Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman TBMM'de - Son Dakika
Güncel

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman TBMM'de

Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman TBMM\'de

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

18.12.2012 18:07

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile bir araya geldi.

Çiçek, görüşmede, Rahman'ın ziyaretinin kendileri için değerli olduğunu belirterek, "Ziyaretiniz, bağımsızlıktan sonra ilişkilerin 20. yılına rastlıyor. Türkiye doğru, isabetli bir kararla sizi ilk tanıyan ülkelerden biri oldu. Bu bizim için her zaman gururla ifade edeceğimiz bir husus...Ülkeniz ve zatıaliniz bizim için son derece değerlidir, önemlidir. Bizim ilişkilerimiz sadece devletten devlete değil, halktan halka ilişkilerdir. Çünkü biz Tacikleri kardeş olarak biliyoruz, yakınlık duyuyoruz" dedi.

Tacikistan'ın bağımsızlığından sonra katettiği gelişmeleri memnuniyetle karşıladıklarına işaret eden Çiçek, ilişkileri her alanda çeşitlendirmek ve geliştirmek kararlığında olduklarını, bunun için siyasi iradenin de olduğunu vurguladı.

Çiçek, yürütme düzeyinde başlatılan çalışmaları parlamentolar olarak desteklediklerini ve sürece katkı vermek istediklerini ifade ederek, TBMM'de 120 ülkeyle dostluk grubu bulunduğunu, en seçkin gruplardan birinin Tacikistan Dostluk Grubu olduğunu anlattı.

-"21 yılda 50, bir ziyarette 15 anlaşma..."-

Rahman da yaptığı konuşmada, 'Türkiye ile ilişkilerin pekişmesine özen gösteren bizler, aynı zamanda bu ilişkilerin daha ileriye götürülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Yaptığımız görüşmelerde, iki devlet ve kardeş halkların çift taraflı ve yararlı, dostane işbirliği ilişkilerinin derinleşerek devam edeceğine inancımız daha da arttı. Ayrıca, Tacikistan ile Türkiye arasında geleceğe yönelik dostluk ilişkilerinin çeşitli işbirliği ve ortak çalışma fikirlerinin ileriye sürülmesi konusunda fikir alışverişi imkanı sağladı" dedi.

İlişkilerinin memnun edici seviyede olduğunu kaydeden Rahman, elde edilen başarıları müşterek işbirliğinin semeresi olarak gördüklerini ve iki ülke üst düzey yöneticileri arasındaki düzenli gerçekleşen görüşmeler çerçevesinde, tarafların istekleri doğrultusunda karşılıklı kazanımları arttırmayı araştırdıklarını ifade etti.

Rahman, parlamentolar arasında diyaloğun, ülkeler arasında dostluk işbirliği ve yapıcı işbirliğinin parçası olması gerektiğini kaydederek, "İki ülke parlamentoları toplumsal alanlarda ilişkilerin gelişmesi için gereken ortamı oluşturmada aktif katılımı ön plana çıkartacaktır" diye konuştu.

Tacikistan'ın bağımsızlığının çalkantılı ilk yıllarında ülkenin çetin siyasi krizlerden kurtarılması, huzur ve güven ortamının tesisinde parlamentonun tarihi katkısı olduğunu belirten Rahman, iki ülke parlamentoları arasında 1998 yılından itibaren kayda değer çalışmaların sürdüğünü söyledi.

"Parlamentolar arasında ikili işbirliğine her zaman açığız ve bu ilişkilerin çok yararlı olacağı kanaatini taşıyoruz" diyen Rahman, ziyareti sürecinde 15'e yakın anlaşmanın imzalandığını hatırlattı. Rahman, "Bir tarafta 21 yılda imzalanan 50 anlaşma var, diğer tarafta da sadece bir ziyarette imzalanan 15 anlaşma var. Ne kadar ciddi ve güzel ziyaret olduğunu takdir ederseniz. Tabii önemli olan anlaşmaların imzalanması değil, bu anlaşmaların hayata geçirilmesi, uygulanması ve takip edilmesidir" dedi.

Şeb-i Arus, programına katılma imkanı bulduğunu belirten Rahman "Bu programda çok ciddi manevi gıda ile gıdalandık, biz Hz. Mevlana'nın torunlarıyız. Kaç asır geçmiş Mevlana yine bizi birleştirmeye devam ediyor. Biz de Mevlana'nın öğretilerine sadık kalarak işbirliğine devam etmeliyiz" diye konuştu.

-Çiçek'i Tacikistan'a davet etti-

Çiçek, Rahman'ın kendisini Tacikistan'a davet etmesi üzerine, "Memnuniyetle güzel ülkenizi tekrar ziyaret etmekten, sizin liderliğinizde oradaki gelişmeleri görmekten mutlu olurum" karşılığını verdi.

Rahman ile birçok konuda aynı düşündüğünü belirten Çiçek, şöyle konuştu:

"İki ülke ilişkileri son derece yapıcı ve güzel istikamette seyrediyor. İmzaladığınız 15 anlaşma, ilişkilerimizin altyapısını ve çerçevesini oluşturmak bakımından da son derece önemli. Biz de en kısa sürede bunları parlamentomuzdan geçirme imkanı bulacağız. Bu anlaşmaların imzalanması önemli ama uygulanması, imzalanması kadar önem arz eder. Ekonomik, ticari ilişkilerin artması, vize konusunda gösterdiğiniz kolaylık takdire şayan. Teşekkür ediyoruz. Sizinle ortak bir çok paydamız var. İnanç ve kültür boyutuyla baktığımızda bu alandaki ilişkilerimizin gelişmesi önemlidir. Ülkenizdeki okullar bu manada bir köprü başıdır. Önemli hizmet ifa ediyor. İlişkiler geliştikçe bizim yapabileceğimiz katkılar da çeşitlenecek ve artacaktır. Karşılıklı kültür merkezleri açabiliriz. Bunlar da ilişkilerinize derinlik katacaktır. Ayrıca Kıbrıs konusunda gösterdiğiniz ilgi için de teşekkür etmek isterim. Çok istemiş olmamıza rağmen orada barış hala tesis edilemedi. Maalesef orada haksız uygulama var. Dost ve kardeş ülkelerin bu konuda müzahir yaklaşımları sorunun çözümü bakımından önemli destektir. Meclis Başkanı olarak bize düşen sizlerin başlattığı olumlu gelişmeleri Meclis olarak desteklemektir. Biz de bu konuda hazırız, bize ne düşüyorsa..."

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman TBMM'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement