CEM ŞAN - Bursa'da bir lisede, sık kullanıldığı için enerjisi kısa sürede biten cep telefonlarının daha kolay şarj edilebilmesi için hazırlanan proje kapsamında, güneş enerjisiyle çalışan palmiye şeklinde "solar şarj istasyonu" üretildi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, elektrik-elektronik öğretmeni Recep Semih Aydın ve bir grup öğrenci tarafından Solar Şarj İstasyonu Projesi hazırlandı.
Metal ve plastik malzemelerden ağaç şeklinde oluşturulan ve üzerinde güneş paneli bulunan cihazda aynı anda 4 cep telefonu şarj edilebiliyor. Lamba sayesinde gece karanlığında aydınlatma işlevi de bulunan cihazın açık alanlarda bulundurulması gerekiyor.
Kullanıcı, telefonunu istasyondaki kutuya bıraktıktan sonra şifre oluşturup kilitliyor ve böylece şarj süresince başında beklemesine gerek kalmıyor.
İstasyon, okulun bahçesine kurularak eğitimciler ve öğrencilerin hizmetine sunuldu.
Recep Semih Aydın, toplu yaşam alanlarında cep telefonlarının kolay şarj edilmesi düşüncesinden hareketle projeyi oluşturduklarını söyledi.
Taşınabilir şarj ünitelerinin, akımları düşük olduğu için yeterli gelmediğini belirten Aydın, okulda "beyin fırtınası" yaparak şarj istasyonu üretmek için çalışma başlattıklarını anlattı.
İstasyonun yapımında yüzde 90 yerli malzemeleri kullandıklarını aktaran Aydın, "Şifreli kilit, akü gibi malzemelerin hepsi yerli. Sadece solar şarjı sağlayan paneller ithal. O da sadece yüzde 10'luk kısma denk geliyor. Testlerini tamamladık. Şu anda çalışıyor." diye konuştu.
Aydın, istasyonun gece karanlığında, üzerinde bulunan lamba ve ledler sayesinde ışık verdiğini aktardı.
Okulun bahçesine kurdukları cihazı, hem görselliği sağlamak hem de çevreci olduğunu göstermek amacıyla ağaç biçiminde tasarladıklarına değinen Aydın, şunları kaydetti:
"İstasyona sim kart takıldığında ücretsiz kablosuz internet hizmeti de verebiliyoruz. Elektriğin olmadığı, yer altından veya üstünden taşınmasında güçlük çekilen yerlerde bu istasyon hem şarj hem internet hem de aydınlatma işlerini güneşten aldığı enerjiyle sağlıyor. Bunun için de ekstra bir ücret ödemek zorunda kalınmıyor. Örneğin bu istasyonun hastane bahçesine konulduğunu düşünelim. Hasta yakınları bahçede bu istasyonla telefonlarını şarj edebilir. İstasyonun üzerinde bulunan şifreli kutu sayesinde telefonunu kutuya bırakıp hastasının yanına gidebilir."
Kullanım alanları
Recep Semih Aydın, şarj istasyonunun büyük parklar, stadyum çevreleri, üniversite yerleşkeleri gibi toplu yaşam alanlarına yerleştirildiğinde insanlara büyük kolaylık sağlayacağını vurguladı.
Kırsal alanlarda da bu cihazın önemli bir işlev göreceğine işaret eden Aydın, "Dağlık bölgelere yerleştirildiği takdirde hem elektrik sağlar hem de kablosuz internet özelliği sayesinde arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilir." dedi.
Türk Patent Enstitüsüne başvurduklarını aktaran Aydın, şu bilgileri verdi:
"Ürünü sadece biz üretebiliriz. Bizim üzerimizden piyasaya geçebilir. Yani istasyonun üretimini yapabilmek için bizden izin alınması gerekir. Patenti alabilmek ve sıkıntıyla karşılaşmamak için Ar-Ge tasarımını farklı konseptte yaptık. Başvurumuzu yaptık. Şu anda ürün tescillidir. Aynı zamanda bu bizim için örnek modeldir. Hedefimiz, her yıl Türkiye'ye 2-3 farklı ürün koymak. Üretmenin sonu yok. Biz bunu yaptık. Diğer insanlar da daha iyisini yapsınlar. Valilik veya belediyelerle ortak projeler yaparak istasyonun üretimine başlamak istiyoruz. Bursa'dan sonra Türkiye'de ihtiyaç olan yerlere de üretim yapmak istiyoruz. Yerli ve yabancı turistin çok geldiği Antalya gibi sahil kentlerine ve büyük şehirler için üretim yapmayı arzu ediyoruz."
Son Dakika › Güncel › Telefonlarını 'Palmiye Görünümlü İstasyon'Dan Şarj Ediyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?