Türk Mikroskobu, ABD'li Bilişim Devinin Laboratuvarında - Son Dakika
Güncel

Türk Mikroskobu, ABD'li Bilişim Devinin Laboratuvarında

Türk Mikroskobu, ABD\'li Bilişim Devinin Laboratuvarında

Prof. Dr. Ahmet Oral'ın koordinatörlüğünde 15 yıllık araştırma sonucu geliştirilen atomik kuvvet mikroskopları, ABD'nin ünlü bilişim devine satıldı.

24.12.2013 11:25  Güncelleme: 11:27

SELMA KASAP - Hacettepe Teknoparkı'nda araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Ahmet Oral'ın koordinatörlüğünde 15 yıllık araştırma sonucu geliştirilen yüzeylerin atomik seviyede haritasını çıkaran "atomik kuvvet mikroskopları", ABD'nin ünlü bilişim devine satıldı.

En yeni elektronik yazılım ve mekanik tasarımları içeren mikroskop, kullanım kolaylığı, yüksek performansı ve yarı fiyatıyla Türk yüksek teknolojisini ABD, Alman ve İsviçre'den dev rakipleriyle kıran kırana rekabet ettiriyor.

Hacettepe Teknoparkı'nda faaliyet gösteren Türkiye'nin ilk nanoteknoloji şirketi NanoManyetik Bilimsel Cihazlar Yöneticisi Prof. Dr. Ahmet Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atomik kuvvet mikroskoplarının yüzeylerin nanometre seviyesinde haritasını çıkarabilen mikroskoplar olduğunu anlattı.

Mikroskopların yüksek teknoloji ürünü olduğunu vurgulayan Oral, Bilkent Üniversitesinde doktora yaptığı dönemlerde Türkiye'nin ilk taramalı tünelleme mikroskoplarını 35 bin dolarlık TÜBİTAK desteğiyle yaptığını aktaran Oral, "Destekler olmasaydı bu seviyeye gelemezdik. O yıllarda bu mikroskobu alacak param olmadığı için mekaniğini, yazılımını ve elektroniğini kendim yapmak zorunda kaldım. Bilkent Üniversitesinde doktora yaparken yüzeyleri atomik seviyede görüntüleyen tünelleme mikroskobu yapıp tezimi tamamlamam gerekiyordu. Cihazı sıfırdan 35-40 bin dolara imal etmiştim" diye konuştu.

O yılların ardından yüzeylerin atomik seviyede görüntülenmesi konusunda Ar-Ge çalışmaları yaptığını, bu teknolojileri Türkiye'de imal edip çoğunlukla yurt dışına sattıklarını dile getiren Oral, son geliştirdikleri ezAFMTM Atomik Kuvvet Mikroskobu'na da yurt dışından büyük talep geldiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen SANTEZ projesi kapsamında desteklenen EzaFMTM'nin kullanımının oldukça basit olduğunu dile getiren Oral, şöyle konuştu:

"Teknolojimiz, rakiplerine göre çok yüksek teknoloji içeriyor. Daha doğrusu en yeni elektronik yazılım ve mekanik tasarımları içeriyor ve rakiplerimize göre çok ciddi fiyat avantajımız var. Normalde bu kalitedeki atomik kuvvet mikroskopları 50 bin dolara satılırken, biz bu ürünü 15 bin dolara teslim ediyoruz. Bu kadar büyük fiyat düşüşünü seri imalata yönelik bir tasarım sayesinde gerçekleştirdik. Yazılımda, elektronik ve mekanik aksamda çok ciddi iyileştirmelerle, basit ama performansı çok iyi bir yapı tasarladık. Rakiplerimize göre hala çok ciddi fiyat avantajımız var. Diğer gelişmiş ülkelerin şirketleriyle ABD, İsviçre ve Almanya ile kıran kırana rekabet edebiliyoruz. Bu mikroskoplardan üç dört yıl içinde yılda bin satış hedefimiz var. Bu rakama ulaşmanın zor olmadığını düşünüyoruz. Bu kadar uygun fiyatta nanometre seviyesinde görüntü alabilen mikroskopları sağlarsak, bunların daha çok endüstride de kullanılma yolu açılacak. Bu mikroskobu daha önce alamayan bilim insanları da almaya başlayacak. Dolayısıyla çok ciddi yeni bir ürünle yeni bir pazar açacağımızı düşünüyoruz."

Atomik kuvvet mikroskobuna bir yılda yurt dışından 21 sipariş geldiğini de bildiren Oral, mikroskobu satın alanlar arasında Oxford, Harvard, MIT gibi dünyanın tanınmış üniversitelerinin, Los Alamos ve Sandia National Lab gibi araştırma kurumlarının ve Fuji, KLA Tencor, RJ Reynolds Tobacco gibi büyük şirketlerin Ar-Ge laboratuvarlarının bulunduğunu aktardı.

Bilişim devi Microsoft araştırma laboratuvarlarına yüksek teknoloji ürünü ezAFMTM Atomik Kuvvet Mikroskobu'nu ihraç ettiklerini duyuran Oral, yaz aylarında mikroskobun teslim edildiğini ve halen Microsoft araştırma laboratuvarlarında kullanıldığını kaydetti. Oral, ayrıca mikroskoplardan 10'unun ABD'ye, 4 'ünün Japonya'ya, birinin Almanya'ya, birinin İtalya'ya, birinin de Brezilya'ya ihraç edildiğini belirtti. Oral, mikroskoplardan yalnızca 5'ini Türkiye'ye sattıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Mikroskobu, ABD'li Bilişim Devinin Laboratuvarında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement