ZAFER AKPINAR - Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı avukat Hakan Tokbaş, dünyada ilk kez tüketici hukukuna uygunluğun standartlarını belirlediklerini, bu standartlara uyan şirketlerin kar amacı gözetilmeksizin sertifikalandırılacağını söyledi.
Tokbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hukuk alanında bir standardizasyon yapmak için yola çıktıklarını ve bu konuda aylar süren çalışmanın sonuna geldiklerini belirtti.
Enstitü tarafından ülke düzeyinde tüketici hukukunun oto denetiminin sağlanabilmesi amacıyla Tüketici Hukukuna Uygunluk Standartları (THUS) oluşturulduğunu dile getiren Tokbaş, "Dünyada ilk kez tüketici hukukuna uygunluğun standartlarını belirledik. Bu standart 40 maddeden oluşuyor. Bunlara uyan şirketler, kar amacı gözetilmeksizin sertifikalandırılacak. Daha çok tüketici memnuniyeti sağlayan daha çok kazanacak" dedi.
Tokbaş, THUS'un, tüketici politikasından, tüketicilerle yaptığı sözleşmelere, diğer bilgi ve belgelere, ilgili hukuku ilgilendiren alanlardaki tutumuna, tüketicilerle yaşadığı hukuki ihtilafların niteliğine ve niceliğine, satış öncesi, esnası ve sonrasındaki tüketici hukuku ve haklarına uygunluğuna, bütün bunların her sektör için ayrı ayrı incelenmesine kadar işletmelerin tüketiciler karşısındaki hukuki uygunluklarının tamamı hakkında belirlenen standartlar olduğunu bildirdi.
"Muhakkak, tüketici hakları kanunlarda yazılmaktadır, resmi makamlar nezdinde tüketici hukuku işletilebilmektedir" diyen Tokbaş, şunları kaydetti:
"Ancak, resmi denetleme ve yargı mekanizmaları, çok hızlı işleyen tüketici işlemleri karşısında yavaş kalmakta ve birçok işlem bakımından bu yavaşlık sebebiyle tüketici hukuku işlevini yitirmektedir. Kaldı ki, tüketici ihtilaflarını çözebilmek amacı ile her ilçede kurulan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerine gelen yüz binlerce ihtilaf, bu ihtilafları çözmesi için görevlendirilmiş binlerce insan, bunun yanında bu ihtilafların sebep olduğu zaman ve emek kaybı düşünülüğünde, tüketici ihtilaflarını oto denetim sistemi ile bir şekilde çözebilmek devlete milyonlarca liranın yanında ciddi bir zaman ve emek gücü kazandıracaktır."
Tokbaş, sektör açısından ise 40 maddelik THUS ile "daha çok reklam yapan daha çok kazanır" anlayışı yerine, tüketici memnuniyetini daha çok sağlayan daha çok kazanır anlayışının gelmesinin, anlamlı, adaletli ve rekabete daha uygun bir yol olacağını ifade ederek, "Zira tüketici hukukunu hiçe sayan şirketlerle tüketici hukukuna saygı göstermek için ciddi bir zaman kaybını ve daha az karı göze alan şirketlerin bir olmaması gerektiği aşikardır. O sebeple, tüketici hukukuna ve tüketici haklarına saygı göstermeyi iç disiplin olarak edinmiş kuruluşlar, hem tüketicilere hem devlete hem de kendi sektörlerine kazandırmış olacaklardır" diye konuştu.
Standartların, insan zihninde oluşturulan ve ilkel ilişkilerle karakterize edilen belirsizlikleri, şans faktörünü elediğini belirten Tokbaş, "Böylece, tüketicilerin satın almalarında güven unsuru, ekonomik düzenin sağlıklı çalışması ve alışverişin basitleşmesi sağlanmış olacak" ifadesini kullandı.
Tokbaş, THUS'un, işletmeler, tüketiciler ve kamu ekonomisine çok yönlü faydalar sağlayacağını vurgulayarak, özellikle tüketicilerin memnuniyetini artıracağını ve alışverişi basitleştireceğini sözlerine ekledi. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Tüketici Hukukuna Uygunluğun Standartları Belirlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?