Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika
Son Dakika Logo

Ukrayna'daki Gelişmeler

Ukrayna\'daki Gelişmeler
27.03.2014 00:21

ABD Savunma Bakanı Hagel: "Ruslar, (Ukrayna sınırına) askeri güç yığmayı sürdürüyor" İngiltere Savunma Bakanı Hammond: "Tüm veriler, Rusya’nın gündeminin, daha çok Devlet Başkanı Putin tarafından kişisel olarak yönetildiğini gösteriyor"

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Rusya'nın, verdiği tüm teminatlara rağmen son günlerde Ukrayna sınırına daha fazla asker yığdığını söyledi.

Hagel, İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond ile Pentagon'da görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin Rusya'nın ifade ettiği sözlerin eylemlerine yansımadığına vurgu yaptı.

Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile geçen hafta görüştüğünü hatırlatan Hagel, "Bakan Şoygu ile görüşmemde, Rusya'nın batı sınırına niçin askeri güç yığdığını ve bu yığınak yapılırken amacın ne olduğunu özellikle sordum. Bana sınırı geçerek Ukrayna'ya girmek gibi bir niyetleri olmadığını söyledi. Eğer böyleyse, Rusların sözlerini tutmalarını beklediğimizi söyledim. Ancak gerçek şu ki, onlar askeri güç takviyesini sürdürüyor. Dolayısıyla Bakan Şoygu'nun bana söylediklerine bağlı kaldıklarından emin olmalılar" dedi.

Chuck Hagel, bir gazetecinin Ukrayna'nın Washington'dan silah ve diğer yardımlarla ilgili talebini sorması üzerine, ABD yönetiminin Kiev'e askeri erzak göndermeyi onayladığını ancak diğer isteklerin değerlendirildiği bilgisini verdi. Hagel, "Başkan'ın (Barack Obama) ulusal güvenlik ekibi diğer yardım taleplerini, özellikle de öldürücü unsur içermeyen yardım talebini gözden geçiriyor" açıklamasında bulundu.

İngiltere Savunma Bakanı Hammond da, bir soru üzerine, Şoygu'nun Moskova'nın verdiği kararlarda bir etkiye sahip olup olmadığını sorgulayarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nüfuzuna değindi. "Tüm veriler, Rusya'nın gündeminin, daha çok Devlet Başkanı Putin tarafından kişisel olarak yönetildiğini gösteriyor" diyen Hammond, "Bakan Şoygu dahil, Rusya'daki diğer aktörlerin görüşlerini belki ifade edebildiğini ama bunu yapıp yapmadıklarını ve bu insanların ne derecede Putin'in eylemlerini planladığı beyin takımının içinde yer aldığını bilmediklerini" kaydetti.

Hammond, Doğu Avrupa'daki NATO üyesi ülkelerin, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerine yönelik endişelerine ilişkin ise NATO'nun, üyelerinin egemenliğini savunmaya yönelik taahhüdünü anımsattı. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ukrayna'daki Gelişmeler - Son Dakika


Advertisement