Tarihi eserlerin yarım asırlık estetikçisi - KAYSERİ
Tarihi eserlerin yarım asırlık estetikçisi
- Yarım asırdır Türkiye'nin dört bir yanında arkeolojik kazılarda restoratör
olarak görev yapan 76 yaşındaki Abdurrahim Çulha, emekli olduktan sonra
ilerleyen yaşına rağmen mesleğini gönüllü olarak sürdürüyor
- Çulha: "Eserlere sevgiyle yaklaşıyorum, elim bu işe yatkın. Bir estetikçi
cerrahın hassasiyeti ile eserleri onarıyorum"
KAYSERİ (AA) - ESMA AYGÜN - Yarım asırdır Anadolu'daki arkeolojik kazılarda restoratör olarak görev yapan 76 yaşındaki Abdurrahim Çulha, ilerleyen yaşına rağmen gönüllü olarak kazılarda çalışmaya devam ediyor.
Anadolu'daki en eski yazılı belgelerin çıkarıldığı Kültepe Höyüğü kazılarında çalışmalarını sürdüren Çulha, AA muhabirine yaptığı açıklamada, restoratörlüğe 1962 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesinde başladığını söyledi.
Bugüne kadar binlerce tarihi eserin parçalarını bir araya getirdiğini belirten Çulha, "Türkiye'de bizim başladığımız yıllarda restoratörlük çalışması yapan dört arkadaştık. Arkadaşlarım vefat etti, bir ben kaldım" diye konuştu.
- Kazılarda gönüllü olarak çalışıyor
1987'de Anadolu Medeniyetleri Müzesinden emekli olmasına rağmen mesleğinden kopamadığını anlatan Çulha, kazılarda önceleri sözleşmeli, daha sonra da gönüllü olarak çalışmaya devam ettiğini dile getirdi.
Çulha, Türkiye'deki pek çok arkeolojik kazıda çalıştığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"İlk kazı alanım Çatalhöyüktü. Kültür ve Turizm Bakanlığının Çatalhöyük freksleriyle ilgili çalışmalarını sürdüren Amerikalı arkeologlarla çalıştım. Daha sonra Prof. Dr. Tahsin Özgüç hayattayken Kültepe kazılarından çıkan eserlerin restoratörlüğünü yaptım. Tokat Maşat Höyük, Acemhöyük, Hacıbektaş, Antalya Elmalı kazılarında çalıştım. Yaklaşık 40 yıldır Kültepe kazılarına gider gelirim. Yaşım ilerlemeden önce kazı sezonunun başında Ankara'dan gelir, sonuna kadar Kayseri'de kalırdım. Artık sezonun ortasında geliyorum. 6 kişinin bir günde yapacağı işi tek başıma yapabiliyorum. Eserlere sevgiyle yaklaşıyorum, elim bu işe yatkın. Bir estetikçi cerrahın hassasiyeti ile eserleri onarıyorum. Bulduğumuz parçaları önce yıkayıp, kurutuyorum. Sonra tasnif edip, birbirinin eşi olan parçaları eserin aslına uygun şekilde bir araya getiriyorum. Eğer parça eksikse alçı yapıyorum ve alçının üstünü boyuyorum."
Meslek yüksekokullarında restoratörlük bölümleri açıldığını anımsatan Çulha, gençlerin uygulamadan çok teorik bilgiye önem verdiğini ve eserlerin bir araya getirilmesi sırasında sabırsızlık gösterdiklerini dile getirdi.
Çulha, sağlığı el verdiği sürece yazları kazı alanlarına gelmeye ve tarihi eserlerin yenilenmesinde görev almaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Tarihi eserlerin yarım asırlık estetikçisi KAYSERİ - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?