Uaek'nın İran Raporu Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Uaek'nın İran Raporu Açıklaması

Uaek\'nın İran Raporu Açıklaması

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerini geliştirdiğini, plütonyum üretmek için de reaktör inşa ettiğini açıkladı.

23.05.2013 11:31

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın uranyum zenginleştirme tesislerini geliştirdiğini, plütonyum üretmek için de reaktör inşa ettiğini açıkladı.

UAEK, basına sızan gizli raporunda, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirmede kullanılan yaklaşık 700 yüksek teknoloji ürünü IR-2m santrifüj yerleştirdiğini belirtti. IR-2m santrifüjler, İran'ın sahip olduğu eski makinelere oranla 2-5 kat daha hızlı uranyum zenginleştirebiliyor.

Raporda, Natanz ana uranyum zenginleştirme tesisine de yüzlerce eski nesil makine ekleyen Tahran'ın toplam santrifüj sayısının 13 bine ulaştığı vurgulandı.

İran'ın plütonyum üretim reaktörü inşasına geniş yer ayrılan raporda, Tahran'ın tesisin yakıtını depolamak için büyük bir reaktör aracı aldığına dikkat çekildi. UAEK, Tahran'ın kısa sürede yakıtı test etmeye hazırlandığı uyarısında da bulundu.

UAEK, uydu fotoğraflarının Parçin askeri bölgesinde zemin kaplama çalışmalarını gösterdiğini belirtti. Bunun, nükleer deneme için hazırlık olduğu sanılıyor.

Raporda, İran'ın, zenginleştirdiği uranyum stokunu bomba yapımı için gerekene yakın bir seviyede tutma kararı aldığına işaret edildi.

ABD ve İsrail, İran'ın orta kesimlerindeki Arak'ta bulunan reaktör faaliyete geçtiğinde yılda birkaç bomba üretmeye yetecek plütonyum üretebileceğini ileri sürüyor. İran ise uranyum zenginleştirme programı ile reaktörün nükleer silah üretiminde kullanılmayacağını iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, UAEK raporunu "İran'ın yasa dışı nükleer faaliyetleriyle ilgili talihsiz bir dönüm noktası olarak" niteledi.

İran'ın UAEK'daki daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye, rapordaki iddiaların

"sahte ve uydurma" olduğunu savundu. - VİYANA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaek'nın İran Raporu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement