UETD Siegen Şubesi Açıldı - Son Dakika
Güncel

UETD Siegen Şubesi Açıldı

UETD Siegen Şubesi Açıldı

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Siegen Şubesi, Siegen Siegerlandhalle' de düzenlenen törenle açıldı.

07.12.2013 23:33  Güncelleme: 23:55

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Siegen Şubesi, Siegen Siegerlandhalle' de düzenlenen törenle açıldı.

Törene katılan, AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç, Avrupalı Türklerin artık gurbette olmadıklarını ve bulundukları ülkelerin asli parçaları olduklarını ifade etti. Uyumun tek taraflı değil, çift taraflı olduğunu ve uyumun sadece göçmenlerden beklenmemesi gerektiğini aktaran CDU Federal Meclis Milletvekili Cemile Yusuf da "Biz de bu toplumun bir parçasıyız ve Almanız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek konuşmasına başlayan Kılıç, doğduğu yer olan ve bir çok çocukluk anısının geçtiği Siegen'de tekrar bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. UETD'nin Avrupalı Türklerin bir sıkıntısı olduğunda, rahatlıkla başvurabileceği bir kurum olduğunu belirten Kılıç, "Sizler artık burada gurbette değilsiniz. Almanya pasaportuna sahipsiniz. Sizler artık bu ülkenin vatandaşısınız. Sizin kökleriniz Türkiye'de, siz bu ülkenin asli parçasısınız" dedi.

Kılıç, sözlerini söyle sürdürdü:

"Arkanızdan çok ciddi bir nesil geliyor. Bu nesil her zaman kökleri ile gurur duyacak. İki kültürün bir arada yaşadığı ve yaşayabileceğinin ispatısınız. Almanya'da entegrasyonu konuşmanın bir anlamı kalmadı. Ana dili Türkçe olan ve anadili kadar Almanca konuşan bir neslin entegrasyon sorunu olduğunu söyleyemeyiz. Ben burada çok zorluk çektim, ama bu ülke bana çok şey de kattı. Sizin ortak paydanız, burada yaşamak ve aynı sıkıntıyı çekmek. Devletimiz burada yaşayan ama kökleri Türkiye'de olan tüm vatandaşlarımızın haklarının arkasındadır. Almanya'da üç buçuk milyon insanımız yaşıyor. Biz de atalarımız gibi zaten Avrupalıyız. Muhabbetin ne olduğunu Almanlara öğretin. Aktif olun ve çocuklarınızı çok iyi yetiştirin. Alman siyasetinde aktif olun."

Siegen Belediye Başkan Vekili Jens Kamieth, açılışa gelmekten memnuniyet duyduğunu belirterek, "UETD burada saygı duyulacak işler yaptı. Özellikle son seçimlerde Türk vatandaşlarımızın sandığa gitmesi ve uyum konusundaki çalışmalarını takdirle karşıladık" dedi.

Son seçimlerde Türk kökenli seçmenlerin sandığa gitmesini teşvik eden UETD'yi takdir ettiğini ifade eden CDU Federal Meclis Milletvekili Cemile Yusuf da uyumun tek taraflı değil, çift taraflı olduğunu ve uyumun sadece göçmenlerden beklenmemesi gerektiğini aktardı. Türklerin genelde SPD'ye oy verdiğini söyleyen Yusuf, kendisinin CDU milletvekili olduğunu hatırlatarak, "Almanya göçmen ülkesidir. Bizler Almanya'nın göçmen ülkesi olup olmadığını tartışmıyoruz. CDU, Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu kabullendi, biz de bu toplumun bir parçasıyız ve Almanız" dedi.

Avrupa Parlamentosu'nda Almanyayı temsil eden bir Türk-Alman çifte vatandaşı olarak konuştuğunu söyleyen AP 5. Dönem Milletvekili Ozan Ceyhun, "Biz bu ülkeyi seviyoruz, artık Almanların bize güvenmesi geriyor. Türkiye ile ilgili gelişmeler olduğunda sadece gazetelerden değil, bizlerden de bilgi alsınlar. Almanya-Türkiye maçında Türkiye'yi tutuyoruz, ama Almanya başka hangi takımla karşılaşırsa karşılaşsın Almanya'nın taraftarı oluyoruz. Almanlardan anlayış bekliyoruz" dedi.

Essen Muavin Konsolosu Ahmet Davas, Türklerin Almanya'da eşit bir vatandaş gibi yaşamaları için verilen mücadelede UETD'nin önemli katkıları olduğunu söyleyerek, "UETD son seçimlerde vatandaşlarımızı oy kullanmaları yönünde teşvik etti. Sivil toplum örgütleri aracılığı ile karar alma mekanizmalarına katkıda bulunmak gerekiyor. Önümüzdeki yaz Türkiye'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, Konsolosluk olarak, Alman makamlarından gerekli izinleri aldığımızda buradaki vatandaşlarımız oy kullanabilecekler" dedi.

UETD Genel Başkanı Süleyman Çelik de konuşmasında UETD'nin kuruluşundan bahsederek, sosyo-kültürel-siyasi bir teşkilat olduklarının altını çizdi. Çelik, "Türkiye bizim sevdamız ama burası bizim memleketimiz. Elliyedi bin gencimiz Almanya'da üniversitede okuyor, özellikle mesleki eğitime önem vermeliyiz. Bir vatandaşımızın başına olumsuz bir iş geldiyse biz onun yanındayız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Çelik, konuşmasına şöyle devam etti:

"Almanya'da 951 bin insanımızın oy kullanma hakkı var ve bunların yüzde yetmişi bu seçimlerde oy kullandı. Hiç bir siyasi partiye yakınlığımız yok. Koalisyon görüşmeleri sonrasında Almanya için takdir edilecek bir sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre burada doğan çocuklarımız için çifte vatandaşlıkta opsiyon modeli kaldırıldı. En ağır işlerde çalışmış, birinci ve ikinci nesili haksızlık edildi. Üçüncü kuşağın da önemli bir kısmı bu haktan faydalamayacak olması büyük bir eksiklik."

UETD Siegen Başkanı Bülent Sürer, toplum yararına her türlü hizmeti yapacaklarını söyleyerek, toplumun tüm kesimlerine aynı mesafede ve doğrultuda hizmet vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel UETD Siegen Şubesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement