Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, şu anda ABD'deki hukuk fakültelerinde robotların ileride işleyebileceği suçlar ile ilgili dersler verilmeye başlandığını belirterek, "Herkes geleceğe hazırlanıyor." dedi.
Yüngül, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) STEM Projesi'nin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen "Neden STEM'i destekliyoruz?" başlıklı panelde, Amerikan Patent Enstitüsü Başkanının 1967'de "Burayı artık kapatalım, icat edilecek her şeyi bulduk" dediğini aktardı.
Geçen yıl Stanford'da katıldıkları bir sunumda ise şu ana kadar icat edilenlerin ancak yapılabileceklerin yüzde 1'ini oluşturduğunu duyduklarını belirten Yüngül, artık herşeyin hızlı değiştiğine işaret ederek, "Eskiden hızlı olmak lazım derlerdi, ama şimdi hıza ayak uydurmak lazım." dedi
Yüngül, STEM'in (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) de bu işin en önemli parçası olduğunu dile getirdi.
Kapatılan her iş için 2,2 işin oluştuğu bilgisini veren Yüngül, dünya baş döndürücü bir hızla değişirken kendilerinin de gençleri geleceğe hazırlamak gibi çok büyük bir sorumluluğu olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:
"Her alanda o kadar büyük bir değişim yaşanıyor ki şu anda ABD'deki hukuk fakültelerinde robotların ileride işleyebileceği suçlar ile ilgili dersler verilmeye başlandı. Herkes geleceğe hazırlanıyor. Bu gerçekten baş döndürücü bir değişim ve buna kayıtsız kalanların yok olacağı çok açık. Üstelik bunu sadece teknolojik bir değişimden ibaret olarak görmek de çok büyük bir yanılgı."
-"Gençlerimize fabrikalarımızın, tesislerimizin kapılarını açıyoruz"
Ömer Yüngül, iş yapış şekilleri böylesine değişirken, buna uygun yetkinlikler ile donanmış insan kaynağına olan ihtiyacın da her geçen gün daha da artacağını bildirdi.
Kırk yıllık mühendis olduğunu ve hayatının pek çok alanında bunun faydasını gördüğünü belirten Yüngül, "Bu anlayış doğrultusunda biz gençlerimize fabrikalarımızın, tesislerimizin kapılarını açıyoruz. İşin mutfağı öğrenmelerini ve deneyimlemelerini sağlıyoruz." dedi.
2023 yılında yaklaşık 3,5 milyon STEM istihdamı bekleniyor
PwC tarafından TÜSİAD iş birliğiyle hazırlanan "2023'e Doğru Türkiye'de STEM Gereksinimi" başlıklı rapora göre, Türkiye'nin dijital dönüşümü yakalayabilmesi ve sürdürebilmesi için yeterli sayıda kalifiye iş gücüne ihtiyacı bulunuyor.
İş dünyası teknoloji, inovasyon ve dijitalleşme tarafından yönlendirilen global ekonomide yarışta kalabilmek için STEM becerilerine sahip iş gücüne ihtiyaç duyuyor.
STEM eğitimi, disiplinler arası bakış açısı geliştirmesi, teorik bilgilerin uygulamaya dönüştürülmesine yardımcı olması, eleştirel düşünmeyi teşvik etmesi ve problem çözme becerilerini kazandırması nedeniyle eğitimin niteliğini geliştirmenin yanında iş dünyasının beklentilerine de cevap teşkil ediyor.
2023 yılı için tüm sektörlerdeki toplam istihdamın yaklaşık 34 milyonu bulması ve bunun yaklaşık 3,5 milyonunun STEM istihdamı olması bekleniyor.
2016-2023 döneminde STEM istihdam gereksiniminin 1 milyona yaklaşacağı ve bu ihtiyacın yaklaşık olarak 300 bininin yani yaklaşık yüzde 31'inin ise karşılanamayacağı öngörülüyor.
Raporda neler yapılması gerektiğine de değiniliyor. Rapora göre, Türkiye'de ihtiyaç duyulan STEM iş gücünün sağlanması için devlet, eğitim ve iş dünyasının gerekli politika, programlar ve eylemler için birlikte hareket etmesi gerekiyor.
STEM eğitim yaklaşımının okul öncesinden başlayarak tüm eğitim kademelerinde hayata geçirilmesi ve eğitimde kalitenin yükseltilmesi büyük önem taşıyor.
Yükseköğretimde eğitim içerikleri iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde ve iş hayatına uyum gözetilerek zenginleştirilmesi ve üniversite ile sanayi arasında iş birliklerinin artırılması gerekiyor.
STEM mezunlarının olabildiğince STEM alanlarına yönlendirilmesi, teknoloji ve inovasyon alanında ihtiyaç duyulacak nitelikli iş gücünün karşılanması bakımından önem taşıyor.
Şirketlerin, Ar-Ge yaparak ve risk sermayesi sağlayarak yenilikçi bir ortam oluşturmada oynadıkları önemli rolü devam ettirerek STEM eğitimine yatırım yapmak konusunda daha aktif rol almaları ve STEM becerilerini destekleyerek küresel rekabet adına gerekli adımları atmaları gerekiyor.
Türkiye için iş gücü içerisinde ne kadar STEM çalışanının yer aldığı ve bu çalışanların dağılımlarının sektörel bazda nasıl olduğuna dair analizler gerçekleştirilmesi ve Türkiye'de yer alan mevcut STEM mezunu sayısının artışına yönelik gerekli kapasite artış planlamasının hayata geçirilmesi gerekiyor.
STEM alanlarına yatırım yapılması dünyada son dönemlerde öne çıkmakla birlikte, bu konu üzerinde uzun zamandır birçok girişim yer alıyor ve sürekli olarak yenileri ortaya çıkmaya devam ediyor.
STEM eğitiminin ve STEM işgücünün gelişmesi için gereken adımların ulusal politika düzeyinde ele alınarak kamu tarafından desteklenmesi, kamu, eğitim ve iş dünyasının işbirliği ile eylem planlarının hayata geçirilmesi ve ilerlemenin yakından takip edilmesi gerekiyor.
Son Dakika › Güncel › Tüsiad Stem Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?