Tehlikesiz atık üreticisi; atıklarını geri kazanıma kadar gerekli tedbirleri alarak bir yılı geçmemek üzere tesis içinde depolayabilecek Tehlikesiz atık üreticisi; atıklarını geri kazanıma kadar gerekli tedbirleri alarak bir yılı geçmemek üzere tesis içinde depolayabilecek. Bu durumda atıkların yağmur veya yüzey suları ile temasından meydana gelebilecek kirliliğin önlenmesi için zemin geçirimsizliğinin sağlanması, suların drenajı amacı ile ızgara, kuşaklama kanalları ve benzeri toplama sistemlerinin oluşturulması zorunlu olacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğ ile 17 Haziran 2011 tarihli "Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği"nin tanımlar bölümünde yer alan geri kazanım formu tanımı yürürlükten kaldırıldı. Toplama-ayırma tesisi tanımına işe fiziksel işlemler eklenerek, şu şekilde değiştirildi:
"Tehlikesiz atıkların tesis içinde yapılan biriktirmeler hariç olmak üzere toplandığı, ayrıldığı ve fiziksel işlemlerin de uygulanabildiği tesislere toplama-ayırma tesisi denilecek."
-TEHLİKESİZ ATIKLAR, GEREKLİ TEDBİRLER ALINARAK TESİS İÇİNDE DEPOLANABİLECEK-
Geri kazanım tesisi işleten gerçek veya tüzel kişiler, Çevre Kanunu'nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında kütle denge bildirimini yapmakla yükümlü olacak. Artık tehlikesiz atık geri kazanım formun düzenlenmeyecek.
Tehlikesiz atık üreticisi; atıklarını geri kazanıma kadar gerekli tedbirleri alarak bir yılı geçmemek üzere tesis içinde depolayabilecek. Bu durumda atıkların yağmur veya yüzey suları ile temasından meydana gelebilecek kirliliğin önlenmesi için zemin geçirimsizliğinin sağlanması, suların drenajı amacı ile ızgara, kuşaklama kanalları ve benzeri toplama sistemlerinin oluşturulması zorunlu olacak.
Tebliğ ile demir hurda metal ıslah, geri kazanım tesislerinin bulunduğu alanın en az 4 bin metrekare olmasına ilişkin hükmün, 31 Aralık 2015 tarihine kadar bin 500 metrekare olarak uygulanmasına yönelik düzenleme getiren geçici 1. Madde yürürlükten kaldırıldı.
-BAZI HÜKÜMLER İÇİN UYUM SÜRECİ ERTELENDİ-
Tehlikesiz atık üreticisi ve geri kazanım tesisi işleten gerçek veya tüzel kişiler 1 Ocak 2015 itibarıyla "tehlikesiz atık beyan formunu", her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan internet tabanlı programı kullanarak doldurmak, onaylamak, çıktısını almak ve beş yıl boyunca bir nüshasını saklamakla yükümlü olacak. Daha önceki mevzuatta tehlikesiz atık üreticisi ve geri kazanım tesisi işleten gerçek veya tüzel kişilerde uyum süreci 1 Ocak 2013 olarak öngörülmüştü.
Mevcutta kurulu bulunan metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri için geçici depolama hükme 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek. Daha önce uyum süreci için 1 Ocak 2014 son tarih olarak verilmişti.
Geri kazanım tesislerinde aranan şartlarla ilgili bazı hükümlerin yürürlük tarihi de 1 Ocak 2015'e ertelendi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Tehlikesiz Atık Üreticileri, Geri Kazanıma Kadar Atıklarını 1 Yılı Geçmemek Üzere Tesis İçinde... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?