Tüketici Kırmızı Et Yerine Kuru Fasulye Alıyor - Son Dakika
Güncel

Tüketici Kırmızı Et Yerine Kuru Fasulye Alıyor

Tüketici Kırmızı Et Yerine Kuru Fasulye Alıyor

Enflasyonun yükselişinde en büyük etkenlerden biri olarak gösterilen gıda ürünlerinde fiyat tartışmaları devam ederken tüketim alışkanlıklarında değişiklik yaşanıyor.

01.05.2015 10:37  Güncelleme: 10:39

Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis; et ürünleri ile bakliyat ürünlerinin fiyatlarını kıyaslayan tüketicinin; kırmızı etin muadili olan, protein bakımından daha yararlı, başta kuru fasulye olmak üzere bakliyat ürünlerine doğru yöneldiğini belirterek, örnek olarak sağlıklı ve dengeli beslenmenin en temel unsurlarından olan bakliyat tüketiminde yüzde 10'a varan artışı gösterdi

Enflasyonun yükselişinde en büyük etkenlerden biri olarak gösterilen gıda ürünlerinde, tarladan sofraya uzanan fiyat artışları tartışmaları devam ederken, artan fiyatlar temel gıda maddelerinin tüketim miktarlarında da değişiklik yaratıyor. Temel gıda maddelerinin tüketiminde yaşanan değişikliğe örnek olarak tüketicinin kırmızı etin muadili olarak gösterilen protein bakımından daha yararlı, başta kuru fasulye olmak üzere bakliyat ürünlerine olan talepteki artışı gösteren Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, artan kırmızı et fiyatları nedeniyle tüketicinin protein miktarı açısından zengin olan bakliyat ürünlerine yöneldiğini belirterek "Bakliyat tüketiminde yüzde 10'a varan bir artış yaşanıyor" dedi.

Kuru fasulyede fiyatlar düştü

Mehmet Reis, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"2014 yılı fasulye üretim miktarı, 2015 yılı yeni mahsulün çıkışına kadar iç tüketimimizi karşılayacak durumdadır. Halkımızın fasulye yemeği yapmak için en çok tercih ettiği kuru fasulye çeşidi; yerli üretim Dermason'dur. Ürünün; 2014 yılında ortalama 10 TL'yi bulan raf satış fiyatı yüzde 30'luk bir düşüşle, yüzde 8 raf çıkış KDV dahil 6-7 TL'ye gerilemiştir. Geleneksel yemek kültürümüzün baş tacı olan fasulye yemeğinde tercih edilen diğer çeşitler ise farklı lezzeti olan, üretimi ve tüketimi de az olan yerli Battal ve Şeker Fasulye çeşitleridir ve ortalama raf fiyatı 18 TL'dir."

Kırmızı Mercimek fiyatını ihracat arttırdı

"Güneydoğu'da üretilen işlenmemiş Kabuklu Kırmızı Mercimeğin kilosu bugün 3.20 TL – 3.30 TL'dir. Kabuğundan ayrılarak işlenip ayıklanmış, kalibre edilmiş dökme halde toptan fiyatı ise 4.25 TL – 4.60 TL seviyelerindedir. Yerli kırmızı mercimeğin ortalama raf satış fiyatı; paketleme maliyeti, nakliye, market karı, yüzde 8 raf çıkış KDV'si dahil yaklaşık 7 TL'dir. Yerli üretim kırmızı mercimek son yıllarda dış pazarda daha fazla talep görüyor. Geçtiğimiz yıllara oranla ihracattaki ciddi artış, fiyatın da yükselmesine neden oldu. Güneydoğu'da tahıl ürünlerinden sonra en büyük gelir kaynaklarından biri olan mercimek üretiminin bu sene iyi olacağı tahmin ediliyor. Edinilen bilgiler doğrultusunda bu yıl tahmin edilen rekolte elde edilirse fiyatlar düşecektir."

Yağışlar bereket getirecek

Buğday üretiminin başladığı Ekim ayından itibaren ülke genelinde yağan yağışların tarımsal üretime verimlilik olarak yansıyacağını vurgulayan Mehmet Reis,

"Ülkemizin tahıl ambarı olan Güneydoğu ve İç Anadolu'dan üretim açısından sevindirici haberler geliyor. Bugün tarlada olan buğday, arpa, yulaf ve çavdar üretiminde yüzde 10'luk bir artış olacağı beklentisi var. Nisan yağmurlarıyla Mayıs ayında ekilmeye başlanacak olan çeltik, fasulye ve nohut çeşitleri için de toprak gerekli olan nemi alarak ekime hazır durumda. Bu yıl mücbir bir sebep olmaz ise kuru gıdada bereketli bir yıl olacak." dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tüketici Kırmızı Et Yerine Kuru Fasulye Alıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement