Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteciler hastanede muayene olduktan sonra istedikleri eczaneden ücretsiz ilaç alabiliyorlardı. Eczanelerin verdiği ilaçların ödemelerini ise Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yapıyordu. Ancak AFAD geçtiğimiz günlerde bu ilaç ödemelerinin belli bir süreliğine yapılmayacağını duyurdu. Bunun üzerine Şanlıurfa Eczacılar Odası da kendi üyelerine bir mesaj atarak ilaç ödemelerinin durduğunu ve belli bir tarihe kadar ödeme yapılmayacağını bildirdi. Eczacılar Odası aynı zamanda isteyen eczacının ilaç verebileceğini, istemeyenlerin ise vermeyeceğini ifade etti. Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Dolap, "AFAD'ın normalde 90 günde eczacıların parasını ödemesi gerekir. Şu anda Nisan ayından bu yana eczacılarımıza ilaç parası ödenmiyor. 6,5 aydır eczacılarımızın parası ödenmiyor. Öyle pahalı ilaçlar var ki, eczacılarımıza para ödenmediği takdirde nasıl bu hizmeti yapacak" dedi.
ÖDEMELERDE DAHA ÖNCE DE SIKINTI YAŞANMIŞTI
AFAD'ın ödemelerinde ilk defa sıkıntı yaşanmıyor. Zira daha önce de ödemeler konusunda eczacılar ile AFAD arasında sıkıntılar yaşanmıştı. Bazen aylar boyunca ödeme yapılmamıştı. Konu en son olarak bakanlığa kadar gitmişti. Dönemin Sağlık Bakanı da Türkiye genelinde birçok eczacı odası başkanını çağırmış, durumu çözmelerini istemişti. Yapılan görüşmelerde sorun kısmen çözülmüştü. Ancak böyle bir durumun ortaya çıkmasıyla Suriyelilere ilacın nasıl temin edileceği henüz netlik kazanmış değil.
DOLAP: 6,5 AYDIR ECZACILARIMIZIN PARASI ÖDENMİYOR
Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Dolap, 6,5 aydır eczacıların parasının ödenmediğini ifade ederek, "AFAD'ın normalde 90 günde eczacıların parasını ödemesi gerekir. Şu anda Nisan ayından bu yana eczacılarımıza ilaç parası ödenmiyor. 6,5 aydır eczacılarımızın parası ödenmiyor. Öyle pahalı ilaçlar var ki, eczacılarımıza para ödenmediği takdirde nasıl bu hizmeti yapacak. Şu anda ödenek yok, gücü varsa, maddi imkânı varsa da verebilir. Ama vermek isteyemeyenler de zaten keser. Şu anda AFAD, ödemeyi geçici olarak durdurmuş. Ama bu ödeme ne zaman açılır, bugün mü açılır, yarın mı biz bunu bilemiyoruz. Halil Özcan Bey ile konuştum. Urfa'nın bu sorununu bakan beye ilettim diyor. Not aldım dedi, biz de sesimizi çıkarmadık. Herhalde ödenek sıkıntısı çekiyorlar ki, parayı ödemiyorlar. Mesela bizim ilçelerimizde kamplar var. Bu kamplara her eczane sırayla ilaç götürür. Şimdi bu kamplara bir ilaç gitmezse olacak? Hasta ilacına ulaşamayacak, tedavi olamayacak, bir sıkıntı olacak" dedi.
'BİZİM ECZACILARIN AFAD İLE ÖZEL BİR PROTOKOLÜ DE YOK'
Mahmut Dolap, AFAD ile eczacılar arasında ilaç verme konusunda bir protokolün olmadığını söyledi. Dolap, "Burada tepki yok. Eczacı Medula sistemi üzerinden ilaç veriyor. İsteyen kişi verebilir, isteyen kişi vermeyebilir. Bu maddi güce bağlı, maddi durumu iyiyse, ilaç paralarını cebinden verebiliyorsa eczacı verir. Niye vermesin? Bizim Urfalıların bir deyimi var, bu hesap kitap işidir. Bizim eczacıların AFAD ile özel bir protokolü de yok. Bizimle AFAD anlaşma yapmamış. Adam diyor ki, isteyen verir, isteyen vermez. Belirli bir ödeme süresi de yok. Adam bir genelge yayınlamış diyor ki, reçeteler 30 günde incelenir, ödenek varsa ödenir. Ödenek yoksa ödenmez diyor. Aynen genelgede bu geçiyor. Urfa'da 400 tane eczane varsa, bunların 200 tanesi AFAD'a ilaç veriyor, 200 tanesi de vermiyor. Eczacının inisiyatifine kalmış bir şeydir. Doktor reçeteyi yazıyor, o reçetelerde eczanelere gidiyor. Ancak şöyle bir hizmet olabilir. Yasal olmayan bir eczane kurulur. O eczane üzerinden ilaç verilir. O da mümkün değil. Yasalarımız buna el vermiyor. Eczacılarımın mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerekiyor. Takdir edersiniz ki, eczacı bu ilaçları parayla alıyor. 90 gün vade ile bu ilacı alıyor. 6 ayda bu ilaçların parasını kendi cebinden finanse etmesi mümkün değil" şeklinde konuştu. (Kaynak: Gazete İpekyol)
Son Dakika › Güncel › Suriyelilere ilaç eczacıların keyfine kaldı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?