TESEV'den Yeni Anayasa İçin Komisyon - Son Dakika
Güncel

TESEV'den Yeni Anayasa İçin Komisyon

TESEV\'den Yeni Anayasa İçin Komisyon

Prof. Dr. Ergun Özbudun, "Bu çalışma iki ay boyunca devam edecek. Bunun bitiminde öze ilişkin düşüncelerimizi paylaşma imkanı bulacağız"

27.01.2011 17:21

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) yeni anayasa metni oluşturmak için komisyon kurdu.

Düzenlenen basın toplantısına TESEV Başkanı Can Paker ve yeni anayasa çalışmaları için oluşturulan komisyonda yer alan gazeteci Hasan Cemal ve Etyen Mahçupyan, Star Gazetesi yazarı Mustafa Erdoğan, Prof. Dr. Ergun Özbudun, Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı, TESEV Başkanı Can Paker, Eski Devlet Bakanı Mehmet Salih Yıldırım ve yazar Ümit Cizre katıldı

Komisyon tarafında hazırlanan anayasa önerisi alışılmışın aksine maddeletrdemn değil, anayasa yapım sürecindeki ilkesel önerilerden oluşacak. Halen devam eden çalışmaların, Nisan ayı itibariyle sona ermesi bekleniyor.

' ÇALIŞMALAR İKİ AY BOYUNCA DEVAM EDECEK

' Yeni bir anayasa yapılmasıyla ilgili olarak ilk sözü Prof. Dr. Ergun Özbudun aldı. Özbudun, ' TESEV bizden böyle bir çalışmaya katılmamızı istediği zaman bunu şahsen büyük mutluluk ve onur duygusuyla kabul ettim. Bu toplantının amacı hem bu çalışmadan kamuoyunu haberdar etmek hem de acilen üzerinde durması gerek gördüğümüz anayasa yapımının yöntemi sorunundaki düşüncelerimizi paylaşmak. Bu çalışma iki ay boyunca devam edecek. Bunun bitiminde öze ilişkin düşüncelerimizi paylaşma imkanı bulacağız" dedi.Anayasa yapımı sırasından yöntem konusuna da değinen Özbudun, 'Bizim tercihimiz önümüzdeki seçimde seçilecek TBMM 'nin sivil katkılarla bir anayasa yapmaya katkıda olacağıdır. Seçim barajının bütün seçimler için indirilmesi düşünülmüyorsa o seçimlere has olarak bunun indirilmesi ya da o da mümkün görünmezse Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen barajsız nisbi temsil oranı sisteminin yeniden gündeme getirilmesi ve seçimlerde uygulanması gerekir' diye konuştu.

"O TASLAĞIN AK PARTİNİN TASLAĞI OLDUĞUNU BİLMİYORUZ"

Yüzde 10'luk seçim barajıyla ilgili de konuşan Özbudun, ' Öyle anlıyoruz ki siyaset kurumu barajı indirmeye hazırlıklı değil. Sayın Başbakan'ın dünkü beyanından anlıyoruz. Başka bazı yöntemler var. Yüz milletvekili önerisi gündeme gelebilir. Güneydoğu 'daki aşırı seçim adaletsizliğini önlemek için üç seçim çevresinden yüzde 10' u aşan partinin seçim barajından muaf olması. Öyle bir şey düşünülebilir. Siyaset kurumu bu formüller üzerinde düşünürse olumlu bir sonuca ulaşılır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kendi çalışmalarıyla Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun çalışmaları da sorulan Özbudun, ' İki çalışmanın dili bir birbirinden farklı. Aradan üç yıldan fazla zaman geçti. Köprülerin altından çok fazla su aktı. Niteliği itibariyle farklı. 2007 'nin şartları ile 2011 'in şartları arasında farklılıklar var. O taslağın AK Partinin taslağı olduğunu bilmiyoruz. Kuzu'nun böyle bir beyanı var. O taslağın Ak Partinin sahiplendiği bir taslak diye bir ifade duymadım. Buradaki çalışmamız tamamen ondan bağımsızdır gerek niteliği gerekse amaçları itibariyle' dedi.

'AK PARTİ VE CHP ARASINDA MÜZAKERE OLURSA ENGELLER AŞILMIŞ OLUR "

' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kısa ve net bir anayasa için çağrısı da hatırlatılan Özbudun, ' Bizim hazırladığımız taslak da bugünkü anayasamızdan epeyce kısaydı. Hayati konularda hususları normal kanun düzenlemesine bırakan bir anayasayı kastetmiyoruz. Hürriyetlerin korunması bakımından ayrıntı hükümler yer almalıdır. Bireylerin ve azınlıkların haklarını güvence altına alacak hükümler yeterli ayrıntıda olmalı ' diye konuştu.

Özbudun, ana muhalefet ve iktidar partisinin ortaklaşa hareket etmesi gerektiğini savunarak, ' CHP'nin AK Parti işle ortak bir çalışma yapmayı reddetmesinden sonra Kılıçdaroğlu'nun yapıcı ifadeler kullanması önemlidir. En azından iki büyük parti arasında bu tür seçimlerden sonra ciddiyetle müzakere arzusu ortaya çıkarsa bir engel aşılmış olur" dedi. Kimin anayasanın hangi maddesinden şikayetçi olduğunu bilmediklerini da kaydeden Özbudun, 'Kimin neden şikayetçi olduğunu biz de bilmiyoruz Kimse şikayetçi değilse böyle bir çalışma zaten yapılamayacak. Anlamlı olmayan rötuşlara neden olacak' şeklinde konuştu.

' ANAYASA TASLAKLARI TAKTİK SAVAŞI HALİNE GELDİ '

Bu arada Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Yazıcı ise siyasi partilerin anayasa taslaklarının bir taktik savaşı haline getirildiğini kaydetti. Yazıcı, "Maalesef Türkiye'de siyasi partiler çözümü taktik vasıtası haline getiriyorlar. Bir anayasa yapmak taktik dışında düşünülmesi gereken konu. Seçimlere gitmeden önce siyasi partiler yeni anayasa projelerini seçmene takdim etmek mecburiyetindeler Bizlerin onlara vereceği oy desteği şüpheli olur aksi halde. Örneğin MHP'nin hazır bir anayasa taslağı varmış üstelik steril bir gruba hazırlatılmış. Bu hiçbir şekilde kamuoyuna açıklanmayacakmış.Burhan Kuzu'dan bir açıklama geldi anayasa taslağının mevcut olduğunu bir bakıma bunu sahiplenmiş olduklarını açıkladı. Bu onun şahsi ifadesidir. Yeri geldiğini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi Herhalde anayasa hepimizi ilgilendiren bir konu. Ama her nedense siyasi partiler kendi anayasa projelerini bir sır haline getiriyorlar. Bunu anlamak mümkün değil" ifadesini kullandı

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TESEV'den Yeni Anayasa İçin Komisyon - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement