Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, sığınmacı krizine kayıtsız kalınamayacağını ve sorumluluğun sadece komşu ülkelere yıkılamayacağını belirterek, "Yük paylaşımının başarız olması, uluslararası toplumun tüm üyeleri için dayanılmaz sonuçlar doğurur" dedi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriyeli sığınmacıların ülkelere kabulünde küresel sorumluluğun paylaşımı konulu yüksek düzeyli bir konferans düzenlendi.
Konferansta konuşan Koru, Suriyeli sığınmacılara ev sahipliği yapan ülkelerdeki ve bölgedeki durumu rahatlatmak için yeni ve sürdürülebilir bir iş birliğine ihtiyaç duyulduğu ifade etti.
Türkiye'nin 2,7 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptığını ve en çok sığınmacı kabul eden ülke olduğunu hatırlatan Koru, "Türkiye uluslararası toplum adına sığınmacıların ihtiyaçlarını karşılamak için tüm kaynaklarını ve imkanlarını seferber etti" diye konuştu.
Türkiye'deki sığınmacılara geçici koruma statüsü verildiğini ve Ocak 2016'dan bu yana ise çalışma izni sağlandığını belirten Koru, Suriye'nin geleceğini çocukların inşa edeceğini ve Suriyeli çocukların eğitiminin son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Koru, Türkiye'deki 750 bin Suriyeli çocuğunun yaklaşık 400 bininin okula gidemediğine dikkati çekerek, yeni okul ve öğretmenlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
"152 bin Suriyeli bebek Türkiye'de doğdu"
Türkiye'de 152 bin Suriyeli bebeğin dünyaya geldiğini aktaran Koru, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için 10 milyar dolar harcadığını, uluslararası toplumun ise Türkiye'ye sadece 462 milyon dolar yardımda bulunduğunu belirtti.
Sığınmacı krizine kayıtsız kalınamayacağına ve sorumluluğun sadece komşu ülkelere yıkılamayacağına işaret eden Koru, "Yük paylaşımının başarız olması, uluslararası toplumun tüm üyeleri için dayanılmaz sonuçlar doğurur" ifadesini kullandı.
Geçen yıl Türkiye'den sadece bin 140 Suriyeli sığınmacının, bu yıl ise 206 kişinin üçüncü bir ülkeye yeniden yerleştirildiğini kaydeden Koru, komşu ülkelerdeki 4,8 milyon Suriyeli sığınmacının 480 bininin üç yıl içinde diğer ülkelere yeniden yerleştirilmesinin iyi bir başlangıç olacağını ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.
Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı anlaşması ile de Ege Denizi'ndeki sığınmacı ölümlerinin engellenmesinin hedeflendiğini anlatan Koru, Türkiye'nin bu konuda gerekli bütün önlemleri aldığını söyledi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'den Uluslararası Topluma Yük Paylaşımı Çağrısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?