Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan, kredi kartına taksitlendirme sınırlaması getiren düzenlemenin tüketiciyi mağdur edeceğini, perakendeciyi de olumsuz etkileyeceğini söyledi.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Gündüz, BDDK tarafından açıklanan banka kartları ve kredi kartları hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına ilişkin taslaktaki, kredi kartı ile yapılan alışverişlerde taksitlendirme sürelerine dair kısıtlamalarla ilgili düzenlemeye tepki gösterdi. Gündüz, taslakta, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları, araç kiralama, telekomünikasyon ve kuyumculukla ilgili işlemlerde taksit sayısı 6, beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırı 12, gıda ile akaryakıt alımlarında taksitlendirmeye herhangi bir şekilde olanak verilmediğini aktardı.
Neşet Gündüz, "Kredi kartı önlemi tüketiciyi mağdur eder ve perakendeciyi de olumsuz etkiler. Taksidin önlenmesi, yasaklanması ve belirli sınırlamalar getirmesi bir reform değil bir zulümdür" dedi.
MÜZAKERESİZ DÜZENLEME
Gündüz, düzenlemeyle kredi kartı kullanım özgürlüğü ortadan kaldırılan tüketicinin, BDDK'nın insiyatifinde belirli haklardan faydalanabileceğini dile getirdi. Türkiye'de 'kredi kartı borcu' sorunun ciddi boyutlara ulaştığına dikkati çeken Gündüz, hiçbir kurumla müzakere edilmeden BDDK'nın kredi kartlarında kısmi düzenleme yapmasına anlam veremediklerini dile getirdi.
Türkiye'de perakende ticaretinin cirosunun 500 milyar lira civarında olduğunu bunun da 80 milyar lirasının kredi kartı harcamalarının oluşturduğunu aktaran Neşet Gündüz, "Kredi kartı önlemi ekonominin genelini etkilemez, sadece perakende ve bağımlı sektörleri etkiler. Böyle bir uygulamaya tüketici dernekleri, iş dünyası, tüketiciler hatta bankalar da tepki gösterir" diye konuştu.
56 MİLYON KREDİ KARTI
Bu yılın ilk dört aylık döneminde Türkiye'de kredi kartı sayısının 56 milyona, banka kartı sayısının da 95 milyona ulaştığını kaydeden Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Gündüz, aynı dönemde bankaların hizmetlerden 4 milyar lira, kredilerden alınan ücret ve komisyonlardan da 1.3 milyar lira gelir elde ettiğini anlattı. Gündüz, geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, bankaların hizmet gelirlerinin yüzde 20, ücret ve komisyon gelirlerinin de yüzde 31.4 arttığını ifade etti.
TÜKETİCİLERİN İDAM FERMANI
Neşet Gündüz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"BDDK şimdi kalkmış kredi kart kullanımı ile talimatname hazırlıyor. 'Şu kadar taksit yapabilirsin, sen kullanabilirsin, o kullanamaz. Bir de ahlak bekçiliğine soyunuyor. Tatil ve şans oyunlarında kredi kartı kullanılamayacak.' Kartlarda kısmi düzenleme değil, köklü reform şart. Kredi kartına yapılan kısmi düzenlemede tüketicilerin idam fermanı yazılmış, hangi iple asılmak istedikleri soruluyor. Yeni tüketici taslağı ile tüketici bankalardan daha çok korunacak lehine bir yasa gibi gösterildi. Tam tersine, bu yeni yasa ile tüketici daha mağdur ve eskisine oranla hakları gasp edilmiştir. Daha şimdiden BDDK bir yasa koyucu gibi çalışmaya başladı."
Son Dakika › Güncel › Taksit Sınırlaması Tüketiciyi Mağdur Eder - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?