Türk-İş, Açlık Sınırını 13 Bin 684 Tl, Yoksulluk Sınırını 44 Bin 573 TL Olarak Açıkladı - Son Dakika
Güncel

Türk-İş, Açlık Sınırını 13 Bin 684 Tl, Yoksulluk Sınırını 44 Bin 573 TL Olarak Açıkladı

Türk – İŞ’in “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın”, 2023 yılının ekim ayı sonuçlarına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı olan açlık sınırı 13 bin 684 TL’ye, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 44 bin 573,3 TL’ye yükseldi.

30.10.2023 17:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), ekim ayında 4 kişilik ailenin aylık gıda harcamasına işaret eden açlık sınırının 13 bin 684 TL olduğunu duyurdu.

TÜRK-İŞ, Ekim 2023 dönemine ilişkin 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Buna göre; 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı, 13 bin 684 TL olarak hesaplandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 TL olarak gerçekleşti. Be kar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 17 bin 803 TL'ye yükseldi. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış, bir önceki aya göre yüzde 2,62 oranında gerçekleşti. 10 aylık değişim oranı ise yüzde 68,3 olarak tespit edildi.

'EN YÜKSEK ARTIŞ KURU FASULYEDE GÖRÜLDÜ'

Gıda ürünlerinde süt ve peynir fiyatları geçen ayki seviyesini korurken, yoğurt fiyatları ekimde yüzde 11 arttı. Eylül ve ekim aylarında et fiyatları yükselişe geçti. Ekim ayı itibarıyla dana kıyma 289 TL ve dana kuşbaşı 355 TL'den satıldı. Bunun dışında Ankara'da yerel marketlerin pek çoğunda dana kıyma ortalama 332 TL'den, dana kuşbaşı ise ortalama 369 TL'den satıldı. Geçen ay tezgahlarda 100 TL'den satılan hamsi bu ay kısmi bir düşüşle 95 TL'den satıldı. Tezgahlarda en çok talep gören deniz balıkları bu ay ortalama 178 TL'den satılmaya devam etti. Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artış kuru fasulyede görüldü. Kuru fasulye geçen aya göre ortalama yüzde 24 artış gösterdi. Nohut fiyatları yüzde 10, yağlı tohumlarda (kuruyemiş) yüzde 8, yeşil mercimekte yüzde 15, kırmızı mercimekte yüzde 6 artış gözlemlendi. Dana ve kuzu etinde bir önceki aya göre yüzde 2, tavukta ise yüzde 8'lik artış oldu. Marketlerde yer alan yumurtanın tanesi ortalama 4,30 TL, 200 gramlık ekmek ise 7 TL'den satılıyor. Böylece geçen ay olduğu gibi 4 kişilik ailenin aylık sadece ekmek masrafı 735 TL olarak hesaplandı. Bu grupta yüzdesel olarak en yüksek artış makarna fiyatlarında görüldü. Ekim ayı içinde makarna fiyatları yüzde 12 artarken; pirinç, bulgur, un ve irmik fiyatları ise geçen aya göre sınırlı seviyede arttı.

ISPANAK VE MARULDA YÜKSEK FİYAT DÜŞÜŞÜ

Taze sebze-meyve grubunda bu ay sebze fiyatlarında ıspanak ve kıvırcık marulda yüksek fiyat düşüşü gözlemlendi. Geçen ay kıvırcık marul, pazar tezgahlarında ortalama 25 TL'den satılırken bu ay ortalama 15 TL'den satıldı. Ispanak fiyatları ise geçen ay ortalama 40 TL'den satılırken bu ay pazar tezgahlarında 15 TL'den satıldı. Semizotu, yeşil soğan, kabak, patlıcan, sivri biber, salatalık ve kara lahana fiyatları tezgahlarda geçen ayki fiyatlarını korudu. Ekim ayı itibarıyla ayva, ortalama 40 TL'den tezgahlarda yerini alırken, bu ay en düşük fiyatlı meyve 20 TL ile mandalina oldu. Ortalama sebze kilogram fiyatı 26,19 TL, ortalama meyve kilogram fiyatı 30,53 TL oldu.

Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta, geçen aya göre yağ fiyatlarında sınırlı seviyede bir artış yaşandı. Zeytinyağı ve tereyağı fiyatları ekim ayında yüzde 5 arttı. Ayçiçeği yağında ise yüzde 4'lük artış gözlemlendi. Ankara'da zeytinyağı fiyatları ortalama 289 TL iken ayçiçeği yağı ise ortalama 50 TL olarak raflarda yerini aldı. Yeşil zeytin fiyatı eylül ayına göre yüzde 13 artarken; siyah zeytin, çay, pekmez, reçel ve bal fiyatlarında değişiklik görülmedi.

Türk-İş, Açlık Sınırını 13 Bin 684 Tl, Yoksulluk Sınırını 44 Bin 573 TL Olarak Açıkladı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Türk-İş, Açlık Sınırını 13 Bin 684 Tl, Yoksulluk Sınırını 44 Bin 573 TL Olarak Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement