TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin sulama birliklerinin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

13.02.2013 17:15

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin sulama birliklerinin sorunlarıyla ilgili araştırma önergesinin görüşülmesine ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye'deki 388 sulama birliğinin maddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Sulama birliklerinin, yatırım ücretlerinin geri ödenmesinde sorun yaşandığını, çalışanların da özlük hakları ve maaşlarının ödenmemesi nedeniyle mağdur olduklarını ifade eden Kalaycı, yatırım maliyetlerinin kooperatiflerde olduğu gibi devlet tarafından karşılanması gerektiğini savundu.

Sulama birliklerinin en ciddi sorununun elektrik ücretleri olduğunu dile getiren Kalaycı, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında indirim yapılmasını, geçmişe dönük borçların da faizsiz yapılandırılmasını istedi.

Yeraltı sularının kullanımına ilişkin kanun teklifiyle kuyulara ölçüm cihazı konulması zorunluluğu getirildiğini ve dekarda 200 ton su kotası konulduğunu anlatan Kalaycı, sulama sistemlerinin modernizasyonu ve arazi toplulaştırmasıyla kuyulara ihtiyaç kalmayacağını belirtti.

Kalaycı, AK Parti'nin çiftçiye dayatmada bulunduğunu öne sürerek, "AK Parti Hükümeti hiçbir şey yapamaz çünkü haksızdır. Çiftçi, verilmesi öngörülen suyla tarlasının yarısını bile ekemeyecek. Kuyulara sayaç takılıp kota uygulamasında ısrar edilirse, çiftçiler de AKP'yi o kuyulara gömecektir" diye konuştu.

-"Su bakımından zengin ülke değiliz"-

MHP'nin grup önerisi aleyhinde konuşan AK Parti Nevşehir Milletvekili Murat Göktürk ise sulama birliklerinin özel kanunla müstakil yapıya kavuşturulduğunu ve köylere kendilerine ait suyla arazilerini sulayacakları birlik oluşturma imkanı verildiğini belirtti.

Türkiye'nin su bakımından zengin bir ülke olmadığına dikkati çeken Göktürk,

"AK Parti iktidarı, suyun akıp gitmesine seyirci kalmadı, önemli yatırımlara imza attı" dedi. Göktürk, iktidarları döneminde gerçekleştirilen su projelerinden örnekler verdi.

Ak Parti olarak, yerinde ve zamanında yapılması gerekenleri hayata geçirdiklerini dile getiren Göktürk, "Çiftçinin suyunu kesmek gibi düşüncemiz yok. Yeraltı ve yerüstü sularını sarf edip kullanmaya devam edersek, çiftçi tamamen susuz kalacak. Bu nedenle bazı tedbirler almamız gerekiyor" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, sulama birliklerinin 2 yıl önce bağlandığı DSİ'den gereken desteği alamadığını savundu.

Birliklerin mali gücü olmadığını ifade eden Aslanoğlu, kooperatiflerle birliklerin sulama ücretlerinin farklı olduğunu, bunun da adaletsizliğe yol açtığını söyledi.

BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de tarım politikalarının yanlış olduğunu, yine de çiftçilere umut pompalandığını ileri sürdü.

Sulama birliklerinin 2 milyona yakın çiftçinin 410 bin hektar tarlasına su götürmeye çalıştığını anlatan Binici, birliklerin toplam borcunun 800 milyon lirayı aştığını vurguladı. Binici, birliklerin maliyetinin düşürülmesini istedi.

MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement