Sümela Manastırı'ndaki Ayin - Son Dakika
Güncel

Sümela Manastırı'ndaki Ayin

Sümela Manastırı\'ndaki Ayin

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Ortodoks Hıristiyanlar ayin düzenliyor.

15.08.2012 12:40

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Ortodoks Hıristiyanlar ayin düzenliyor.

Sümela Manastırı'nda saat 10.00'da başlayan ayine Rusya Federasyonu, Yunanistan, Gürcistan ve yurt içinden gelen çok sayıdaki Ortodoks Hıristiyan katılıyor.

Hıristiyan aleminde " Meryem Ana'nın göğe yükseliş günü" olarak kabul edilen ve kutsal sayılan 15 Ağustos tarihinde düzenlenen ayini yönetmek üzere manastıra Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos geldi. Bartholomeos, manastır yolunda bir yöresel bir kemençe sanatçısına kutu içinde bir hediye verirken, patika yoldan yürüyerek manastıra ulaştı.

Ayine katılmak üzere dün ve bu sabah Trabzon'a inanç turizmi kapsamında gelen turistler, otobüslerle Sümela Manastırı'na giderken, ayine, geçtiğimiz yılların aksine fazla ilgi olmaması dikkat çekiyor. Ayine geçtiğimiz yıl binlerce kişi katılmak ve izlemek için gelirken, bu yıl 250 kadar kişi ayine katılırken, ayine katılanlar arasında Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de yer aldı. Ayin dolayısıyla polis ve jandarma ekipleri Maçka ilçesi ile Sümela Manastırı ve çevresinde güvenlik önlemleri aldı. Jandarmaya ait 'Çirkin' ve 'Vanpir' adlı bomba arama dedektör köpekleri manastır ve çevresinde patlayıcı madde aradı.

Manastırda ayin için dini kıyafetleri giyen Bartholomeos, daha sonra ayin yapılan alana gelerek ayini başlattı. Fener Rum Patriği Dimitri Bartholomeos, ayinden yaptığı konuşmada, "Yıllarca ulaşamadığımız bu ibadet merkezimizi büyüklerimizden dinleyerek büyüdük ve uzaktan dua ederek mutlu olmaya çalıştık. Çok şükür ki bu beklentimiz gerçekleşti. Yüce rabbimiz bizlerin buraya gelmesini nasip etti. Buna katkı sunan hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Avrupa Birliği Başkanlığı'na Maçka Belediyesi'ne ve Maçka halkına teşekkürlerimizi bir borç biliriz" ifadelerini kullandı.

Ziyaretlerinin her üçünün de Ramazan ayına denk geldiğini vurgulayan Patrik "Bu anlamlı tesadüf, Anadolu'da yüzlerce yıl boyunca farklı şekillerde olsa da ortak bir ve tek yaratıcıya ibadet eden Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşadıkları tecrübeye de işaret etmektedir" dedi.

Konuşmasında Myanmar'daki zulme dikkat çeken Bartholomeos "Devletlerin ve toplumların din adına birbirlerini kırmaya, vurmaya ve öldürmeye hakkı var mıdır ' Başbakanımızın eşi sayın Emine Erdoğan'ın da bizzat ziyaret ederek şahit olduğu Myanmar'daki zulüm hepimizin kalbini yaralamıyor mu ' Her şeye rağmen yine de maalesef coğrafyamızda din adına işlenen cinayetler, kıyımlar ve sürgünler devam etmektedir. İnsan oğlu ve özellikle de biz din adamlarının gayretli çalışmalarına rağmen bu ayıptan hala kurtulamadık. Bizlere emanet edilen bu muhteşem Sümela Manastırı'nda insanlığın barışı için dua edelim. Gelin hep birlikte hayal ettiğimiz insanlığın ve ülkemizin barış ve selameti için daha fazla çalışalım. Daha fazla buluşalım ve birbirimizi daha fazla tanıyalım" diye konuştu.

Bartholomeos, İslam aleminin yaklaşan Ramazan Bayramı'nı da kutlayarak "Başta patrikhanemiz olmak üzere tüm Ortodoks alemi adına Ramazan Bayramınızı kalpten tebrik eder, sıhhat afiyet ve bereket dolu bir kış geçirmenizi temenni ederim. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor hayır dualarımızı gönderiyoruz" diyerek konuşmasını tamamladı. - TRABZON

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sümela Manastırı'ndaki Ayin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement