlamaları, şu ana kadar sağlanan ilerlemeyi tehlikeye atmamaları çağrısında bulunmak istiyoruz."

AB Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile alıkonulan gözlemciler konusunda görüşmeleri ele alacaklarını ifade eden Steinmeier, "Ayrıca görüşmelerimizde ağırlıklı olarak, Ukrayna konusunda nasıl yeniden Cenevre'de varılan uzlaşmaya, Cenevre Bildirisi'ne dönebileceğimizi konuşacağız. Cenevre Bildirisi'nin gerçekten de uygulamaya geçirilebilmesini, gerilimin düşürülmesini görüşeceğiz" dedi.

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Ukrayna'daki gelişmeler konusunda Steinmeier ile çok yakın bir işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Avrupa'nın kalbindeki bu büyük krize mümkün olan en kısa sürede çözüm bulmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.

Alıkonulan gözlemcilerin bir an önce serbest bırakılması için çabalarını sürdürdüklerini vurgulayan Ashton, "Öncelikle Ukrayna'nın doğusunda yaşananların açıkça kabul edilemez olduğunu vurgulamamız gerekiyor. Gerilim düşürülmeli, sağduyu hakim olmalı. Rusya'daki meslektaşlarımızdan da en kısa sürede bu konularda adım atmaları beklentimizi ifade etmeliyiz" diye konuştu.

Geçen ay Ukrayna konusunda Cenevre'de yapılan görüşmelerin çok çetin geçtiğini ancak buradan iyi bir sonuç çıktığını kaydeden Ashton, "Bunların tümü gerilimin düşürülmesiyle ilgili.  Ancak gerilimin düşürülmesiyle Ukrayna seçimler öncesinde siyasi ve ekonomik olarak istikrar içinde olabilir" şeklinde konuştu.

Sorunların çözüm adresinin seçimler ve parlamento olduğunu vurgulayan Ashton, "Ukrayna çok büyük bir ülke ve insanların çok farklı beklentileri olduğunu anlıyoruz. Parlamento bu yüzden var. Halkın temsilcileri bu yüzden var" dedi.

Ashton, Steinmeier ile görüşmesinde, Ukrayna'daki gelişmelerin yanı sıra İran'ın nükleer programı konusundaki görüşmeler ile Balkanlar ve Bosna Hersek'teki durumu ele alacaklarını sözlerine ekledi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Steinmeier ve Ashton, Ukrayna'daki Gelişmeleri Ele Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement