Rusya, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmalar nedeniyle insani durumun kötüleştiğini belirterek, buraya yardım ulaştırılması için yeni bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını üyelere sundu.
BMGK'ya daha önce getirdiği taslaklar, veto yetkisi olan Batılı ülkeler tarafından eleştirilen Rusya, taslakta düzenlemeler yaparak tasarının güncellenmiş halini üyelere dağıtıp, görüşlerini aldı.
BMGK'daki kapalı toplantıda, BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da Cenevre'den video konferans yöntemiyle bağlanarak, ülkedeki durum hakkında son bilgileri paylaştı.
Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna ordusunun sivillerin bulunduğu bölgeleri ayrım gözetmeden bombaladığını belirterek, bu saldırılardan kaçan grupların Rusya'ya sığındığını söyledi.
Rusya'ya 60 bin Ukraynalının sığındığını dile getiren Churkin, evlerinden ayrılmak zorunda kalan sivillerin Rusya-Ukrayna sınırında zor durumda olduğunu savundu.
Rusya'nın tasarısında ateşkes çağrısı, insani yardım ulaştırılması ve taraflar arasında diyalog kurulması talepleri yer alıyordu. Churkin, taslakta yaptıkları değişikliklerin ardından Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygının da tasarıya eklendiğini ifade etti.
Batılı ülkelerin temsilcileri, tasarıya ilişkin görüşleri konusunda herhangi bir açıklama yapmadı.
-BMGK, kınama konusunda anlaşamadı-
Vitaly Churkin, basın toplantısında, Kiev'de Rusya elçiliğine yönelik protesto gösterilerinde şiddet eylemlerinin yer almasını kınamak için BMGK'ya basın bildirisi sunduklarını ancak bunun Litvanya'nın engellemesi nedeniyle kabul edilmediğini söyledi.
Churkin'in açıklamaları üzerine Litvanya'nın BM Daimi Temsilcisi Raimonda Murmokaite, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın teklifini sadece kendilerinin değil diğer ülkelerin de reddettiğini belirtti. Kendilerinin, elçilik saldırısının yanı sıra Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından Ukrayna askeri uçağının düşürülmesinin de kınanmasını teklif ettiklerini ancak Rusya'nın bunu kabul etmeyerek basın bildirisini geri çektiğini savundu.
BMGK'da basın ve başkanlık bildirilerinin kabul edilmesi için 15 üyenin de olumlu oy kullanması gerekiyor. - New York
Son Dakika › Güncel › Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?