Tır Şoförleri Kapıkule'de Eylem Yaptı 8 Km Kuyruk Oluştu - Son Dakika
Güncel

Tır Şoförleri Kapıkule'de Eylem Yaptı 8 Km Kuyruk Oluştu

Tır Şoförleri Kapıkule\'de Eylem Yaptı 8 Km Kuyruk Oluştu

Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük kapısı olan Kapıkule'de Tır şoförleri Bulgaristan tarafının ceza uygulamalarına karşı kontak kapattı.

08.10.2013 17:06

Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük kapısı olan Kapıkule'de Tır şoförleri Bulgaristan tarafının ceza uygulamalarına karşı kontak kapattı. Bulgaristan'ın Türk plakalı Tır'lara 'eksik evrak' bahanesiyle yüksek ücretli cezalar kestiğini iddia eden Tır şoförleri kontak kapatarak, Türk tarafında 8, Bulgar tarafında ise 10 kilometre kuyruk oluşturdu. Ulaştırma Bakanlığı'nın uygulamaya yeni koyduğu tebliğ ile daha önce Türkiye tarafında Bulgar Tırına 3 bin Avro ceza uygulaması yapıldığından Bulgaristan tarafının da böyle bir misilleme yaparak keyfi uygulamaya gittiği belirtildi. Sınır kapısında yaşanan eylem nedeniyle Tırların giriş çıkış yaptığı bölüm ulaşıma kapatıldı.

Yaşanan olayın ardından Edirne Valiliği hemen harekete geçti. Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak yaptığı açıklamada, Bulgaristan heyetini girişimlerde bulunarak toplantı yapılması konusunda ikna ettiklerini açıkladı.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Vekili Çetin Idımoğlu, 1 Eylül itibariyle eksik evrağı hangi ülkeye ait olursa olsun ceza uygulaması başlatıldığını ifade ederek, "Bulgar tarafı da kendi içlerinde ceza uygulamasına geçince bizim Tırcılarımızda bu duruma tepki verdiler" dedi.

Tır şoförlerinin mağdur olduğunu ifade eden Uluslararası Tır Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Tutar ise sesleri duyulana kadar eyleme devam edeceklerini dile getirdi.

"TARAFLARLA GÖRÜŞÜLDÜ, TOPLANTI SÖZÜ ALINDI"

Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak, Ulaştırma Bakanlığı'nın 1 Eylül'den itibaren evrakları eksik olan Tırcılara yeni bir uygulama yaparak 3 bin avro gibi cezalar kesildiğini belirtti. Özırmak, "Sanırım Bulgaristan tarafında da misilleme olarak Türk Tırcılara bu uygulama yapılıyor. Bizim Tırlarımıza lastiğinin tırnakları azalmış, camında çizik var, çatlak var, şeklinde ortalama 2 bin, 3 bin Avro civarı bir uygulama yapıyor. Bunun üzerine bizim tır şoförlerimiz, bize kimse sahip çıkmıyor diye bir eylem başlattılar. Bulgaristan heyeti buraya gelerek Ulaştırma Bakanlığı ile görüştüler. Taraflar arasında toplantı yapılması konusunda bir söz verdik kendilerine, ben sayın valimizle de görüşerek konuyu ilettim. Sayın Valimiz de Dış işleri Bakanlığının müsteşarı ile şu an itibariyle görüşüyor. Bulgaristan heyetini, girişimlerde bulunarak kendilerine toplantı yapılması konusunda ikna ettik. Yazı vereceğiz dedik, Bulgar yetkililere, ikna olarak, buradan ayrılılar. Ben de buradan Tırcılarımızın yanına gidiryorum, konuyu kendilerine izah edeceğim, eylemi sonlandıracağız" dedi.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Vekili Çetin Idımoğlu, 1 Eylül itibariyle eksik evrağı hangi ülkeye ait olursa olsun ceza uygulaması başlatıldığını ifade ederek, "Bulgar tarafı da kendi içlerinde ceza uygulamasına geçince bizim Tırcılarımızda bu duruma tepki verdiler" dedi.

Uluslar arası Tır Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Tutar da, "Türk Tırcılarına yapılan uygulamaları anlatacağız. Sesimizin duyulması için, gerekirse 1 hafta ya da 10 gün burada yatmayı göze aldık. Bizim isteklerimiz arasında en başta, hiçbir devlerin Tır şoförü rüşvet vermezken, Türk Tır şoförleri daima ve sürekli olarak rüşvet vermektedir. Bu ülkeler, Bulgaristan, Romanya, Polonya, Macaristan olarak sayabilirim. Bulgaristan sınırında MHG araçlarına bir görevli binerek, 45 aracımıza plakalı sökülmek kaydıyla ceza yazmıştır. Bu şekilde ceza yazılması dünyanın hiçbir yerinde ceza yazılması yasal değildir, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş bir uygulamadır. Yabancı ülkelerde büyük elçiliklerimiz bizlerle kesinlikle ilgilenmemektedir. Bu sorunların ortadan kaldırılmasında sözlü olarak kabul etmiyoruz. Yazılı olarak bizlere çözüm üretmelerini istiyoruz. Sözlü olarak verilen vaatler bir kaç gün sonra unutularak, aynı zulümler uygulamaya devam etmektedir. Bu amaçla buraya Dışişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığının yetkililerini buraya bekliyoruz. Bizim sorunumuzu kesinlikle vali bey çözemez, bizim sorunumuzu UND dış işleri bakanlığı çözebilir. Burada sorunlarımız çözülmezse buradan hiçbir yere gitmeyeceğiz ve Bulgaristan'a giriş yapmayacağız" dedi. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Tır Şoförleri Kapıkule'de Eylem Yaptı 8 Km Kuyruk Oluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement