Şanlıurfa'da akademik başarısı devlet üniversiteleri arasında geride olan, 20 yılda bitirdiği hastaneyle sürekli gündeme gelen, hastaneyle ilgili yapmış olduğu ihalelerde şeffaflık kriterine uymayan, bir önceki rektörü hem adliye hem de YÖK tarafından soruşturmaya tabi tutulan Harran Üniversitesi, Bilgi Edinme Yasası kapsamında talebe öyle bir cevap verdi ki, adeta akıllara ziyan verecek türden.
Gazete İpekyol olarak çeşitli resmi kurumlara olduğu gibi Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) vasıtasıyla Harran Üniversitesine de başvurarak son bir yıl içinde kaç tane doğrudan alım gerçekleştirdiğini, bu teminleri hangi firmalara verdiğini ve bu teminlerin kaç liraya mal olduğunu talep ettik. Ancak Harran Üniversitesi Bilgi Edinme Biriminden gelen cevap yazısında talep edilen hiçbir isteğe cevap verilmediği gibi, talep edilenin özel hayatın gizliği, mesleki ve ekonomik değer olduğu hatta bunun ticari sır kapsamına girdiği gerekçe gösterilerek bu talebimize olumsuz yanıt verildi.
ÜÇ MADDE GEREKÇE GÖSTERİLDİ
Harran Üniversitesi Bilgi Edinme Biriminden gelen cevap yazısında "14.03.2016 tarih ve 315889 sayılı BİMER başvurunuz incelenmiş olup; Harran Üniversitesinin 2015-2016 yılları arasında doğrudan alım yöntemiyle kaç ihale yaptığını, bu ihalelerin hangi firmalara verildiğini ve bu ihalelerin kaç liraya mal olduğunu yazılı olarak talep etmektesiniz; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunun madde 7 (Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler.), madde 21 (Kişinin izin verdiği hâller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması hâlinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, meslekî ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır.) ve madde 23'e (Kanunlarda ticarî sır olarak nitelenen bilgi veya belgeler ile, kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek veya tüzel kişilerden gizli kalması kaydıyla sağlanan ticarî ve malî bilgiler, bu Kanun kapsamı dışındadır.) göre talebiniz karşılanamamaktadır" ifadelerine yer verildi.
DELEBE: ÜNİVERSİTE ŞEFFAF OLMALI
Bilgi Edinme Yasasının, bütün kamu kurumları için yasası çizilen bilgileri doğru bir şekilde muhataplarıyla paylaşma hükümlülüğü getirdiğini belirten Şanlıurfa Barosu Başkanı Hikmet Delebe, Harran Üniversitesi Rektörlüğünün vermiş olduğu bilginin Bilgi Edinme Yasasına aykırı olduğunu kaydetti. Delebe, "Üniversite idaresi özellikle ticari sır olması münasebetiyle bunun açıklanamayacağını, bunun dışında kişinin haysiyet ve şerefiyle alakalı bir durum halinde bu paylaşımın yapılmayacağını ve yine özel ve teknik bir çalışmayla ulaşılabilecek bir şekilde bilimsel verilerin de paylaşılamayacağı yönündeki Bilgi Edinme Yasasının ilgili maddelerine sığınmış" dedi.
'TİCARİ SIR DEĞİL'
Talep edilenin üniversitenin açıkladığı bu maddelerin hiçbirine girmediğini vurgulayan Delebe, "Çünkü kamu kurumu olan üniversite rektörlüğünün 2015-2016 yıllarında yapmış olduğu ihalelerle ilgili şeffaf bir yöntem belirlemesi, şeffaf bir şekilde bu ihaleleri yapması gerekiyor. Nitekim bunun ticari bir sır olduğundan bahsedilemez. İhaleler belirlendikten sonra ihaleyle ilgili gerekli çalışmalar yapılır. Böyle bir durumda kamuoyu hangi ihalenin hangi firmalar tarafından alındığı bilgisine ulaşır. Bu talep edilen bilgiler ticari sır niteliğinde de değildir. Ticari sır dediğimiz bir şirketin mali verilerine ilişkin olan bir durumdur. Fakat burada üniversite rektörlüğünden talep edilen bilgiler herhangi bir şirketin mali kayıtlarına, mali verilerine ilişkin bir talep de değildir. Ticari sırla ilgili bilgi verilmesinin engellenmesi Bilgi Edinme Yasasındaki madde kapsamında olmaz" diye konuştu.
'HER ÜÇ MADDE DE HUKUKİ NEDEN DEĞİL'
İstenen talebin rektörlük tarafından yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Delebe, son olarak "Üniversite rektörlüğünün kendi yapmış olduğu, çalışma, analiz ve araştırmalar neticesinde elde ettiği bilgilerin de paylaşılamayacağını ifade etmiş. Oysa talep edilen bu bilgi de bu analiz, çalışma ve özel bir incelemeyle elde edilen verilerle ilgili bir durum değildir. Bu nedenle üniversite rektörlüğünün sığındığı her üç madde de Bilgi Edinme Yasasında yer alan hukuki nedenleri ortaya koymuyor. Bu nedenle ihalelerin şeffaflığı bakımından kamuoyunun bilgi sahibi olması bakımından da istenen bilgilerin rektörlük tarafından paylaşılması gerekiyordu" ifadelerini kullandı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Urfa'da Doğrudan Alım 'Yatak Odası' Gibi… - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?