Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Ensar Toplum Merkezi'nde eğitim gören Suriyeli sığınmacı çocuklar, Ankara'da fotoğraf, resim ve mozaik sergisi açtı.
Japonya Büyükelçiliği ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) desteğiyle Suriyeli sığınmacı çocuklara verilen eğitimler neticesinde ortaya çıkan eserler, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Basın Kültür ve Sanat Merkezi'nde açıldı.
Açılışta Türkçe ve Japonca konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima, ülkesinin ve Japon sivil toplum örgütlerinin, sığınmacı krizinin yükünü çeken ülkelere maddi destek sağladığını bildirdi.
Japonya'nın finansal destek sağladığı Ensar Toplum Merkezi'ni ve Gaziantep'i ziyaret edeceğini belirten Miyajima, "Japonya coğrafi olarak Türkiye'ye uzak olsa da Suriyelileri kabul edenlerin her zaman yanında olacaktır." ifadesini kullandı.
Gaziantep'in sığınmacıları kabul ederek bir cömertlik örneği sergilediğini vurgulayan Miyajima, "Gaziantep'in de aralarında bulunduğu sığınmacıları kabul eden yerel yönetimlerin yükünü biraz da olsa azaltmak için Japonya İşbirliği Ajansı tarafından maddi yardım ve kalkınma yardımları sunuldu." diye konuştu.
Miyajima, sığınmacıların hayata tutunmalarını kolaylaştırmak için Ensar Toplum Merkezi gibi merkezlerin artması gerektiğini sözlerine ekledi.
IOM Türkiye Temsilcisi Vladimer Gvilava, projeyi "Dünya sırtını döndüğü zamanda göçmen çocuklar ve ailelerinin daha iyi bir hayat sürmeleri için yapılmış bir girişim" olarak tanımladı.
Gvilava, "Sığınmacıları topluma kazandırmada, şehirdeki hayata alışmaları ve sivil toplumla ilişkiler geliştirmede belediyelere çok önemli görevler düşüyor çünkü sığınmacıları ilk karşılayanlar yerel yönetimler oluyor." diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin 2012'den beri sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılayıp onlara imkanlar sunduğunu belirten Gvilava, "Ensar gibi kurumlar kurarak sığınmacı çocuklarının spor ve sanat gibi faaliyetlere ulaşmaları konusunda önemli bir rol oynuyorlar." ifadesini kullandı.
Gvilava, IOM'in de desteklediği Ensar Toplum Merkezi'nin 2017 yılı itibariyle 6 bin Suriyeli ve Türk çocuğuna ulaştığını sözlerine ekledi.
"Göçle gelenlerin yeteneklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz"
Sergi açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Abdullah Aksoy, daha önce de kadın istihdamı konusunda Japonya devletiyle proje yaptıklarını belirterek, "Gaziantep'teki sivil toplum örgütleri ve valilik gibi paydaşlarımızla Suriyeli kardeşlerimizin sosyal uyumu için projeler yürütüyoruz ve göçle gelenlerin yeteneklerini yeniden ortaya çıkarmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
Aksoy, Gaziantep'in 400 bin civarında Suriyeliyi ağırlayan bir ensar şehri olduğuna işaret ederek, "Gaziantep'in Suriyeli sığınmacıların entegrasyonu konusunda başarılı olduğu görülüyor. Bu anlamda güvenli ve huzurlu bir şehirdir." diye konuştu.
Göçün başladığı 2011'den başlayarak kayıp nesil yetişmemesi için uğraştıklarını belirten Aksoy, Suriyeli ilk ve ortaokul öğrencilerini kurdukları geçici eğitim merkezlerinde eğitime aldıklarını kaydetti.
Sergiye ev sahipliği yapan Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdür Yardımcısı Şimal Bulguroğlu ise bu gibi sergilere ev sahipliği yaparak Suriyelilerin içinde bulunduğu durumu uluslararası kamuoyuna ulaştırmaya çalıştıklarını belirtti.
Son Dakika › Güncel › Suriyeli Sığınmacı Çocuklardan Sergi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?